Dr. Horváth Gyula Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat kapott

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Kitüntetési Bizottsága 2021-ben a versenyprogramozással, informatikai diákolimpiákkal kapcsolatos tehetséggondozásban végzett sok éves önzetlen, eredményes, áldozatos munkája elismeréseként Dr. Horváth Gyulának (Kisláng, 1949.) Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat adományozott.

Az elismerést a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alapította 2009-ben. 

fotó: ELTE
                      Dr. Horváth Gyula, fotó: ELTE

Horváth Gyula régóta ikonikus alakja a versenyprogramozással, informatikai diákolimpiákkal kapcsolatos tehetséggondozásnak. Nyugdíjazásáig a József Attila Tudományegyetem Számítástudomány Tanszékén dolgozott. Jelenleg az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docense. Oktatási területe az algoritmusok és adatszerkezetek, míg kutatási területe az automata-elmélet és formális nyelvek voltak. Korábban a Neumann Társaság szegedi szakosztályának volt aktív tagja, jelenleg pedig a Tehetséggondozási szakosztály alelnökeként a diákolimpiákkal kapcsolatos teendőket látja el.

1992-től az INFODIDACT/INFOÉRA országos tanárkonferenciák előadója és egyik főszervezője. Az NJSZT versenyrendszerében a felsősök és középiskolások számára rendezett Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny programozás kategóriájában és az OKTV programozás kategóriájában feladatkitűző, tesztelő, feladatsor-összeállító. A mélyebb algoritmusismeretek elsajátítását lehetővé tevő MESTER feladatbank létrehozója, programozója és karbantartója. A versenyprogramozásban kitűnő tehetségek számára az olimpiai válogatóversenyek feladatsorainak elkészülését irányítja. Számtalan feladatötlettel és tesztkészítéssel maga is részt vesz a feladatsorok összeállításában.

Évtizedek óta, a kezdetektől részt vesz a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára (CEOI) és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára (IOI) kiválogatott magyar csapat felkészítésében. Csapatvezetőként van jelen az olimpiákon, fáradhatatlanul fordítja a versenyfeladatokat. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiák szakmai kézikönyvének, a SYLLABUS-nak az egyik megalkotója, a nemzetközi olimpiai közösség prominens személyisége, aki hihetetlen szakmai tudásával tűnik ki. Az IOI Scientific Committee (ISC) alapító tagja, az IOI és a CEOI General Assembly tagja.

A középiskolás versenyekről bejövő, az ELTE-n tanuló frissen felfedezett tehetségek számára szervezi az egyetemisták programozási versenyét. A legrangosabb nemzetközi egyetemista programozóverseny (ACM ICPC) felkészítője, hazai szervezője és csapatvezetője.

Az eddigi öt, Magyarországon rendezett CEOI tudományos bizottságának vezetőjeként tevékeny szerepet vállalt a nemzetközi versenyek szervezésében, az 1996-ban Magyarországon rendezett IOI-n is a feladatok kitűzését irányította. Vezetésével a nemzetközi közösség által kiemelkedőnek ítélt feladatsort állítottak össze a tavaly augusztusban Nagykanizsán rendezett, nagysikerű Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára is. 

Érdemei elévülhetetlenek az informatikai tehetséggondozás területén: kiemelkedő munkájának köszönhetően érnek el fantasztikus eredményeket a magyar diákok a nemzetközi programozási versenyeken. Bizonyíték a CEOI-n az évek során elért 2 arany-, 15 ezüst- és 44 bronzérem, és az IOI-n elért 13 arany-, 36 ezüst- és 48 bronzérem.

Emlékeztetőül: 2020-ban Zsakó László, az ELTE IK tanszékvezető egyetemi docense, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke kapott Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat.

A Neumann Társaság vezetése és valamennyi tagja nevében szívből gratulál Horváth Gyula kitüntetéséhez!