Ember és gép intelligens kapcsolata

 

Miben rejlik az intelligencia ember és gép kapcsolatában? – erre a kérdésre kereste a választ a Neumann Társaság HCI&DfA szakosztály és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszéke közös szimpóziuma.

A december 18-án, a Pannon Egyetem épületében (Veszprém) egész nap zajló tanácskozás a 21. századi trendeket mutatta be, áttekintést adott a HCI területről, annak alkalmazási kihívásairól.

Dr. Szücs Veronika, a HCI&DfA szakosztály elnökének köszöntője után Sikné Dr. Lányi Cecília előadásaiban a VR, AR alkalmazások ipar 4.0 területén való használatára hívta fel a figyelmet, valamint érdekes bemutató révén tudhattuk meg, hogy hogyan látjuk a színeket a modern eszközökön és a különböző brandekre hogyan hat a színlátás képessége, a színmemória, a közösségi kultúra.

Szücs Veronika a Smart Home, Smart Car területén felvetődő IoT UX kérdésekből szemezgetett, valamint VR HCI összefoglalót adott az egészségügyi informatikai alkalmazási területről.

Guzsvinecz Tibor a térlátás jelentőségére utalt a felhasználói interakciókban, míg Ábrahám Gyula előadása az intelligens ipari erőforrás ütemezés világába vezette be a hallgatóságot.

Philipp D. Anna kitekintő előadásából a mesterséges és humán intelligencia munkaerőpiacon betöltött szerepét ismerhettük meg.

A szimpózium a HCI, UX, UI területeken való kötetlen eszmecserére – és a szakosztály éves közgyűlésére is időt biztosított.

A konferencia idején 10 éves, 2009-ben alapított HCI&DfA – Ergonómiai Tervezés Mindenkinek szakosztály nemcsak szakmailag értékes, de társadalmilag is hasznos, a digitális esélyegyenlőséget szolgáló küldetést tölt be, ezért örömteli, hogy az ingyenes, de regisztrációhoz kötött program nagy sikert aratott a résztvevők, köztük egyetemi hallgatók körében.