Világjáró robotguruk

Európai és Világ Robotkupán vettek részt hazai ifi csapatok

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) kiemelt jelentőséget tulajdonít a tehetséggondozásnak és megkerülhetetlenül fontosnak tartja, hogy a diákok minél alaposabb ismereteket szerezzenek a jelen és jövő legfontosabb témájából: a  robotikából.

Ha pedig a tehetséggondozás és a robotika találkozik, az általában izgalmas eredménnyel jár. A robotikai tehetséggondozásban sok éve élen jár Simon Béláné és az NJSZT Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete. Munkájukat az NJSZT maximálisan támogatja.

Most Olaszországban és Kanadában is megcsillantották tudásukat a magyar diákok és közben rengeteg élményt szereztek. Szeretnénk minél több robotika szakkörnek, diákcsoportnak kedvet csinálni a versenyekhez. Simon Béláné alapos, a versenyek szakmai világába betekintést engedő beszámolóját közöljük:

A  nyár elején két robotkupán is képviselték hazánkat azok a diákcsapatok,  akik minősítést szereztek az NJSZT Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet által megtartott Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) kvalifikációs versenyein a tavasz folyamán, Budapesten és Nyíregyházán.

Az itáliai Montesilvanóban május 29-től június 1-ig zajlott az első Európai Ifjúsági Robot Kupa (EURCJ) az olaszok kezdeményezésére.

Négy csapat indult négy ligában:

Az OnStage ligában az RD-FIVE csapat, Szent László Katolikus gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, Kisvárda, mentor tanáruk Jurás László.  Ők Best Poster különdíjat kaptak.  A Soccer lightweight ligában az MT-SOFT csapat - szintén Kisvárdáról - tűnt ki csapatszellemével és kiérdemelte a Best Team Spirit  különdíjat. Felkészítő tanáruk Pacsuta Tibor. Hála a Szent László Gimnázium vezetőségének, az iskola a 8 versenyző diákon kívül még ugyanannyi jól tanuló diákot is utaztatott a helyszínre.

Hasonló jócselekedet következményeként utazhatott az EU Robot Kupára a Baptista Szeretetszolgálat - Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumból a 2bit csapat és a Rescue Line ligában megszerezte a  2. helyezést, a Rescue Maze ligában pedig a *NiceDroid* csapat ért el  6. helyezést.

Ezen kívül a a 2bit csapat menekítő robotja megkapta a "legjobb robot dizájn" különdíjat. A  *NiceDroid* csapat  a "legjobb poszter" és "legjobb lánycsapat" különdíjakban részesült.
Mindkét csapat felkészítő tanára Abán Csaba.

Montreálban, ,„Az Év Intelligens Közössége” címet elnyert városban zajlott le 2018. június 16-23. között a RoboCup Szövetség huszonegyedik világméretű eseménye. Harmincöt országból négyezer résztvevő, ötezer robottal tesztelte robotjainak teljesítményét, sportszerűen ki-ki a maga választotta ligában.

Világjáró robotguruk - Simon Béláné Montréalban. Látkép a Hegyről.
Simon Béláné Montréalban. Látkép a Hegyről.

A felnőtt korosztályban az ún. Major ligák-ban a futballozó robotok; a mentési feladatokat végző robotok; a legnagyobb érdeklődést kiváltó otthoni kisegítő robotok és ipari gyártásban, logisztikában  hasznosuló robotok ligáiban jeleskedtek a fejlesztésben élenjáró országok.
A junior korosztály számára meghirdetett ligák hagyományosan a Futball(Soccer),a Menekítő(Rescue) és a Színház(OnStage)  ligák voltak. Magyarországról három ifi csapat nevezett be. Hét diák juthatott el e rangos eseményre mentor tanáraik kíséretében. Mindhárom csapat a Rescue liga versenyszámaiba regisztrálhatott, az itthoni válogató verseny eredményeként. A Rescue Line, a Rescue Maze és a Rescue Simulation három al-liga mindegyikében indult egy csapat.

A 2bit csapatkapitánya, ifj. Abán Csaba a Rescue Line ligában a dobogó 3. lépcsőfokára "léphetett" a záró ünnepségen a csapatok egyéni versenyében. ( Ezuton is gratulálunk a csapatnak!)

Nem volt könnyű feladat a halott és élő áldozatokat szimuláló gömböket megtalálni és az evakuációs helyre szállítani, 38 csapattal megmérkőzve.

A *NiceDroid* csapat lányainak a vonal nélküli labirintusban a különböző állapotú -
Heated Victims, Visual Harmed (H betű) Visual Stable (S betű ) Visual Unharmed (U betű) - áldozatok felismerése és elsősegélyben részesítése volt a feladat. Számukra új volt ez a kihívás a több éve Rescue line al-ligában való szerepléseik után. Kétszeri világversenyen való részvétel után viszont kötelezően át kellett lépniük ebbe a versenyszámba. A 23 versenyző csapat között a 15. helyezést érték el.

Számukra is tanulóutat jelentett ez a világverseny éppúgy, mint számunkra, a BitConnect nyíregyházi csapat számára.

A Rescue Simulation al-ligában sajátos értékelési móddal találkoztunk. A 23 regisztrált csapatot beosztották 6 csapatba és a csapatokon belüli körmérkőzések alapján a legtöbb nyerő futam birtokosa juthatott a döntő fordulóba. Így a magyar a dél-koreai, az Egyesült Királyságbeli és Egyesült Arab Emírségek 4-es csapatából a dél-koreai jutott a középdöntőbe.

A 3 versenynap alatt a programunk és mi magunk is hatalmasat fejlődtünk.” - írta élménybeszámolójában a csapat kapitánya, Gorondi János.

Ebben a ligában - régi nevén CoSpace - az volt a kihívás, hogy ún. virtuális világban virtuális robottal és valós világban valós robottal álltak szembe az ellenfél csapatok. A robotra írt programjukkal ismertették fel az áldozatokat szimuláló színes geometriai alakzatokat és vitették szimbolikusan az ún deposit helyre, a pályán (mind virtuális, mind a valós) meglévő  akadályokat legyőzve. A csapatok itt kapták kézhez a valódi robotokat, melyekkel egy egész  délután ismerkedhettek. A Rescue CoSpace Simulator hivatalos platformot a www.cospacerobot.org portál nyújtotta.

Ezt a ligát azok számára ajánljuk, akiknek nem telik fizikai robot építésére és mesterséges intelligencia algoritmusok kidolgozásában és programozásban akarnak fejlődni.

Sok poszteranyagot gyűjtöttünk más csapatoktól a személyes ismeretségek mellett.  Megállapítottuk, hogy a futball ligában már a kamera használata a roboton elkerülhetetlen, ahogy a menekítő ligában is. Jövőre a korhatár 13 év lesz a Sidney-ben rendezendő Világ Kupán. Az Európai Kupán Hannoverben viszont megengednek bevezető versenyszámokat a 13 év alatti korosztályosok számára az egyes ligákban. A rengeteg élményanyag gyűjtése és feldolgozása folyamatban van. A felnőttek bemutatóiról is van mit mondanunk…

Világjáró robotguruk - A Bitconnect csapat
A Bitconnect csapat

Simon Béláné dr.
A RoboCupJunior magyar képviselője, a BitConnect csapat egyik mentora