Nagy érdeklődés kísérte a 2021. április 8-án megtartott ECDL online konzultációt

A Sophia automatikus vizsgafeladatokról szóló rendezvényen az ECDL vizsgáztatók és felkészítő tanárok vettek részt.

A hagyományos, azaz a papíron szereplő vizsgafeladatok számítógépen történő megoldása merőben más vizsgáztatási rutint igényel, mint az automatikus vizsgáztatás. Éppen ezért fontos, hogy a szakmai felkészítésen túl a vizsgázók, akiknek a többsége még eddig nem próbált automatikus vizsgán számot adni a tudásáról, minél alaposabban megismerjék az automatikus vizsgázás „fogásait”. Például, hogy minden egyes részfeladatot nem elég megoldani, be is kell pipálni (jóváhagyni), mert különben a rendszer nem fogadja el megoldottként, vagy hogy nem muszáj sorban elvégezni a program által sorban feladott feladatokat, ki is lehet hagyni azokat, és utólag visszatérni rájuk.

SophiaA 130 résztvevő számára Ziegler Tünde ECDL szakértő, aki maga is felkészítő tanár és vizsgáztató is egyben, ismertette mindenre kiterjedő alapossággal a „Sophia a vizsgázók szemével” című előadásán a vizsgafeladatok típusait, tartalmát és azt, hogy mire kell külön odafigyelni a vizsgázás során. A kollégák az előadás során is folyamatosan tették fel kérdéseiket chatben és szóban is, így az interaktív konzultáción is bebizonyosodott, hogy az ilyen jellegű találkozókra nagy az igény.

Az előadás közel 70 diáján szereplő anyag alapján úgy tűnik, hogy az azóta eltelt időszakban valamivel intenzívebbé vált a vizsgáztatási aktivitás, azzal együtt, hogy még mindig felmerültek olyan kérdések, hogy jobb lenne, ha a vizsgázók láthatnák a vizsga értékelésekor, hogy mely feladatokat rontottak el, vagy hogy nehézséget okoz a helyesírás ellenőrzése angol szövegben, illetve, hogy alkalmas-e a Sophia látássérült emberek vizsgáztatására.

A Sophia automatikus vizsgaszoftverrel egyébként az „éles” vizsgákon kívül még úgynevezett próbavizsgákat is le lehet tenni, amely a vizsgák begyakorlására kiválóan alkalmas. A vizsgáztatók felvetették, hogy jó lenne, ha majd a próbavizsgákra másfajta pénzügyi konstrukció lenne érvényes, mint az éles vizsgákra.

Rákosi Szilvia

Címke