Felkészítő műhelymunka a RoboCup2020-ra - beszámoló

A RoboCupJunior 2020 világ és európai bajnokságok magyarországi kvótaszerző versenyére előkészítő műhelymunka folyt november 16-án, szombaton a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Laborjában.

Délelőtt világjárt és dobogós helyezett csapatok mentorai tartottak iránymutató előadásokat a különböző ligák kihívásairól a szabályok újdonságairól.

2020. év februárjában Budapesten, márciusban Nyíregyházán szerezhetnek kvótát a jelentkező csapatok.

Simon Béláné dr., a RoboCupJunior magyarországi képviselője előadásában azokat a ligaszabályokat ismertette, amelyek alapján a Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2020 nyíregyházi rendezvényén szerezhetők kvóták:

A Futball (Soccer) liga kihívásai a világversenyen tovább szigorodtak a futballjáték menete és a pálya felépítése szempontjából.

Könnyítések csak az Európai Robot Kupán megengedettek, ahol még Lego készletekből épített robotokkal is lehet „labdába rúgni” akár 10 éves robotépítőknek is.

Az OnStage (Színház) liga szabályzatából kiemelte a tanárnő, hogy itt a többi ligától eltérően nincsenek a robotok szerkezetére vonatkozó szigorú szabályok.

A lényeg, hogy új technológiákat alkalmazva épüljenek, autonómok legyenek és szórakoztató színpadi jelenetet adjanak elő a robotok maximum két percben.

A költségek szempontjából a Szimulációs Mentés (Rescue Simulation) ligának az a vonzereje, hogy nem kell megépíteni a fizikai mentő robotot, mert a játékprogramokhoz hasonlóan virtuális térben virtuális robotok végzik a színes geometriai alakzatokkal szimulált áldozatok mentését a kijelölt evakuációs helyre.

A csapatok pontszerzését egyedül a diákok programozói tudása befolyásolja. Új liga bejelentésére is sor került az előadásban.

A világversenyen Montreálban látta élőben a tanárnő a Gyorsan Legyártható Robot (Rapidly Manufactured Robot Challenge) versenyszámot.

Most ennek indítását Nyíregyházán is szeretnék megvalósítani.

A délutáni érdeklődők számára segítséget is nyújtottak a robot építéséhez egy részletes dolgozat közreadásával.

Ebbe a ligába középiskolások, egyetemisták, és pályakezdő fiatal kutatók jelentkezhetnek. Az előadó reményét fejezte ki, hogy ezzel a ligával kaput nyitnak a szakképző technikumok és egyetemek robotika és mesterséges intelligencia iránt érdeklődő tehetséges hallgatói belépésére is a RoboCup világméretű oktató-kutató közösségébe.

Végezetül fontos dátumokra és információ forrásokra hívta fel a figyelmet Simon Béláné.

Bejelentette, hogy a nyíregyházi Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK2020) időpontja 2020. március 23-án lesz. Jelentkezési határidő 2020. február 23. mind a négy ligára! Minden ligában csak az első 9 csapat érvényes jelentkezését tudják fogadni.

A budapesti helyszínen 2020. február 21-én sorra kerülő Magyar Ifjúsági Robot Kupa ligáiról Abán Csaba, élvonalbeli bajnok csapatok mentor tanára tartott előadást. Részletes tájékoztatót adott a Rescue Line és Rescue Maze ligák kihívásairól. Összesen 4 versenyszám van már meghirdetve a 10-19 évesek számára. Mind az európai mind a világbajnokságra készülő érdeklődőknek értékes tanácsokat adott saját tapasztalataik alapján.

Délután a műhelyasztaluknál ifj. Abán Csaba, a többszörös győztes csapat kapitánya élő képeken, videófelvételeken mutatta be robotjaik futamait az előző évi európai és világ kupákon.

A délelőtti előadások sorában Jurás László mentor tanár az OnStage (Színház) Liga a 2020. évi pontozó rendszerét ismertette. A Technikai bemutató, a Technikai interjú és a Színpadi előadás címszó alatt csoportosított értékelési szempontokat és a kapható pontszámokat foglalta össze előadásában.

Az arányokból kiderül, hogy jobban dominál a robotokban alkalmazott új technológiák és az önálló fejlesztő munka bizonyítása a csapat tagjai részéről, mint maga a színházi jelenet robot szereplőkkel.

Videó üzenetben tudtuk meghallgatni az előadást dr. Dezső Gergelytől a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrár Intézet főiskolai tanárától. 2019 tavaszán meghívásra részt vett csapatával Triesztben a RoboCup@Home otthoni kisegítő robot fejlesztését tanító Európai Oktatási Workshopon.

Az itt szerzett élményekről tartott beszámolót. Bemutatta, hogy milyen célfeladatokat oldanak meg a RoboCup ilyen nevű ligájában az egyetemisták és a fiatal mesterséges intelligencia kutatók.

A délelőtti program záró akkordjaként Bacskóné Kovács Andrea, az NJSZT megyei szervezet titkára tolmácsolásában hangzott el dr. Dezső Gergely üzenete a Magyar Robot Kupa Alapítvány megalakulásáról és céljairól.

Rövid ebédszünet után forgószínpadszerűen mehettek az érdeklődők a fejlesztő munkájukat végző csapatok munka asztalaihoz, „műhelyeikhez".

MIRK2020-ra jelentkezési lehetőség és feltételek megtalálhatók a http://www.nyf.hu/robojun honlapon!

E beszámoló teljes, részletes változata, fontos dátumokkal:

http://pingvin.nyf.hu/robojun/EUHET2019/Beszamolo_eurobotcsweek.pdf