Új nevet tanul az ECDL közösség: jön a Sophia

Már voltak előrejelzéseink, hogy a Neumann Társaság ECDL csapata dolgozik az automatikus vizsgarendszer bevezetésén. A projekt lassan az utolsó fázisába lépett, a magyar nyelvű kérdések ellenőrzése, az adatok, dokumentumok áttöltési módjának tesztelése folyik, készül az új folyamatokról, vizsgázói és vizsgáztatói felületről az ismertető, megvolt az első bemutató is vizsgaközpontok számára.

S a várható december eleji átállás előtt sorban érkeznek az információk és konzultációs lehetőségek a ECDL csapat számára. Az új rendszer neve a Sophia, s eljött az ideje egy első bemutatkozásnak.

A fejlesztő és szolgáltató a Sophia Testing GmbH osztrák cég, ami tízéves ECDL-kapcsolat után 2013-ban jött létre az automatikus vizsga szoftver fejlesztésére, forgalmazására, támogatására. Magát a szoftver fejlesztését és üzemeltetését egy Pozsonyban működő szoftverház végzi.

A Sophia rendszer a digitális készségeket alkalmazásukban képes tesztelni, vagyis a Microsoft Office és más szoftvertermékek gyakorlatban való kezelését, helyességét, megfelelőségét teszteli, értékeli. Ezt úgy végzi, hogy automatikusan illeszkedik a vizsgagépen meglévő szoftverplatformhoz. Az automatikusan detektált és használt platformok: Windows Vista, 7, 8, 8.1, 10, Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019, Internet Explorer, Firefox, Chrome, Edge Adobe Photoshop, GIMP.  

E mellett integrált adminisztrációs funkciókkal is rendelkezik mind a vizsgák lebonyolításával, mind a ECDL regisztrációk (ex-vizsgakártya) nyilvántartásával, elszámolásával kapcsolatban.

Azért is esett a Sophiára a választás, mert számos nyelven elérhető, ami mutatja is, hogy számos országban bevezették már a helyi ECDL/ICDL képviselők: (többféle) német, angol, francia, olasz, holland, albán, spanyol, finn, svéd, lengyel és már korábban is magyar (Romániába). Ez utóbbit a projekt során most átnéztünk, igazítottunk az itthon használt kifejezések szempontjából.

A kérdéssorok az ECDL Foundation által kontrolláltak és jóváhagyottak, az általuk elfogadott aktuális sillabuszok követelményeit kérik számon, és az általuk meghatározott folyamatok szerint használhatók és rendszeresen ellenőrzöttek.

A széleskörű és könnyű alkalmazhatóság jellemzi a technikai igényeket: csak 38 MB tárhely vizsgagépen, nem kell telepíteni, csak letölteni, ugyanakkor a frissítés automatikusan megtörténik, kis sávszélesség elegendő a szerverrel való műveleteknél, s az Internet szakadása esetén is folytatható teszt.

Ez most csak az első bemutatkozása a Sophiának, amit jó, ha minden Olvasó tud és hírét viszi, az ECDL közösség folyamatosan értesül a szükséges további részletekről, lépésekről.

Sophiára várva…

Sophia