NJSZT Hírlevél - 485. sz. - 2024. 02. 21.

FÓKUSZBAN
Elkészültek a 2024. évi Magyar Informatika Napja videói
Elkészültek a 2024. évi Magyar Informatika Napja videói

Végre kárpótoljuk azokat, akik valamilyen okból nem tudtak személyesen részt venni a konferencián. Arra biztatunk Benneteket, nézzétek meg az előadásokat, melyeket most publikáltunk frissen. Nagy élmény!

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-14/elkeszultek-2024-evi-magyar-informatika-napja-videoi

School-Computer kiállításmegnyitóra invitálunk!
School-Computer kiállításmegnyitóra invitálunk!

A Finta Múzeum, az ITMA és a Neumann Társaság szeretettel invitálja az érdeklődőket a 2024. március 8-án Túrkevén nyíló „School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban” című kiállítás megnyitójára.

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-13/school-computer-kiallitasmegnyito-turkeve-2024-marcius-8

Ezek a számítógépek hozták el a digitális kultúrát a közoktatásba
Ezek a számítógépek hozták el a digitális kultúrát a közoktatásba

Túrkevén, Budapesten és Szegeden is arra készülünk, hogy élővé, közösségivé tegyük a retró élményt, minél több diáknak, tanárnak, nosztalgiázni és tanulni vágyónak nyújtsunk örömet, muníciót. Ehhez a nagy küldetéshez keresünk minél több önkéntest – Informatikatörténeti Fórum és HCC szakosztályainkat megerősítendő – és támogatókat, szponzorokat. Az is segítség, ha a most nyíló kiállításunkról szóló sajtóközleményünket megosztjátok a barátaitokkal!

Ezek a számítógépek hozták el a digitális kultúrát az iskolákba | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Tehetségversenyeink szponzorokat keresnek!
Tehetségversenyeink szponzorokat keresnek!

Kedves Barátaink! A Neumann Társaság az általa gondozott tehetségversenyek megvalósításához támogatókat keres. A társaság tehetséggondozó műhelye több évtizede tart szakmai felkészítést az informatika világában tehetséges és igyekvő általános- és középiskolások számára. A diákolimpiákon való sikeres szereplésért nagyon intenzív – szakköri, tábori keretek közötti – felkészülés szükséges, és az ezekkel kapcsolatos költségek az utóbbi években meglódultak. Ha van ötletetek potenciális szponzorra – a támogatási lehetőségek széles palettán mozognak –, kérjük, jelezzétek, és küldjük szponzorcsomag-ajánlatunkat. És természetesen: a nekünk nyújtott adomány csökkenti az adományt nyújtó társaság társasági adóköteles eredményét.

HÍRMOZAIK
Koszorúzási ünnepséget tartottunk
Koszorúzási ünnepséget tartottunk

Neumann János halálának 67. évfordulóján koszorúzási ünnepséget tartottunk szülőházánál. Sokan eljöttetek, köszönjük!

Közöljük Alföldi István megemlékezésen elmondott beszédét.

Az ünnepségről készített összefoglalónkat itt olvashatjátok:

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-08/koszoruzasi-unnepseg-neumann-halalanak-evfordulojan

Neumann János, a polihisztor
Neumann János, a polihisztor

Varga János mérnöktanárnak a XXXVI. Neumann Kollokviumon, Veszprémben elhangzott „Neumann János, a polihisztor” című előadásával emlékezünk Neumann nagyságáról, egyben hálás köszönetet is mondunk tanár úrnak az önzetlen és folyamatos szakmai támogatásért és ezért a nagyszerű előadásért!

https://youtu.be/NsAYXnnsw7Q?si=PVZjoYrTHDl4WVFT

Közösségi tér készül a Báthory utcában
Közösségi tér készül a Báthory utcában

Sok viszontagság után remélhetőleg a finisben Báthory utcai székhelyünk pincehelyiségének felújítása, melyben egy régi-új közösségi teret alakítunk ki. A nagy kőművesmunkák már mögöttünk, február végén kezdődik az új villanyvezetékezés, aztán a fugázás. Arra készülünk, hogy áprilistól kiállításoknak, előadásoknak, összejöveteleknek adjunk helyet. Reméljük, számíthatunk rátok, ellátogattok a rendezvényeinkre. Szívesen látjuk ötleteiteket: ti mit szeretnétek itt csinálni, nálunk, velünk?

* A szokásos emlékeztető: tagdíjfizetés *
* A szokásos emlékeztető: tagdíjfizetés *

Kedves Tagjaink! Kérjük, rendezzétek a tagdíjat!

Hogyan? Lehetőleg, mivel ez a legegyszerűbb, lépjetek be a tagi rendszerbe, ahol bankkártyával tudtok fizetni. Ha kényelmesebb az utalás, ezt a 11705008-22537124-00000000 számlaszámra tegyétek! Az irodánkban, készpénzben is megoldható a befizetés, ha éppen felénk jártok… A tagsággal kapcsolatban (információ, probléma) keressétek Lendvai Orsit, aki minden kérdést készséggel megválaszol!

1 %
1 %

Hálásak vagyunk a támogatásotokért! Ha tudtok, így is hozzájárulhattok egyesületünk fenntartásához.

Új közösségi helyszínünket egy-egy szimbolikus téglával így is építitek. Tudassátok kollégáitokkal, barátaitokkal: a támogatásokat értelmes, nemes célokra fordítjuk!

Adószámunk: 19815888-2-41

SZAKOSZTÁLYOK
Online meetup a robotikaversenyek növekvő jelentőségéről
Online meetup a robotikaversenyek növekvő jelentőségéről

2024. február 29-én 16.00 órai kezdettel a robotikai diákversenyek egyre növekvő fontosságáról tart online meetupot a Neumann Társaság néhány hete megújult Robotika szakosztálya, amely új alelnökökkel és várhatóan új munkacsoportokkal erősíti tevékenységét. Az eseményen Oláh Tibor (Hajdúböszörmény), a Robotolimpia, és Bakti András Tamás (Nyíregyháza), a Robot Exatlon szervezője mutatja be az érdeklődőknek saját robotikai versenyeit. A beszélgetésen Abán Csaba, a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának elnöke is részt vesz, moderátora pedig a társaság új ügyvezetője, Képes Gábor lesz.

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-13/robotikaversenyek-novekvo-jelentosegerol-tart-online-meetupot-neumann-tarsasag

Hatodik Szombathelyi Robotépítő és Programozó csapatverseny
Hatodik Szombathelyi Robotépítő és Programozó csapatverseny

Versenyfelhívás, a 2024. május 30-án, Szombathelyen tartandó robotépítő csapatversenyre. Jelentkezési határidő: április 20.

A versenykiíró kategóriánként – három kategória van – húsz csapat nevezését tudja fogadni. Egy csapatot 2-3 tanuló alkothat – a csapattagok több iskolából is jöhetnek. A csapatok saját számítógépüket és LEGO Mindstorms alap- és kiegészítő készletüket használhatják a versenykiírásban leírtak betartásával. Vegyes évfolyamos tanulók kategóriába sorolása a legidősebb csapattag alapján történik. A robotot a helyszínen kell megépíteni! Kalandra fel!

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-20/hatodik-szombathelyi-robotepito-es-programozo-csapatverseny

M.I. fénycsóvák az akadémiai világítótornyokból – konferencia
M.I. fénycsóvák az akadémiai világítótornyokból – konferencia

2024. március 12-én 15.00-18.00 óra között a mesterséges intelligencia terület leghitelesebb hazai művelői adnak elő a Távközlés és Mesterséges Intelligencia rendezvénysorozat keretében.

A rendezvényt megnyitja: Jakab Roland, az MI koalíció elnöke, a HUN-REN vezérigazgatója.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

https://www.tmit.bme.hu/node/3668

Lyukas-e az orvosi informatika-történet cipője?
Lyukas-e az orvosi informatika-történet cipője?

… és ha igen, „foltozzuk be, hogy tovább mehessünk a kutatás-fejlesztés kanyargós ösvényein”.

A Neumann Társaság Orvos-biológiai Szakosztálya rendez a fenti címmel és alcímmel kerekasztal-beszélgetést az Óbudai Egyetem Neumann Karán, február 23-án délután, ahol nagy szeretettel várja az érdeklődőket.

A részletekről az alábbi linkre kattintva tudtok tájékozódni.

https://obsz.njszt.hu/site/index.php/hu/rendezvenyek/2023-2/39-a-neumann-janos-obsz-varja-az-erdeklodoket-a-lyukas-e-az-orvosi-informatika-tortenet-cipoje-foltozzuk-be-hogy-tovabb-mehessunk-az-kutatas-fejlesztes-kanyargos-osvenyein-c-szakmai-kerekasztal-beszelgetesre

TEHETSÉGGONDOZÁS
Siker az Info (1) Cup nemzetközi versenyen
Siker az Info(1)Cup nemzetközi versenyen

A romániai nemzetközi versenynek két magyar bronzérem a mérlege – Sánta Gergő és Czanik Dániel jóvoltából, akik mindketten a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulói. Gratulálunk! A magyar versenyzők online, az ELTE Informatikai Kar laborjából versenyeztek, felkészülésük a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, az Algo Pro Club Egyesület együttműködésével valósult meg.

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-19/ket-magyar-bronzerem-az-info1cup-nemzetkozi-versenyen

Last minute! Február 26-ig nevezhettek!

Még nem késtétek le az idén duplán (20-40) jubiláló Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny nevezési határidejét. A pályázat értékelésénél a belbecs mellett számít a külcsín is.

Last minute! Február 26-ig nevezhettek!

Az elbírálás során fontos szempont a programhelyesség, az emberközeliség, a tartalom mellett a látvány is. Az első fordulóban a beérkezett pályázatokat a rendezők nyilvánosan előzsűrizik. Az előzsűri tagjait iskolákból felkért, független informatikatanárok, szakemberek alkotják. A versenyt a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium közösen rendezi, a DXC támogatásával.

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-06/februar-26-ig-lehet-jelentkezni-neumann-tarsasag-iden-jubilalo-informatikai

Szombaton, ELTE IK géptermeiben országos döntő!

A Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny idei döntőjére szombaton, február 24-én kerül sor!

Szombaton, ELTE IK géptermeiben országos döntő!

A verseny az OKTV Informatika II. előversenye. Arra törekszünk, hogy a versenyfeladatok a problémamegoldó, algoritmizáló, modellalkotó, modularizáló készséget mérjék fel. A hangsúly nem az egyes programnyelvek részleteinek, hanem a módszeres programozás fogalmainak, elveinek és gyakorlatának, a helyes programozási módszereknek és stílusnak – géptől és nyelvtől független – ismeretén van.

http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/

ÖRÖKSÉG
A térinformatika honi történetét áttekintő tanulmányok készültek

Az NJSZT Informatikatörténeti Fórum műhelyében a közelmúltban két tanulmány készült a magyarországi térinformatika történetéről.

Havass Miklós, Remetey-Fülöpp Gábor, Szabó SzilárdA térinformatika alkalmazásainak áttekintő története Magyarországon” címmel készített mintegy 200 oldalas tanulmányt, áttekintve a térinformatika alkalmazásainak történetét a földügyek, közművek, navigáció, önkormányzatok, szakadatbázisok területein.

A térinformatika honi történetét áttekintő tanulmányok készültek

Hasonló terjedelemben, a folyamatokat „belülről” szemlélve készült el Mihály Szabolcs, Niklasz László munkája nyomán „A térinformatika kezdetei Magyarországon” c. tanulmány.

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-19/terinformatika-magyarorszagi-tortenetet-attekinto-tanulmanyok-keszultek-az-njszt

Az ördöglakatok csodálatos világába, azaz Szegedre kalauzol az M1
Az ördöglakatok csodálatos világába, azaz Szegedre kalauzol az M1

Szíves figyelmetekbe ajánljuk az M1 programajánlóját, mely a szegedi Agorában lévő Informatika Történeti Kiállításunk helyszínére invitálja az érdeklődőket az Ördöglakat kiállításunkra. A kiállítás február 29-ig látható! A Vígh Viktor magángyűjtő-matematikussal, a kiállítás egyik kurátorával történt forgatás 13:36-tól látható.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2024-02-14-i-adas-2/

ICDL
Folyamatos a megújulás az ICDL programban is
Folyamatos a megújulás az ICDL programban is

Az előttünk álló időszakban az ICDL programban több olyan fejlesztést tervezünk, amely egyrészt a nemzetközi vizsgarendszer tendenciáival is összhangban van, másrészt az itthoni igényeket, például a felsőoktatási felvételi plusz pontszámokba való beszámítás miatti növekvő érdeklődést elégítheti ki. Rákosi Szilvia írása az ICDL fejlesztési terveit taglalja.

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-20/folyamatos-megujulas-az-icdl-programban

Több egyetem is pluszpontot ad a felvételizőknek az ICDL bizonyítványért
Több egyetem is pluszpontot ad a felvételizőknek az ICDL bizonyítványért

A felsőfokú felvételi időszak során több egyetem is beszámítja pluszpontként a nemzetközileg elfogadott számítógép-használói jogosítványt, vagyis az ICDL bizonyítványt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem például akár 75 többletpontot is ad a bizonyítványért a felvételizőknek. Az ICDL három évnél nem régebbi, jól sikerült informatikai és digitális kultúra érettségi után is igényelhető további vizsga nélkül.

https://njszt.hu/hu/news/2024-02-12/tobb-egyetem-pluszpontot-ad-felvetelizoknek-az-icdl-bizonyitvanyert

PARTNEREK
A rákkutatás mérnöki és orvosi kihívásai

A Gábor Dénes Díjasok Klubjának rendezvényére 2024. február 29-én, 17:00 órai kezdettel, az Óbudai Egyetem F09 termében kerül sor. A rendezvény hibrid, online is követhető!

Az egyik előadó Prof. Dr. Kovács Levente – az Óbudai Egyetem rektora. Előadása címe: „A rák megszelídítése: személyre szabott rákterápia modellalapú irányítástechnikai módszerekkel”. A matematikai modelleken alapuló optimalizálás a személyre szabott orvoslás ígéretes iránya. A kezelések személyre szabásának, ezáltal optimalizálásának számos előnye lehet, a kevesebb mellékhatástól az alacsonyabb költségekig. A személyre szabás azonban a gyakorlatban bonyolult folyamat.

A rákkutatás mérnöki és orvosi kihívásai

A másik előadó Prof. Dr. Sápi Zoltán – az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatóhelyettese, egyetemi tanár. Előadása címe: „Új eredmények a liposarcomák személyre szabott kezelése tekintetében”.

A részvételi szándék jelzését február 27-ig a gabor.denes.klub@gmail.com e-mail címen várják.

https://www.facebook.com/events/s/a-rakkutatas-mernoki-es-orvosi/1102842620752289/

Kvantuminformatika – Szakmai Esti Mesék
Kvantuminformatika – Szakmai Esti Mesék

2024. február 23-án, 16:00 órakor Dr. Kozsik Tamás, az ELTE IK dékánja tart előadást, aki a kvantuminformatika világába nyújt mélyebb betekintést. A helyszín az ELTE Lágymányosi Campus Déli épület, Kitaibel Pál terem. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://bit.ly/szem_kvantuminformatika

InfoTér Kiberbiztonsági Szakmai Nap

2024. február 28-án, 09:30-14:30 között tartja rendezvényét az InfoTér a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban (1121 Budapest, Zugligeti út 64.)

InfoTér Kiberbiztonsági Szakmai Nap

„A Kiberbiztonsági Szakmai Napon újabb fokozatra kapcsolunk és nem csak az információ és informatikai biztonság legaktuálisabb témáit tesszük ki majd az asztalra, de átbeszéljük az elengedhetetlen védelmi feladatokat, hogy a cégvezetők, döntéshozók naprakész információkkal, felkészülten tudjanak reagálni rájuk.”

https://szakmainapok.infoter.eu/

Az EDIH hálózat szerepe a gazdaságfejlesztésben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (I. épület)

Az EDIH hálózat szerepe a gazdaságfejlesztésben

Az Európai Bizottság által életre hívott EDIH (European Digital Innovation Hubs) program keretében 2024. március 5-én egy egyedülálló ökoszisztéma-építő rendezvényen mutatkozik be a hazánkban működő három EDIH, amelyek térítésmentes képzéseket és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtanak a kkv-knak és a közszféra szervezeteinek. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

https://event.digitaltechedih.hu/esemenyek/az-edih-halozat-szerepe-a-gazdasagfejlesztesben/

Társas kapcsolat – az MI és mellékhatásai

2024. március 27-28-án a fenti címmel rendez tavaszi konferenciát Pécsett a VISZ!

Társas kapcsolat – az MI és mellékhatásai

A mesterséges intelligencia létezésének alapközege a világ digitalizált változata. Sikerének pedig egyik alapfeltétele, hogy a környezete erősen és hibátlanul legyen digitalizált. Hol tartunk e társas kapcsolatban? Mit kell tennünk ahhoz, hogy mindkettőnknek jó legyen az együttlét?

https://mvisz.hu/rendezvenyek/visz-tavaszi-konferencia-pecsen/

Recent Advances in Quantum Computing and Technology (ReAQCT)
Recent Advances in Quantum Computing and Technology (ReAQCT)

Az ELTE-BME-Óbudai Egyetem, a Robert Bosch Kft. támogatásával a fenti címmel 2 napos konferenciát szervez 2024. június 19-20-án. A konferencia weboldalát az érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk.

https://www.reaqct.org/

Újból csökkent az IT-szakokra jelentkezők száma – tovább nőhet az informatikushiány
Újból csökkent az IT-szakokra jelentkezők száma – tovább nőhet az informatikushiány

Az IVSZ szakértői által készített, az elmúlt 12 év jelentkezési, felvételi, beiskolázási és diplomaszerzési trendjeit feldolgozó elemzés az általános demográfiai és képzési trendek mellett az IT-szakokra, illetve a STEM-tanári szakokra jelentkezők (ezen belül az első helyen jelentkezők), a felvettek, a tanulmányaikat megkezdők, az oklevelet szerzettek számára vonatkozó hivatalos (OH) statisztikai adatok elemzésén túl vizsgálja a lemorzsolódás és a külföldre vándorlás trendjeit, továbbá előrejelzést ad a felvettek számának várható alakulására is.

https://ivsz.hu/felsooktatasi-korkep-informatikai-kepzesek/

A DIGITÁLIS PEDAGÓGIA ÉS AZ MI TÉRNYERÉSE A NEVELÉSTUDOMÁNYI KUTATÁSOKBAN, AZ OKTATÁSBAN
A DIGITÁLIS PEDAGÓGIA ÉS AZ MI TÉRNYERÉSE A NEVELÉSTUDOMÁNYI KUTATÁSOKBAN, AZ OKTATÁSBAN

A mesterséges intelligencia és a digitális pedagógia módszereinek elterjedésével foglalkozik a Pannon Digitális Pedagógia januárban megjelent legújabb, III. évfolyamának 1. száma. Az alábbi linkről a teljes folyóirat letölthető.

https://kutatas.uni-pannon.hu/index.php/hu/hirek/246-a-digitalis-pedagogia-es-az-mi-ternyerese-a-nevelestudomanyi-kutatasokban-az-oktatasban.html