IKT – Interaktivitás, Kreativitás Tanároknak

Alföldi István a Kossuth Rádióban

Alföldi IstvánA Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ingyenesen letölthető IKT pedagógusoknak tananyaga az iskolaév kezdetével ismét a sajtó érdeklődésének homlokterébe került.

A Kossuth Rádió mai Napközben műsorában, 10 óra 35 perctől a nem informatika szakos tanárok digitális képzéséről beszélgettek Banner Géza műsorvezető vendégei. A műsorban Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója is megszólalt.

Banner Géza a digitális írástudás megkerülhetetlen szervezetének vezetőjeként mutatta be igazgatónkat, aki jelezte: az NJSZT a jó ügy érdekében minden eszközt megragad, hogy minél többen ismerjék fel maguktól a digitális eszközök és módszerek nélkülözhetetlenségét, és a pedagógusok közül minél többen a gyakorlatban is megtapasztalják, miért megkerülhetetlen az oktatás digitalizálása. Nemcsak azért, mert a gyerekek digitális bennszülöttek, de azért is, mert már vannak olyan eszközök, amelyek élményszerű oktatást tesznek lehetővé – sőt! az órákra való felkészülést és az órák dokumentálását is forradalmasítják.

Ehhez képest az egy bónusz, hogy a 7 éves kreditpont gyűjtésben is érdekeltté tehetőek a pedagógusok, mert akkreditált a képzés.

Alföldi István kiemelte: az IKT pedagógusoknak képzést számos pilot tanfolyamon próbáltuk ki, a tanárok „csillogó szeme” azt igazolta, hogy biztosan szükség van rá. A modul elnevezése - IKT pedagógusoknak - nem az infokommunikációs technológiából, hanem az interaktívan, kreatívan tanároknak szókapcsolatból ered. A cél nem tantárgyorientált képzés és nem a tanárok rendszergazdává képzése.

A beszélgetés során Alföldi István hangsúlyozta: a közbeszédben két dolog keveredik a digitális írástudás kapcsán, s ezt folyamatosan próbáljuk tisztába tenni. A programozás oktatás-képzés nagyon fontos, a tehetséggondozás területén sok ezer diákkal találkozunk versenyeinken és a diákolimpiákra való eredményes felkészítések során. De amiről most beszélünk, hogy a pedagógusok felkészültek legyenek, pl. a történelem, ének-zene és persze a természettudományos tárgyakban is, az nem programozás-tudás kérdése. A digitális írástudás az eszközök konstruktív használatának, a létrejött tartalmak jogtiszta felhasználásának együttese.

A Kossuth Rádió műsora itt hallgatható meg, a 9:00-tól kezdődő Napközben műsoron belül, 10:35-től:
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2017-09-11