Mutassa be humanoid robotokra vonatkozó kutatását a RoboCupon!

Lesz-e magyar robot futballista a válogatottban, amelyik 2050-ben az akkori FIFA bajnok csapatát szabadtéri futballpályán megveri? – ahogyan azt célul tűzték ki 2000-ben a RoboCup kutatói-fejlesztői közössége számára Hiroki Kitano, a Sony fejlesztő mérnöke és Minoru Asada, az Osakai Egyetem professzora. Szeretnénk, ha  lenne!

1997-ben amerikai, japán és német kutatók kezdeményezésére indult el a RoboCup nevű világméretű projekt, amely a futballt választotta kutatási témának a mesterséges intelligencia, a robottan és más kapcsolódó területek művelői számára.

Bár a robotok futballoznak ugyan, de a lényeg a megvalósuláshoz vezető  úton van: fejleszteni. Kutatók, fejlesztők világméretű összefogására van szükség. Erre szolgál a RoboCup Szövetség által évente megrendezett verseny és szimpózium. Ma már évente több mint 40 országból jönnek a kutatók-fejlesztők, hogy átadják egymásnak az elért eredményeiket.

 

RoboCup2020

Az idén Franciaországban lesz a találkozó. A napokban tette közé a meghívását a Humanoid Soccer liga a tudományos konferenciájára Bordeaux-ban.

Magyarországról eddig az ifjúsági versenyszámokban indultak csapatok immár 13 éve: Soccer és Rescue ligában és egy felnőtt csapat a Rescue ligában. A RoboCupJunior hazai válogatóversenye a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, melyet a Neumann Társaság a kezdetektől támogat. Az NJSZT is hírül adja a kutatók számára adott lehetőséget!

A RoboCup Humanoid Liga felkéri a kutatóközösséget, hogy jelentkezzen a humanoidrobotokra vonatkozó legfrissebb kutatási és fejlesztési eredmények bemutatására a nemzetközi RoboCup világbajnokságon és a szimpóziumon, Bordeauxban, Franciaországban.

A RoboCup a világ egyik legfontosabb robotversenye, amelyben a robotoknak autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül kell működniük, és a futballtól a mentésig terjedő területeken versenyeznek, ideértve a háztartási és ipari szolgáltatásokat is.

A kutatókat felkérjük arra, hogy bemutatóikat nyújtsák be, függetlenül attól, hogy részt vesznek-e a RoboCup versenyen, szimpóziumon vagy rendelkeznek-e egy RoboCup-csapattal. A hozzájárulásokat a tudományos és műszaki kiválóság szempontjából értékelik.

Lehetséges témák:

Üdvözöljük a Humanoid Robotika területére vonatkozó új ötleteket, koncepciókat, gyakorlati tanulmányokat és kísérleti demonstrációkat tartalmazó demonstrációkat. Az érdeklődésre számot tartó témák a következők, de nem kizárólag:

- alkatrészek, csatlakozások és mechanika;

- puha robotika;

- antropomorf vagy nem antropomorf;

- séta, futás, ugrás és más humanoid mozgás;

- alkalmazkodóképesség és méretezhetőség;

- érzékelők és érzékelés;

- ellenőrzés és stabilitás;

- az esés kezelése;

- reflexek és tanulás;

- energiaellátás és hatékonyság;

- robottervezés és robotkészletek;

- virtuális robotok és szimuláció;

- benchmarking;

- valódi problémákra alkalmazott bipedal robotok;

- oktatás humanoid robotokkal és azok szempontjából.

A RoboCup2020 június 25-28. között kerül megrendezésre Bordeaux-ban.

Hivatalos oldal: https://2020.robocup.org/en/home/

Benyújtási határidő február 17.

Jelentkezés itt: https://submission.robocuphumanoid.org/login

Értesítés elfogadásról: március 2.

További információk a rc-hl-tc@lists.robocup.org  címről kérhetőek, valamint itt találhatóak.