Hannover és Sydney: magyar ifjúsági csapatok sikerei a RoboCupJunioron

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által idén is támogatott 13. Magyar Ifjúsági Robot Kupán minősítést szerzett csapatok majd mindegyikének sikerült benevezni vagy az európai RoboCupJuniorra (Hannover) vagy a világméretű RobocupJuniorra (Sydney).

Június 20-23-ig tartott a 2. Európai Ifjúsági RoboCup (RoboCupJuniorEuro2019) Hannoverben, ahol 15 országból 135 csapat mérte össze robotikai felkészültségét a Soccer, Rescue és onStage ligákban. Az európai országok legjobb csapatai között dőlt el, hogy kik lettek Európa legjobb ifjú robotikusai ezekben a témákban.

Együtt a magyar csapat!
Együtt a magyar küldöttség!

Az eredményhirdetésen három csapatunk állhatott dobogóra, két második és egy harmadik helyezéssel:

Soccer standard kit 1-1 alliga 2. helyezett: ORKArobotics csapat  Budapestről, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulói. Mentor: László Róbert

ORKA csapat

Rescue Maze ligában 3. helyezett: Mikrobit_2 csapat. Tagjai a Baptista Szeretetszolgálat két intézményéből: Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola (Budapest) és Kölcsey Ferenc Általános Iskola (Törökszentmiklós). Mentor: Abán Csaba

Mikrobit-2 csapat

RescueSimulation ligában 2. helyezett: BitConnect csapat, a Robotintelligencia Tudományos Diákkör tagjai a Nyíregyházi Egyetemen. Mentor: Simon Béláné dr.

A 2. helyezett BitConnect csapat a dobogón. (Nyíregyházi Egyetem, mentor: Simon Béláné dr.)
A 2. helyezett BitConnect csapat a dobogón. (Nyíregyházi Egyetem, mentor: Simon Béláné dr.)

2019. július 2-től 8-ig Ausztráliában (Sydney) volt a RoboCup Junior (RCJ) világverseny. Két csapatnak sikerült élni a nevezési lehetőséggel - nem kevés anyagi megterhelés mellett, de saját bevallásuk szerint is életre szóló élményt szerezve.

Sydney nagyszerű volt, sokat tanultunk, de hát ezért is mentünk ki, nem bántuk meg! (...) Megnyertük kategóriánkban a Best Team Spirit-díjat, és ezzel a helyezések mellett díjat kapó néhány csapat egyike lettünk! :)) 
Illetve tagjai voltunk a 2. helyezett SuperTeam csapatnak is, ahol a robotunk kapusként néhány védéssel hozzá tudott járulni a sikerhez.
Nagy élmény volt, hogy annyi más csapattal sikerült összebarátkozni, és büszkék vagyunk, hogy sikerült Magyarországnak Abán Csabáék kiváló helyezése mellett fociban is egy kis elismerést kivívnunk.

- írták az ORKARobotics csapat tagjai.

ORKA csapat, Sydney

Abán Csaba a másik szerencsés csapat mentortanára így értékelte részvételüket:

A 2_Bit csapatunk idei eredménye a versenyen jellemző technológiai szint, résztvevők száma és elért helyezés tekintetében is az eddigi legnagyobb magyar sikernek számít a Rescue Maze kategória országok közötti egyéni versenyszámában.

28 csapat indult és a 10. helyezést érték el.

Megjegyezzük, hogy a 2_Bit már nem ismeretlen a nemzetközi mezőny számára. 2018-ban a Rescue Line (U19) versenyszámban Európa-bajnok ezüst- és világbajnok bronzérmes csapat volt. A RoboCupJunior előírása szerint az idei évben kötelezően váltani kellett Rescue ligán belül. Először indultak a Rescue Maze (U19) alligában.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az idén is méltón képviselték a csapatok Magyarországot a rangos RoboCupJunioron mind Hannoverben, mind Sydneyben.

Csoportkép a magyar versenyzőkkel
Thank You!
(Nem teljes) csoportkép magyar versenyzőkkel és kísérőtanárokkal.
Középen, kalapban: Simon Béláné dr.

A legfontosabbról - amit a tudástarisznyában hoztak - a nyár végén műhelymunkán fognak beszámolni a csapatok - okulására az itthon maradottaknak.

Az Európai RoboCupJuniorban éppúgy, mint a Nemzetközi RoboCupJuniorban Simon Béláné dr. a felelős összekötő. Jövőre az EURCJ2020 Horvátországban lesz. Az RCJ2020-at pedig a RoboCup 2020 Bordeaux  részeként Franciaországban rendezik meg június 23-29 között.

Már érdemes elkezdeni a készülést a válogató MIRK2020-ra!

További információk: http://pingvin.nyf.hu/robojun

(Simon Béláné dr. beszámolóját közöltük. Szeretettel gratulálunk a versenyzőknek és mentoroknak!)

Simon Béláné dr. és csapata Hannoverben. Gratulálunk a sikeres szerepléshez!
Simon Béláné dr. és csapata Hannoverben. Gratulálunk a sikeres szerepléshez!