NJSZT Hírlevél - 480. sz. - 2023. 12. 06.

FÓKUSZBAN
A Neumann Konferencia videóiért is megéri feliratkozni…

Eddig 325 videót tettünk közzé a Neumann Társaság Youtube-csatornáján. Komoly, nagy konferenciák teljes előadásait éppúgy, mint vidámabb életképeket, színes történeti összeállításokat, ritka archív csemegéket, érdekesebb nyilatkozatainkat, szerepléseinket.

…És ezt a szép gyűjteményt még Ti sem ismeritek, hiszen jóval kevesebb feliratkozónk van, mint ahányan ezt a Hírlevelet olvassátok. Kérlek támogassatok minket a feliratkozással – és tegyünk róla, hogy ismert legyen ez a csatorna:

Neumann Társaság (NJSZT) - YouTube

Felhívásom apropója az, hogy immár a november 15-i Neumann után, szabadon című, a HUN-REN SZTAKI-val közös konferenciánk előadásait is elérhetővé tettük és egy külön lejátszási listában közzé tettük! A fejlődő kvantuminternet és kvantumszámítógép, a repülés jövője, a kertészkedés és a fagondozás digitális, AI-alapú jövője, a felhőalapú technológiák infrastruktúrája – ilyen izgalmas témákat kínálunk!

 Neumann után, szabadon konferencia 2023 (NJSZT, HUN-REN SZTAKI) - YouTube

A Neumann Konferencia videóiért is megéri feliratkozni…

Érdemes visszakeresni a korábbi Neumann Konferenciák és a régebbi Digitális Esélyegyenlőség konferenciák előadásait is. Évről évre követjük az informatika fejleményeit – és egyre inkább azt látjuk, hogy az informatikai gondolkodás áthatja a jelenünk és a jövőnk. Neumann János számára minden matematika volt, ez volt az az alap, amelyről elrugaszkodva új tudományágakat tudott megalapozni, kvantummechanikától a játékelméletig. Lehet, hogy a jövő Neumann Jánosa számára minden informatika, digitalizáció lesz – és erről az alapról jut el olyan távlatokig, melyeknek most csak az alapjai látszanak. Akár az általunk gondozott ismeretbázis is lehet alap az elrugaszkodáshoz!

Szalay Imre

TAGDÍJ FELHÍVÁS

Tagjaink figyelmébe! Szeretnénk emlékeztetni minden kedves tagunkat, hogy a tagdíj befizetésének határideje a tárgyév január 31-ig esedékes, tehát hamarosan elérkezik a 2024-es évre vonatkozó tagdíjfizetés!

A tagdíj összege nem változott, a magas infláció ellenére sem. Nincs más teendőtök, mint belépni a tagi rendszerbe, és befizetni a jövő évi tagdíjat. A tagnyilvántartó rendszerben fizetési tételként január 1-én jelenik meg, de már az idei évben is befizethető, addig az egyenlegen pozitív tételként látható.

Ha ezzel kapcsolatban kérdésetek van, kérjük, tegyétek fel emailben Lendvai Orsinak (lendvai.orsolya@njszt.hu).

HÍREK
Alelnökünk Mestertanár Aranyérmes!

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) kétévenként hirdeti meg a Mestertanár Aranyérem pályázatot. A kitüntetést azok az oktatók kaphatják meg, akik legalább tíz éve dolgoznak a diákkörökben, és kiváló eredményeket érnek el az OTDK versenyein.

Alelnökünk Mestertanár Aranyérmes!

Az OTDT 2023. november 24-i, a Zeneakadémia Nagytermében megrendezett ünnepi ülésén Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült Benedek Csaba, a Neumann Társaság alelnöke, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese és a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium tudományos tanácsadója, kiemelkedően sikeres tudományos diákköri témavezetői munkája elismeréseként.

Kiemelkedő tehetséggondozói munkájáért Mestertanár Aranyérem kitüntetést vehetett át Benedek Csaba, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese | HUN-REN SZTAKI

Informatikusok a legjobban kereső frissdiplomások között
Informatikusok a legjobban kereső frissdiplomások között

Diplomás Pályakövetési Rendszer 2023-as legfrissebb – 2020/2021-ben végzetteket is vizsgáló – adataiból kiderült, hogy melyik tíz végzettséggel lehetett átlagosan a legtöbbet keresni 2022 decemberében bruttóban. A katonai infokommunikáció vezet, a mérnökinformatikus az ötödik, az üzemmérnök-informatikus a nyolcadik, beelőzve a hagyományos mérnöki szakmákat. Persze a pályaorientációban a pénz nem az egyetlen szempont, de ezek az adatok mindenképp jelzik az IT-szakmák vonzó voltát és presztízsét – no meg a társadalmi hasznukat is, hiszen nem véletlen a jelentős javadalmazás!

Pályakezdés: Friss adatok: ezzel a 10 diplomával lehet kezdőként a legjobban keresni - EDULINE.hu

CEPIS-hírmozaik

Tanácsülést tartott a CEPIS, az Európai Professzionális IT Társaságok Tanácsa november 23-án. Új CEPIS Board tagot köszönthetünk Marina Cabrini (AICA Italy) személyében, az osztrák OCG képviselőjét, Ronald Biebert pedig újraválasztották – gratulálunk!

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a Svájci IT Társaság, az SI 40 éves évfordulóját is köszöntötte, ahogy a magyar NJSZT 55 évét is!

CEPIS-hírmozaik

Nagy részvétel mellett, sikeres volt a CEPIS-stand a lisszaboni Websummiton november 11-14-én: https://websummit.com/

Új szakosztály alakul Research, Development and Innovation (RDI) expert group néven.

https://www.linkedin.com/company/cepis/  - lehet csatlakozni

N120 HÍREK
Elképzelt találkozás Neumann Jánossal

A Budapest 150 rendezvénysorozat keretében tegnap bemutatták Dénes Gábor Elképzelt találkozás Neumann Jánossal című multimédiás színdarabját az UP Rendezvénytérben, Újpesten.

Neumann szerepében a nagyszerű Fodor Tamást, a riporterében Dénes Gábor rendezőt láthattuk, akik egy íróasztal körül beszélgettek, Neumann életének alakulásáról. 

Elképzelt találkozás Neumann Jánossal

A mű alapja egy hangjáték, melyet a Klubrádióban többször is hallhattunk – és írott változatából az Ezredvég folyóiratban olvashattunk.

Az előadás nagy sikert aratott: a sajátos színpadképet az átellenes oldalon, egy áttetsző falon megjelenő és eltűnő felvételek, díszletek hozták létre, melyek az éppen folyó dialógust illusztrálták. Az AI-nak köszönhetően a bejátszott felvételeken megjelenő rokonok és pályatársak olykor meg is szólaltak. 

Elképzelt találkozás Neumann Jánossal | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Neumann János nap Szombathelyen
Neumann János nap Szombathelyen

December 5-ét egy nagyon összetett rendezvénnyel Neumann János emlékének szentelte Szombathely városa, mely minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad, minthogy új közterületet is elneveztek Neumannról. Egyszersmind büszkén adunk róla hírt, hogy e névadóhoz társaságunknak is köze van!

Az emléknap délelőtt emléktábla-avatással indult, délután pedig az AGORA Művelődési és Sportházban folytatódott két kiállítással és előadásokkal.

https://njszt.hu/hu/news/2023-12-06/neumann-janos-nap-szombathelyen

Könyvajánló: Maniac
Könyvajánló: Maniac

Az Open Books kiadó jóvoltából Benjamín Labatut Neumannról szóló fikciós regénye a többi megjelenéssel szinte egyidőben lett bemutatva, és bár mi még nem olvastuk, szeretettel ajánljuk figyelmetekbe Ch. Gáll András szerzővel készített interjúját. Tartalmas olvasmánynak tűnik a karácsonyi szünidőre.

https://index.hu/kultur/2023/12/03/benjamin-labatut-konyv-eletrajz-chilei-iro-john-von-neumann-bemutato-interju

DEÁK 17
DEÁK 17

Elgondolkodtató, vagány videoművek, sokszínű, izgalmas grafikák, a Primo népszámítógép 3D-makettje, robot, Neumann-számítógép villódzó, élő mini installációja. Diáklelemény, ötletek határok és korlátok nélkül.

Szombaton megnyílt #neumann120 képzőművészeti diákpályázatunk kiállítása a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériaban, amely december 16-áig látogatható. Érdemes visszanézni az ünnepélyes megnyitót, együtt örülni a diákokkal és meghallgatni Szalay Imre igazgatónk köszöntő szavait.

Facebook Live | Facebook

Kódolás órája – regisztráció december 12-ig!

Akár döntöttél már a jövődről, akár nem, gyere el december 18-án hétfőn, töltsd velünk a Kódolás Óráját, ahol bevezetünk a programozás alapjaiba egy játékos, gyakorlati alkalmon! Légy az egyik a világ azon 100 millió embere közül, akik ezen esemény keretein belül tanulják meg a szoftverfejlesztés alapjait!

Az Hour of Code egy világméretű megmozdulás, amely több tíz millió embert érint világszerte. Célja, hogy mindenki megismerkedjen a programozás alapjaival, egy órányi közös tanulás alkalmával december folyamán. Az esemény szervezője a Code.org nevű szervezet, amely a Computer Science Education Week-re, azaz a Számítástudomány oktatásának hetére, több ismert és elismert szakembert kért fel oktatóvideók felvételére, mint például Mark Zuckerberg, a Facebook, vagy Bill Gates, a Microsoft alapítója. A diákok a világ minden pontján tőlük tanulhatják meg a programozás alapjait.

Kódolás órája – regisztráció december 12-ig!

Az Óbudai Egyetem Neumann Karának programjában a Neumann Társaság az együttműködő partner. Neumann Jánosról Képes Gábor kollégánk ad elő a diákoknak!

Kódolás Órája az Óbudai Egyetemen (uni-obuda.hu)

SZAKOSZTÁLY
AI avagy a jövő elkezdődött!

Mi a helyzet az AI technológiákkal? Milyen forradalmi újításokra számíthatunk a közeljövőben? Vajon ki akar megkóstolni egy olyan péksüteményt, amelynek a receptjét az AI tervezte? Kiválthatja-e a fordítók munkáját az a program, amely másodpercek alatt képes szinte bármilyen nyelven szöveget generálni írásban és szóban is?

AI avagy a jövő elkezdődött!

AI és közvélemény, AI és közösségi média, AI és munkaerőpiac, AI és a kockázatok: ezekről lesz szó e-Hétköznapok szakosztályunk online workshopján, december 8-án!

AI AVAGY A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT? | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Évzáró Térinforrás
Évzáró Térinforrás

December 12-én! 2023 évzáró térinformatikai és távérzékelési meetupján várunk Titeket ismét: a Térinforráson!

Előadók és témák:

1) Magyar Bálint (Lechner Tudásközpont): A műholdradar interferometria alkalmazási területei

2) Prof. Dr. Milics Gábor (MATE Növénytermesztési-tudományok Intézet): Távérzékelési adatok felhasználása és integrációja az agrár döntéshozatali rendszerbe

3) Dr. Jung András (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet): Képalkotó és nem képalkotó spektrális téradatgyűjtés

6. Térinforrás Meetup | Facebook

CINTI és a Fuzzy-aktivitások
CINTI és a Fuzzy-aktivitások

2023. november 20-22. között immár 23. alkalommal került megrendezésre az IEEE International Symposium on Computational Intelligence and Informatics (CINTI 2023) nemzetközi konferencia. A rendezvény a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Magyar Fuzzy Társaság (MFT) elnevezésű szakosztálya, az Óbudai Egyetem, valamint az IEEE Hungary Section, az IEEE SMC Chapter, az IEEE Joint IES/RAS Chapter, és az IEEE Control Systems Chapter szervezésével valósult meg Budapesten.

A Magyar Fuzzy Társaság megrendezte a témaspecifikus szekcióját Lágy Számítási Módszerekkel Támogatott Információs Rendszerek címen. Továbbá, a PhD hallgatók számára a már megszokott módon egy külön szekció biztosított prezentálási lehetőséget támogatva a fiatalok bekapcsolódását a tudományos életbe.

Az alkalom egyben közgyűlésre és rangos díjak átadására is alkalmat adott! Gratulálunk minden érintettnek!

CINTI 2023 - a Magyar Fuzzy Társaság aktivitásai | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

A Magyar Fuzzy Társaság jubileumi közgyűlése | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

II. High Performance Computing Konferencia a Neumann Karon

A tavalyi sikeres kezdeményezés folytatásaként idén immáron második alkalommal rendezett High Performance Computing konferenciát a Neumann János Számítógéptudományi Társaság High Performance Computing szakosztálya.

II. High Performance Computing Konferencia a Neumann Karon

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán zajló eseményen a nagy teljesítményű rendszerekkel foglalkozó kutatók, fejlesztők és érdeklődők találkozhattak az ipari szereplőkkel. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként megrendezett szakmai találkozó a szervezők szándéka szerint a jövőben rendszeres eseménnyé válik a HPC-s közösségen belül.

Szuperszámítógépesek szuper közössége – várjuk a folytatást!

II. High Performance Computing Konferencia a Neumann Karon | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Mindent az iskolaszámítógépekről

Megtartotta idei utolsó találkozóját Informatikatörténeti Fórum szakosztályunk is. A december elsején tartott program középpontjában az ún. iskolaszámítógépek álltak – valamint az informatikai oktatás megjelenése a közoktatásban.

Mindent az iskolaszámítógépekről

A programon neves versenyszervezőink, gyakorló tanárok, neveléstörténészek, egyetemi oktatók, tankönyvszerzők mondták el emlékeiket, jó példáikat, melyeken keresztül azt is megismerhettük, hogy mit tett hozzá az elmúlt 40+ évben a hazai tehetséggondozáshoz a Neumann Társaság.

Az előadások hamarosan videó formában is elérhetőek lesznek az itf.njszt.hu oldalon – márciustól pedig kiállításon is bemutatjuk a legendás school-computereket!

Jó példák és megőrzendő hagyományok: digitális kultúra a közoktatásban - ÓE (uni-obuda.hu)

Robotika Szakosztály online közgyűlés
Robotika Szakosztály online közgyűlés

December 7-én online találkoznak a Robotika Szakosztály tagjai. Vitassuk meg együtt a szakosztály jövőjét, melynek egyik kulcsát a robotikai versenyek összefogásában látjuk!

NJSZT Robotika Szakosztály gyűlés | Neumann János Számítógéptudományi Társaság

ICDL
Megjelent az 5.0!
Megjelent az 5.0!

Mindössze tegnap adtunk ki körlevelet arról, hogy megjelent az IT biztonság közérthetően 5.0, mely az utolsó, 2019-es kiadás bővített és aktualizált verziója, és ingyenesen biztosítjuk mindenki számára. Az elmúlt 24 óra alatt már több mint 1200-an tartották érdemesnek letölteni, mely számunkra – és Dr. Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos szerzők számára is minden bizonnyal – egy olyan szívmelengető visszajelzés, mely visszaigazolja társaságunk elismertségét az állampolgárok digitális tudásszerzésében, és ezen elköteleződésünk mellett a továbbiakban is érdemes kitartanunk társadalmi felelősségvállalásunk során. Ha még nem tettétek, töltsétek le ti is!

Tananyag letöltése | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Változások február 1-től

Mint minden évben, úgy jövőre is, február elsején lépnek életbe az ICDL vizsgaközpontok működési szabályzatának aktuális évre vonatkozó kisebb-nagyobb módosításai. A legutóbbi esztendőkben jelentős változást jelentett például a Sophia vizsgaszoftver használata, és ezzel az automatikus vizsgáztatás bevezetése, vagy akár a távoli vizsgák megszervezésének lehetősége.

Változások február 1-től

A 2024-től a Társaság nem tervez nagyobb léptékű változásokat, a módosítások egyrészt a már napi szinten megvalósuló gyakorlat szabályzatba való beültetését, illetve az automatikusan letehető vizsgamodulok számát érintik!

2024. február 1-től változik az ICDL vizsgaközpontok működési szabályzata | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Digitális készségek megújítása – nézd vissza!

Társaságunk a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) EPALE Magyarország felkérésére tartotta, és szervezte meg a minikonferenciának is beillő rendezvényt, mintegy 50 résztvevővel.

Digitális készségek megújítása – nézd vissza!

A digitális készségek megújításának témájáról hat felkért szakértő adott elő, a saját szakmai területüket fókuszba helyezve.

A digitális zene, filmek kérdése éppúgy szóba került, mint a mesterséges intelligencia, az oktatás, az automatikus vizsgáztatás, proctoring – mindenkinek ajánljuk! (S ha még nem írtuk volna 😉 – iratkozzatok fel a Youtube-csatornánkra!)

2023. november 22-én sikeresen zajlott le a Digitális készségek megújítása című online esemény | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
Lány sikerek a nemzetközi informatikai diákolimpián
Lány sikerek a nemzetközi informatikai diákolimpián

A diákolimpiák világa, magyar eredményei, kihívása és jövője: erről szól az IT Angyalai podcast adása, melynek vendége tehetséggondozásért felelős alelnökünk, Erdősné dr. Németh Ágnes. A tehetséges lányok ösztönzése, támogatása, EGOI – lányolimpia és még sok fontos, érdekes téma egy igazán hiteles szakembertől, tanártól, példaképtől! Ajánljuk!

Lány sikerek a nemzetközi informatikai diákolimpián | nlc

Minden eddigi rekordot megdöntött az e-Hód 2023!
Minden eddigi rekordot megdöntött az e-Hód 2023!

Több mint háromszáz iskola közel negyvenkétezer diákja mérette meg magát az idei e-Hódon: ez egy olyan online zajló verseny, amelyen a mindenki számára szükséges informatikai gondolkodással megoldható feladatokban bizonyították rátermettségüket a diákok. A Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara által bonyolított tanulmányi verseny tizenhárom éves történetében minden egyes évben megdőlnek a részvételi rekordok - ez idén sincs másképp.

2023-ban minden eddiginél több diák vett részt az e-Hód informatikai versenyen | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

PROGRACE 2023
PROGRACE 2023

PYTHON nyelven kell programozniuk az idei, immár 6. alkalommal meghirdetett országos Prograce verseny résztvevőinek, akiknek ugyan ismerniük kell ezt a programnyelvet, de azok tudnak igazán jó eredményt elérni, akik remek logikával és algoritmikus gondolkodással közelítik meg a feladatokat. Cikk:

BAMA - Keresik az ország legjobb középiskolás és egyetemista programozóit

Kedvcsináló videó:

Prograce on Vimeo

Január 12-ig regisztráljatok! Itt a MIRK – Magyar Ifjúsági Robot Kupa!

2024-ben két helyszínen, eltérő kategóriákban kerül megrendezésre a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, amely egyben az European RoboCup Junior 2024 (Németország) és RoboCup Junior 2024 világverseny (Hollandia) minősítő versenye is.

Január 12-ig regisztráljatok! Itt a MIRK – Magyar Ifjúsági Robot Kupa!

A Neumann Társaság minden évben kiemelt figyelmet fordít erre a versenyre! Most is összegyűjtöttünk minden lehetséges tudnivalót, nézzétek a linket és a linkhez feltöltött pdf-állományokat!

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2024 | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ÖRÖKSÉG
Dán Klára

November 10-én volt 60 éve, hogy meghalt Dán Klára, a programozás úttörője, Neumann János felesége.

Dán Klára

Egy igazi IT-s női példakép, akiről Varga János mérnök-tanár, Neumann-kutató írt Facebook-oldalunkon. Írása hamarosan részletesebb formában is megjelenik a Természet Világa folyóiratban.

Kérjük, hogy segítsétek Ti is Dán Klára életének kutatását – és mutassunk föl minél több női példaképet az informatikus pályára készülő lányoknak. Dán Klára egyértelműen megérdemli, hogy ápoljuk emlékét – nem csak a házastársa miatt!

Facebook

HCC Reunion

Hírlevelünk olvasói figyelhették, hogy milyen sikeres replikaépítés és játékfejlesztés kötődik az elmúlt hónapokból a Homelab magyar mikroszámítógépekhez. A kreatív akciók új életet leheltek a történeti platformba – és szeretnénk, ha nem törne meg a lendület.

HCC Reunion

Újjáalakítjuk Simonyi Endre HCC Szakosztályát – és bátorítjuk a retro mikroszámítógépes közösséget, hogy élje meg ezt a hobbit, amely a programozás, a forrasztás és a történeti kutatás metszetében van valahol. Muzeológusok, múzeumpedagógusok számára is hasznos tudások! December 8-án találkozunk!

A képen Simonyi Endre első otthoni számítógépe.

Homelab Karácsony - HCC REUNION | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

IT Evolúció
IT Evolúció

Kutor Tanár Úr zseniális kiállítása sokunknak ismerős az Óbudai Egyetem Neumann Karon. A színesen, közérthetően mesélő professzor kiváló személyiség a média számára. Nem is csoda, hogy elkészült vele egy riportsorozat, amely akár a Karácsonyfa alatt is egy kellemes elfoglaltságot biztosít a történeti témák szerelmeseinek!

(807) IT Evolúció a TV5 Novum műsorán - YouTube

Felnőttkori tudásátadás a közgyűjteményekben
Felnőttkori tudásátadás a közgyűjteményekben

December 12-én! A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálattal közösen FELNŐTTKORI TUDÁSÁTADÁS FORMÁI ÉS TAPASZTALATAI HAZAI KÖZGYŰJTEMÉNYEKBEN címmel évzáró online műhelydélutánt tart.

A programban könyvtári, informatika tudományi, múzeumi és levéltári jó gyakorlatok, érdeklődésre számot tartó kezdeményezések kerülnek bemutatásra és megvitatásra. Az egyik vendég Képes Gábor, aki az Informatikatörténeti Fórum adattárához és virtuális tárlataihoz csinál kedvet!

Felnőttkori tudásátadás formái és tapasztalatai hazai közgyűjteményekben - A múzeumandragógiai tagozat online műhelydélutánja | EPALE (europa.eu)

30 éves a GSM

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) szervezésében, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával és szakmai közreműködésével rendezték meg november 27-én a 30 éves a GSM Magyarországon című konferenciát az NMHH új épületkomplexumának rendezvénytermében.

30 éves a GSM

Az idehaza három évtizeddel ezelőtt, rekordsebességgel megteremtett digitális alapú GSM-mobiltelefonhálózat kialakításának körülményeire, inspiráló szakmai előadásokkal emlékeztek vissza az ebben meghatározó szerepet játszó állami és nagyvállalati felsővezetők.

„30 éves a GSM Magyarországon” konferencia • Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (nmhh.hu)

PARTNER
Felfedezettjeink

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg „Felfedezettjeink” pályázatát. Jelen felhívásukkal a 2022-es, illetve 2023-as év folyamán kimagasló teljesítményt mutató fiatalokat keresik.

Pályázatok benyújtása: 2023. 12. 01. – 2024. 01. 15. között online pályázói adatbázison keresztül.

Felfedezettjeink

Pályázatot nyújthatnak be a hazai és határon túli tehetségpontok, Tehetségsegítő Tanácsok, valamint a Matehetsz és az NTT tagszervezetei által felfedezett, 6 évesnél nem fiatalabb és 20 évnél nem idősebb (köznevelésben tanuló), kiemelkedően tehetséges fiatalok bemutatásával. (A pályázatot a köznevelésben tanulók számára hirdetik meg, 6 és 20 éves kor közöttiek számára, tehát az óvodás korúak és a felsőoktatásban tanulók ebben a pályázatban nem vehetnek részt.)
Egy pályázó intézmény legfeljebb kettő fiatal pályázati anyagát nyújthatja be (külön-külön, tehát minden egyes fiatal bemutatása önálló pályaműnek minősül).

Felfedezettjeink 2024 | tehetseg.hu