Közösségek közössége

Múlt héten területi szervezeteink munkáiból szemezgettünk, jelen cikkünkben az NJSZT szakmai közösségeiben folyó munkákból szeretnénk felvillantani néhány érdekességet. Társaságunk a közösségek közössége, mely az IT-tudományok megannyi  területén dolgozó kollégák munkáját segíti – és különösen ösztönzi az eredmények társadalmi hasznosulását, népszerűsítését. A digitális világ GPS-e igyekszünk lenni – s a tájékozódást minél sokoldalúbban segítjük közösségeink munkája révén is.

eHétköznapok Szakosztályunk a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott a 2018-as év folyamán több izgalmas előadást, konferenciát. A gamifikációról és a játékok „világmegváltó” lehetőségeiről, a jó professzionális interaktív szolgáltatás ismérveiről, a szakmában és mindennapokban használt alapfogalmakról. Utóbbi két témakörben szorosan együttműködtek az eSzolgáltatások Minősége szakosztállyal. A csapat idén is tervez hasonló, egyetemi környezetben szervezett előadásokat, de terveik közé tartozik az is, hogy a középiskolákban is népszerűsítő előadásokat tartanak olyan témákról , melyek a kamaszok életét is befolyásolják: a Youtube-sztárok, Insta-celebek, influencerek jelenségéről.

Fogyatékkal Élőket Támogató Szakmai Közösségünk érzékenyítő videókkal és saját Facebook-oldal üzemeltetésével szolgálja az ismeretterjesztést, valamint mintegy 70 fő részvételével a Publika Magyar Könyvtári Körrel közösen a fogyatékkal élők, a könyvtár és az informatika viszonyáról tartott közös rendezvényt. Idén akadálymentes eszközök nyilvántartására szolgáló adatbázis létrehozásán, AR/VR technológiák lehetőségeinek feltárásán, e-Learning/m-Learning portál kialakításán dolgoznak, de tervezik fogyatékkal élőket vizsgáztató ECDL-vizsgaközpont felkeresését is szakmai eszmecsere céljából. Minden évben számos rendezvényen képviseltetik magukat, több intézményt felkeresnek közösen, csapatépítés és tapasztalatok gyűjtése céljából.

A GIKOF szakmai közösség a gazdaságinformatikusok patinás szakosztálya, amely SEFBIS és GIKOF Journal címmel nívós szakmai lapokat gondoz, OGIK Gazdaságinformatikai Konferenciát bonyolít le, számos kisebb és nagyobb szakmai programot szervez, különösen Győrött és Sopronban. 2018-ban például StartUp IT címmel a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel közösen. A fiatal tehetségek támogatása, a hallgatóknak szervezett minikonferenciák a tehetséggondozást és a fiatalítást is segítik. Nemzetközi kapcsolataik is jelentékenyek.

Számítógépes Grafika és Geometria Szakosztályunk (GRAFGEO) immár IX. Magyar Számítógépes Grafika és Geometria Konferenciáját szervezte meg 2018 márciusában az MTA SZTAKI-ban - és kiállítást, számos előadást is szervezett az intézményben, például a holografikus mikroszkópiáról. Megjelentek Hollandiában, az EUROGRAPHICS nemzetközi éves konferencián is. Idén már megjelentek az NJSZT KÉPAF konferenciáján és újabb szakmai előadásokat szerveznek számos együttműködő partnerrel.

A HCI&DfA  - Ergonómiai Tervezés Mindenkinek Szakosztály a gamification tervezéséről és gyakorlati felhasználásáról tartott workshopot Veszprémben, az UX (felhasználói élmény) gyakorlati és tudományos vonatkozásairól pedig a BME-n. Idén elsősorban a Pannon Egyetemen, változó helyszíneken készülnek szakmai szeminárium sorozatra témakörük aktuális digitális megjelenési területeiről, valamint bemutatkozó workshoppal a Gamification és Rehabilitáció témában.

Kiemelkedően sikeres évet zárt az Informatikatörténeti Fórum (iTF), mely az Óbudai Egyetemen megemlékezett az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) indításának 50. évfordulójáról – a téma apropóján még „afterparty-t” is tartott, valamint a Magyar Nemzeti Bank informatikai munkájáról és a beszéd számítógépes feldolgozásáról, továbbá Wisinger István könyve és Dénes Gábor filmje alapján Neumann János életéről. Másfélszáz érdeklődő előtt tartott izgalmas konferenciát az Ericsson Magyarország első negyedszázadáról a cég székházában. Folyamatos a Kutor László gyűjteményén alapuló, budapesti IT Evolúció kiállítás működtetése és az NJSZT Informatika Történeti Kiállításával való szakmai kapcsolat is. Az Informatikatörténeti Adattár is folyamatosan gyarapodott, az NJSZT 50 évét képeskönyvben és egy gazdag adatbázissal mutatták be a jubileumi évben. Várhatóan idén is folytatódnak a nagy hazai műhelyeket bemutató konferenciák.

Közoktatási Szakosztályunk folyamatosan üzemelteti a Ponticulus nevű, gyönyörű, interdiszciplináris szemléző honlapot, lebonyolítja – mintegy 25000 diák és 300 pedagógus bevonásával! – a HÓD versenyt, a Kutatók Éjszakáján is népszerűsíti tehetséggondozási tevékenységét. A Micro:bit vándorlás bővítése 2018-ban is nagy siker volt, reméljük idén még többek figyelmét sikerül felhívni a lehetőségre. Idén folyamatosan dolgoznak Scratch portál fejlesztésén és májusban nemzetközi Bebras workshopot szerveznek Balatonkenesén.

A Magyar Fuzzy Társaság részt vesz a nemzetközi tudományos vérkeringésben, Szerbiában és Lettországban - és természetesen Budapesten is több konferenciában működött közre. Fiatal kutatókat megcélzó pályázata révén 2018-ban Kuti Józsefet, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ Bejczy Antal iRobottechnikai Központjának tudományos segédmunkatársát többek között a gépi tanulás robottechnikai alkalmazásaival kapcsolatos munkái elismeréseként Ifjúsági Díjjal ismerte el. 2019-ben többek között a lágy számítási módszerekhez kapcsolódóan egy új konferenciasorozat elindítását tervezik.

Multimédia az Oktatásban (MMO) szakosztályunk XXIV. NJSZT MMO nemzetközi konferenciáját tartotta meg 2018 május végén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Jampaper néven szakmai folyóiratot működtet, az MTA könyvtárral partnerségi szerződést kötött. Idén is folytatja  konferenciáját, kiadja folyóiratát, minden évben díjat ad ki, de workshoppal, nyári táborral is minél több érdeklődőt kívánnak elérni.

Tehetséggondozási Szakosztályunk nemzeti küldetést valósít meg az informatikai diákolimpiákon való részvétellel és felkészítéssel, melyhez több kiváló helyezés is kapcsolódik, a Nemzetközi Diákolimpián például minden csapattagunk érmes lett, Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója ezüstérmet kapott. Hasonlóan sikeres a közép-európai CEOI-n, az Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI) való részvételével. A diákolimpiai felkészítés részeként válogatóversenyeket is rendeztek és rendeznek.

A patinás Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyen a 2017/2018-as tanévben az első fordulóban 2794 tanuló vett részt mintegy 225 iskolából, közülük 876-an határon túli magyarok. A Nemes Tihamér NITV alkalmazói kategóriájában a 2017/2018-as tanévben az első fordulóban 3293 tanuló vett részt mintegy 294 iskolából. Sikerrel indult a Nemes Tihamér Online programozási verseny, az első évben 225 versenyző ért el érdemben pontot a jelentkezők közül. A 2018-as Logo versenyen 131 iskola 1780 diákja indult. 2017/18-tól a Logo mellett a Scratch és a Python is használható.

Unikális különlegesség a Szekszárdon évtizedek óta megszervezett Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny (2004 előtt Garay Verseny), amely az alapító, Kovács Győző szellemében a diákok kreativitását és előadói képességeit is értékeli.

Az NJSZT kiemelten támogatta 2018-ban és támogatja 2019-ben is a tehetséggondozást.

A Térinformatikai Szakosztály a Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezettel együttműködve vett részt Smart City konferenciákon és rendezvényeken, Baján és Kiskőrösön pedig a középiskolások 50 órás kötelező közszolgálati tevékenységét elősegítő együttműködést folytat. Számos településen szerveztek IKER1, IKER2 ingyenes informatikai képzést is. Minden erejükkel fel kívánják hívni a figyelmet az ECDL fontosságára és az ECDL IKT pedagógusoknak moduljára is.

A Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztály WebAssembly szakkönyv kiadását készítette elő és Weblabor portált üzemeltet, támogatta a Magyarországi Web Konferenciát, tevékenységei több éven átívelőek.