CeBIT 2016

A CeBIT (eredeti jelentését már jóval meghaladó betűszó németből kifejtve: Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation) egy kisebb jubileumhoz ért - 30. alkalommal rendezték meg Hannoverben. Bár kiterjedésében, kiállítói létszámban kisebb már, mint fénykorában és az üzletkötések volumene, bejelentések száma szerint az amerikai COMDEX mindig is megelőzte, mégis ez a világ legnagyobb informatikai szakkiállítása. A Hannover déli részén (Laatzen) kialakított kiváló infrastruktúrájú, akadálymentesített vásárvárosban március 14-18. között rendezték meg a kiállítást.

A ritka szép tavaszi napsütésben - már ott is virágzott az aranyeső, s a fű közül is előbújtak a virágok: krókusz, százszorszép…

A kiállítást némileg átrendezték:

  • fűtött folyosóval, mozgólépcsővel, lifttel kötötték össze a Kongresszusi Központ Déli végét a 7-es csarnokkal,
  • az innováció és a kutatás-fejlesztés a 9-es csarnokból a 6-osba költözött,
  • a StartUp-osok, a CODE-n a 16-os csarnokból és a „német ötletgazdák” összeköltöztek a 11-esbe.
  • a 16-os pavilonban a rádióirányítású helikopterek bemutatói, versenyei zajlottak,
  • a „felhőszámítások” egy külön pavilont kaptak, a 23-ast.

Már nincs az a hatalmas látogatótömeg, ami miatt kialakították a végeláthatatlan parkolókat, egyirányúsították a Messeschnellweget nyitáskor befele, záráskor kifelé.

A gyakorlatlan vásárlátogatók már elvesznének a kiállítás forgatagában. Remek üzleti érzékkel megáldva hat témakörben vezetik körbe a jelentkezőket 20-25 fős csoportokban, ezzel felzárkóztatva őket az adott témában – 15€ pluszért.

„A gyaloglás a múlté” – hirdetik több helyen. Bámuljuk az egykerekű biciklin egyensúlyozó artistákat, de ehhez már csak egy kis gyakorlás kell. A száguldó deszkák (Swegway) számos generációja kipróbálható volt, bizonyítva, hogy giroszkópos önszabályozással egy keréken is stabilan állhatunk, közlekedhetünk megfelelő terepen - a kerékátmérő függvényében küzdi le az akadályokat.

A legnagyobb „nyüzsgés” a viszonteladók földjén (Planet Reseller) tapasztalható. Itt minden „kiváló minőség”, és sok a „hézagpótló” alkalmazás. Mintegy 250 kiállító 17.000 m2 területen. Az alkoholmentes koktélokat is számítógép keveri, és robot nyújtja át az érdeklődő látogatóknak.

Svájc otthona a digitális fejlesztéseknek. Vezető szerepet játszik a robotkutatásban, többféle nyomkövetőt építettek gyerekek, idősek és a legkülönbözőbb járművek számára többek között - méltán a vásár díszvendége. Nagy kutatási területe a mezőgazdaság, hogy csak annyi tápanyagot, vizet, permetlét juttassanak a növényekhez, amennyi optimális a növekedéséhez. Nyolcvan kiállítóval jöttek, bemutatva egyetemi kapcsolataikat is. Angela Merkel biztonságiak sürgés-forgása közepette meglátogatta a standjukat.

A világkonferencia most is neves szakértők előadásaiból, kerekasztal beszélgetéseiből állt és a kiállítással párhuzamosan reggeltől estig, 5 napon keresztül várta az érdeklődőket. Hétfőn bárki ingyenesen betekinthetett az előadásokba, de később már fizetős volt.

A standok között kialakított területen a fórumok zajlottak, kiegészítve információval a termékekről a standokon látottakat, hallottakat.

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a szerverrendszerek forradalmian új hűtési rendszerét, melyet a Thomas-Grenn AG. és a Deutschen Luft- und Raumfahrt (DLR) fejlesztett ki. A fluid hűtés szükségtelenné teszi a légkondicionálást, sőt a hűtőközegből szolgálati meleg víz nyerhető.

Nők a digitális üzletben és Közlekedési informatika zártkörű rendezvények színesítették a palettát. Látványosságban most sem volt hiány. Falmászási bemutató bőrnadrágban, divatbemutató 3D-vel nyomtatott ruhákban, bűvészek kártyatrükkökkel, de a kapuzárás utáni bulik élőzenével, sörrel-kolbásszal sem ritkák.

A CeBIT-futásra 16-án a kiállítászárás után egy órával került sor. A csarnokokon keresztül vezetett pályán (2,5 km) mintegy 20 országból 1.033 résztvevő teljesítette a távokat egyénileg vagy csapatban.

A magyar stand még sosem volt ilyen előkelő helyen, rögtön az 5-ös csarnok bejáratnál. Dr. Gyökös Péter, berlini magyar nagykövet is meglátogatta őket. Érdeklődően végigjárta a kiállítókat, tájékozódott az üzleti ajánlataikról.

Gyulai János

Galéria