MIndenki ott volt, aki számít! – MI is!

XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia, Hajdúszoboszló, 2019. november 5-7.

Az oktatás átalakulása a tudástársadalom és a mesterséges intelligencia korában címmel rendeztek a szokásoknak megfelelően nagyszabású konferenciát az oktatással foglalkozó szakemberek számára. Az idei eseményre még az eddigi éveknél is többen, 1300-an regisztráltak, az egymással párhuzamosan futó számtalan előadás, szekció és workshop több helyszínen zajlott. Az oktatási szakemberek a gazdag programból egyrészt az olyan jelenleg aktuális kérdésekre kaphattak választ a kormányzati előadóktól, mint például, hogy mikorra tervezik az új Nemzeti Alaptanterv életbe lépését vagy, hogy milyen új iskolatípusok lesznek 2020. szeptember 1-től.

A választ nem, inkább csak a kérdésfeltevést és a témában lefolytatott kutatási eredményeket hallhatták a részvevők a konferencián a jövő oktatásával kapcsolatban arról, hogy tulajdonképpen milyen elvárások fogalmazódnak meg a jövő oktatásával, pedagógusaival - és így a tanárképzéssel, továbbképzésekkel szemben.

A több, valóban színvonalas előadás között nemcsak a Társaságunkhoz való kötődés miatt, hanem a jelentősége miatt is kiemelnénk alelnökünk, Prof. Dr. Charaf Hassan előadását, aki a Mesterséges Intelligencia Koalíció tudományért felelős alelnöke és a BMGE Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja: ő arra hívta fel többek között a figyelmet, hogy a MI jelenleg nem egy kreatív tényező, az ember nélkül még nem képes önállóan működni. 

A Neumann Társaság a konferencia első napján megtartott workshopján a digitális jelenre és jövőre is felkészítő megoldást, vagyis a folyamatosan megújuló ECDL-t mutatta be. Miltényi Gábor igazgatóhelyettes a már bevezetett ECDL Közösségi média modulról beszélt. A „Vizsgázz abból, amiben élsz!” jelszó illik arra a helyzetre, hogy a fiatalok életének része a közösségi média, ami azonban  rengeteg veszélyt is rejt, az ECDL modul viszont keretet ad a biztonságos használathoz.

A mesterséges intelligencia és a robotika ECDL modulok kifejlesztése már folyamatban van, ezzel kínál a nemzetközi és hazai ECDL azonnali választ a digitális kor kihívásaira. A pedagógusok továbbképzésének nagyon sikeres távoktatásban megvalósuló projektjét mutatta be a nyíregyházi PC-SCHOOL Kft. ECDL vizsgaközpontjának vezetője, Kuknyó Zoltán, aki maga dolgozta ki és mentorálta a képzésben részt vevő mintegy 150 pedagógust.

Ezúton is gratulálunk a szervező Suliszerviz Kft-nek a jó hangulatú, nagyszerű szakmai rendezvényhez!

Jövőre is találkozunk!

rsz.