Megyék mozaikja

Előző cikkünkben szakmai közösségeink 2017-es munkáiba és idei terveibe engedtünk betekintést, most területi szervezeteink tevékenységét mutatjuk be. Konferenciák, versenyek, ismeretterjesztő előadások sora, komoly támogatás a robotikát tanulóknak, közösségépítés – címszavakban így foglalhatnánk össze, de lássuk a részleteket!

Baranya megyében területi szervezetünk folyamatosan előadásokkal járult hozzá a Pécs IT Meetup szakmai találkozókhoz, szakemberei a bitcoinról tartottak előadást és a drónokról interaktív bemutatót. Decemberben Pécsett megtartották a II. NJSZT PROGRACE programozói versenyt, melyre középiskolásokat és egyetemistákat vártak. A tudományos ismeretterjesztés és a tehetséggondozás idén is munkáik fókuszában lesz.

Bács-Kiskun megyében területi szervezetünk – Térinformatikai szakosztályunkkal közösen – 2015 óta vesz részt a középiskolások 50 órás közszolgálati tevékenységét célzó programok kidolgozásában a megye több településén. A megyei szervezet nagy hangsúlyt fektet az e-Health és a Smart City projektekben való részvételre is. Számos fórumot, előadást tartott, főleg Kiskőrösön. 2018-ban az NJSZT fél évszázados jubileumának megyei megünneplésére, valamint a digitális írástudásra – különösen az IKT pedagógusoknak tananyagra – való figyelemfelhívásra összpontosítják erőiket.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Területi Szervezete „Okos eszközök – digitális készségek” címmel Sárospatakon rendezett konferenciát mintegy 100 fő részvételével, míg Miskolcon a Digitális kultúra az oktatásban című konferencia támogatásában és a Földes Ferenc Gimnázium informatikai versenyeinek jutalmazásában vállalt részt. Ezen tevékenységeiket folytatják 2018-ban is.

Csongrád megyében dolgozó kollégáink részt vesznek Informatikatörténeti Gyűjteményünk gondozásában, támogatják a megye informatikai versenyeit és folyamatos együttműködésre törekednek a megye meghatározó szereplőivel.

Győr-Moson-Sopron megyében többek között hallgatói konferenciát, IoT (Dolgok Internete) szakmai előadást, „Hazánk tájai” digitális fotókiállítást szerveztek, idén pedig a megyei szervezet 40 éves jubileuma előtt tisztelgő rendezvényt tartanak, Start up IT szakmai programban vesznek részt, hallgatói szakmai konferencián adnak lehetőséget a fiatal tehetségeknek.

Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezetünk egész évben előadásokat szervezett Debrecenben: többek között az emberi gesztusok számítógépes felismeréséről, az NI Robotics Mentor Programról, a Debreceni Egyetemhez kötődő kérdésekről bővíthették ismereteiket az érdeklődők. Az Informatika a felsőoktatásban konferencián is több előadóval képviseltette magát a szervezet. Fontosnak tartották a DE IK Regionális Programozói Csapatverseny támogatását is. 2018 sem múlhat el az NJSZT által támogatott programozói verseny és a jövő informatikusai előtti bemutatkozások, ismeretterjesztő előadások nélkül. Aki pedig nem csak a tudományra szomjazik, a SörInfó nevű kötetlen találkozón ismerkedhet meg a régió informatikusaival.

A Heves megyei szervezetünk számára szomorú év volt 2017, melyet Láng András megyei elnök elhunyta árnyékolt be. A közösség tagjai így is példásan sok programot bonyolítottak le, elsősorban a tehetséggondozás jegyében: versenyeket szerveztek, Neumann Napokat rendeztek a Neumann Középiskolában, ORACLE és egyéb tanfolyamot tartottak, tanárkonferenciát rendeztek, megjelentek a Tudósok éjszakája és a Tudomány Nap programjain is. 2018-ban többek között e-learninges képzésekkel, ECDL nyílt nappal, programozói szakkörrel csinálnak kedvet az informatika világához.

Komárom-Esztergom Megyei Szervezetünk Tatabányán, az Edutus Főiskolán tartott programokat, többek között Programozói Klubot és Munkaerőpiac és Automatizálás konferenciát. Ugyanitt fontos szakmai erőfeszítésekkel járultak hozzá a WRO (World Robot Olympiad) nemzetközi robotika verseny nemzeti forduló szakmai zsűrizéséhez. A szervezet Tudomány Napot tartott az Edutus Főiskolával közösen és több versenyt is támogat, az FLL regionális robotika versenytől a Sárberki Informatikai Versenyig. A robotika, a tehetséggondozás és az ismeretterjesztés van továbbra is érdeklődésük homlokterében – és már készülnek a Tehetségbarát Régió 5. Kerekasztalára, melyet február 22-én tartanak az Edutus Főiskolán.

A Piliscsaba-Esztergom Területi Szervezet mindkét városban ROBO szakkört tart, továbbá olyan rendezvényeken vesz részt informatikai kedvcsinálókkal, mint a Szepesi Nap, a Madarak és Fák Napja és a Szomszédoló.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetünk hosszú évek óta a robotikaoktatás egyik zászlóshajója Magyarországon: Nyíregyházán az egyetemi robotlaborban Robotintelligencia szakkört működtet, Nyíregyházán – és immár Budapesten is – Magyar Ifjúsági Robot Kupát rendez, de gondoskodik arról is, hogy a Kutatók éjszakája közönsége is bepillanthasson a robotikai műhely munkájába. A RoboCupJunior 2017 Japánban rendezett versenyre is kijutott két csapatuk. A területi szervezet 40. születésnapját ünnepi konferenciával köszöntötték, melyről részletes beszámolónkat itt olvashatja.

A robotikai programjaik folytatódnak, sőt több „robotos” workshopon is találkozhatunk szakembereikkel Nyíregyházán.

Vas megyei szervezetünk a szakmai közéletben való részvétel mellett az NJSZT által biztosított támogatást korszerű robotikai oktató készletek vásárlására fordította. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság decemberben 2 készletet és több szenzort (giroszkóp, infravörös, mágneses, elfordulás szenzort) és egyéb kiegészítőket vásárolt és juttatott el Szombathelyre, ezzel támogatva a helyi robotikaoktatást, hiszen a készleteket általános iskolásoktól az egyetemistákig több korcsoport használhatja. A támogatás összege meghaladja a 400.000 forintot. 2018-ban LEGO építő-programozó versenyt szerveznek a szombathelyi iskolásoknak.

Zala Megyei Területi Szervezetünk igen gazdag programot zárt 2017-ben. Többek között Zsakó László és Juhász Tibor tartott előadást a Neumann János Tehetséggondozó Program regionális szakkörén, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. Nagykanizsa adott otthont a Code Week kódvadászat QR-kódos játékának, míg Zalaegerszegen az Izsák Imre Gyula komplex természettudományi versenyen tartottak előadást. A legkisebbeket – mintegy félszáz nebulót – Robotcsámborgás címmel várták különleges informatikai foglalkozásokkal. A területi szervezet tagjai idén is belevetik magukat az informatikai tehetséggondozásba – és készülnek a Digitális témahétre és a „Legyél Te is informatikus” programra is.