Digitális kompetenciák európai keretrendszere

Az ECDL tökéletesen lefedi a DigComp kompetenciáit

A digitális kompetencia értelmezésének és fejlesztésének európai keretrendszere, a DigComp etalon az Európai Unió országaiban. Mivel a digitális kompetencia egyike azon kulcskompetenciáknak, amelyek nélkül a munkaerőpiacon való érvényesülés, a mindennapi IKT-használat és az e-kormányzatban és e-közigazgatásban való kiigazodás is elképzelhetetlen ma már, az Európai Unió polgárai számára kidolgozott referenciakeret iránymutató Európa összes országában. A DigComp segíti az állampolgárokat és a kormányzatokat is a szükséges kompetenciák azonosításában és kezelésében.

A nemzetközi ECDL Alapítvány, tagországainak javaslatait figyelembe véve, aktív résztvevője volt a kezdetektől a DigComp fejlesztésének. Ezért sem meglepő a teljes ECDL program, azaz az Európai Számítógép-használói Jogosítvány DigComphoz történő megfeleltetésének pozitív eredménye: ez alapján az összes kompetenciaterületet lefedik az ECDL moduljai, sőt, bizonyos modulok több területet is érintenek.

Aki az ECDL modulokból vizsgázik, háromszorosan is nyugodt lehet” – nyilatkozta Alföldi István, az ECDL hazai licenctulajdonosaként és vezető koordinátoraként is működő Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatója. „Először is azért, mert bármelyik modult választja, biztos lehet benne, hogy a legkorszerűbb európai sztenderdek szerinti tudáshoz jut. Másodszor azért, mert ha bizonyítványt is szerez, az Európa, sőt a világ legtöbb országának munkaerőpiacán elfogadott módon tanúsítja tudását. Harmadszor pedig azért, mert a digitális írástudatlanság hazai felszámolását célzó GINOP projektek – pl. 6.1.2. – programjaiban használt és továbbfejlesztés alatt álló keretrendszer – IKER – egyes szintjei is a DigComphoz igazodnak, így az ott szerzett tudás könnyűszerrel ECDL-esíthető.”

Alföldi István a DigComppal való megfeleltethetőség példájaként említette az ECDL IT biztonság modulját, amely száz százalékig lefedi a DigComp Safety kompetenciaterületét. Ehhez a modulhoz ingyenes tankönyvet is hozzáférhetővé tett az NJSZT, melyért a nemzetközi ECDL/ICDL család egyik legrangosabb nemzetközi díját kapta meg 2018-ban.

Társadalmi felelősségvállalásunk tudatában, tudományos egyesületként mindent megteszünk, hogy a folyamatosan megújuló ECDL-t minél több magyar állampolgár számára elérhetővé tegyük. Ez a rendszer nemcsak DigComp-kompatibilis és a magyar kormányzat Digitális Oktatás Stratégiájával van teljes összhangban, de alkalmas arra, hogy megfeleljen a jövő kihívásainak is. A digitális írástudás terjesztése terén szerzett tapasztalatainkat készek vagyunk minden együttműködő szervezetnek átadni.”

DigComp
A részletekért feltétlenül kattintson a képre!

Csatolmány Size
ecdl_digcomp_competences_nagyobb.jpg 1.24 MB