Lezajlott a 2020. évi Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny Vas megyei fordulója

A tanulmányi verseny résztvevői két kategóriában – programozás, illetve számítógépes alkalmazások – témakörében mérték össze tudásukat. A megyei hatókörű versenybe az iskolai fordulóban legjobb teljesítményt nyújtók jutottak. Hasonlóan az elmúlt évekhez, illetve az országos trendhez hasonlóan, az informatikai versenyen legfőképp a gimnáziumi tanulók indultak, míg a szakmát is tanuló diákok inkább a szakmai versenyeken vesznek részt.

A legtöbb középiskolában az informatikai oktatás inkább az alkalmazói ismeretekre korlátozódik az óraszámok szűkössége miatt. Csak szakkörön és a tehetséggondozás keretein belül lehet programozást tanulni (esetleg autodidakta módon), de a feladatok megoldásához ismerni kell a programozási tételek algoritmusait. A feladatok megoldását ezekből az építőkövekből kell összerakni. Aki ezt nem megbízhatóan ismeri, annak a feladatok megoldása nehezebb problémát jelent, és a megadott időn belül kevésbé tud a feladatban megfogalmazott feltételeknek megfelelően jól működő programokat készíteni, hiszen az értékelések csak a hibátlan, működőképes programokat értékelik maximális pontszámmal. Így nem meglepő, hogy mindössze három tanuló érte el a megyei fordulóba való bejutást. Az országos fordulóba Kelemen Gergő és Szatmári Soma tanulók jutottak be, mindketten az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói.

Az alkalmazói versenyen jóval többen indultak, a megyei fordulóba 6-an jutottak be. A szövegszerkesztési és prezentációkészítési feladatot szinte mindenki hibátlanul oldotta meg, de a táblázatkezelési és adatbázis-kezelési feladat, illetve annak bonyolultabb része már sokuknak megoldhatatlan volt. A legjobb eredményt Lenner András, a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója érte el, 94%-os eredménnyel.

Az országos informatikai tanulmányi versenyen ő fogja képviselni Vas megyét.

Bende Imre tanár úrnak köszönjük az áldozatos felkészítő, illetve az évek óta kitartó versenyszervező munkáját, mely biztosítja az érdeklődő tanulók számára az informatikai tudásuk összemérésének lehetőségét Vas megyében. A megyei versenyek évek óta összegyűlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a tanulók informatikai ismeretei kevésbé követik azokat az elvárásokat, amelyeket a munkaerőpiac kihívásai indokolnának. Ezért is fontos, hogy ez a verseny lehetőséget ad azon tanulóknak, akik elkötelezettek az informatikai ismeretek elsajátításában.

Dr. Nemes József, Vas megyei területi szervezet elnöke

Galéria