Fantasztikus társaságban a Báthory utcában

Egy értékes és értékteremtő testvérpár látogatott meg minket június 3-án a Neumann Társaság Báthory utcai központjában, amely most a School-Computer kamarakiállításnak is helyet ad! Simonyi Károly – másként ifj. Simonyi Károly, a nemzetközi szakirodalomban: Charles Simonyi – világhírű szoftverfejlesztő, az Office programok atyja, a személyi számítógép történetének egyik kulcsfigurája. Testvére, Simonyi Tamás is kiváló mérnök, aki Magyarországon alkot. A tudomány iránti szerelem náluk családi útravaló és hagyomány is, hiszen édesapjuk a legendás műegyetemi tanár, Simonyi Károly professzor, akinek lángelméjéről és szintetizáló szemléletéről A fizika kultúrtörténete könyv is tanúskodik.

Simonyi Tamás és Charles Simonyi
Simonyi Tamás és Simonyi Károly - Charles Simonyi

A Simonyi testvérek a Wigner Kutatóközpont után jöttek el hozzánk, hogy betekintést nyerjenek az 56 éves NJSZT-ben jelenleg folyó munkába. Dr. Beck György elnök úrral és Malmos Katalin igazgatóhelyettessel közösen mutattuk be nekik a Társaság tevékenységeit, melyeket Károly a nekünk írt dedikációjában is fontosnak nevezett. Persze a beszélgetés hamar Károly pályájára terelődött, a Microsoftnál és más jelentős intézményeknél végzett munkára, a tudományos igényű és világformáló fejlesztésekre, de a gyerekként megnyert űrkutatási vetélkedőre és a felnőttként meghódított világűrre is.

Charles Simonyi dedikál
Charles Simonyi dedikál nekünk!

Károlyt nagyon érdekelte minden, ami az IT-hez kapcsolódik, így a múlt évi, Szegeden rendezett IOI diákolimpia feladataiba is betekitést kért, elismerve a diákolimpiai felkészítésben betöltött szerepünket. Természetesen hamar az informatikai örökségre terelődött a szó. A Simonyi testvérek évtizedek óta figyelemmel kísérik munkánk, már Kovács Győző és Muszka Dániel múzeumalapító párosát is ismerték – és legutóbb 2017-ben látogattak el szegedi múzeumunkba, ahol a keleti és nyugati technikák találkozása egy világunikum. Élvezettel nézték budapesti kamarakiállításunkat is, de beavattuk őket jövőbeli elképzeléseinkbe is.

Simonyi Károly, Képes Gábor és dr. Beck György
Charles Simonyi, Képes Gábor és Beck György

Fontos lenne, hogy Magyarország átfogó IT múzeuma ne csak a hardvereszközök, hanem a szoftverek fejlődését is bemutassa. És a magyar példaképek bemutatásában a Magyarországon alkotó tudósoknál, feltalálóknál és az Amerikában kiteljesedett Neumann-életműnél nem szabad megállni - hisz van nekünk Kemény Jánosunk, Gróf Andrásunk, Vadász Lászlónk, Simonyi Károlyunk… és vannak követőik is.

Várjuk a tanácsokat, segítséget – és köszönjük az erőt adó találkozást!

Képes Gábor

Címke