A veszélyhelyzetre tekintettel már négyes informatikai érettségivel is vizsgamentességgel igényelhető az ECDL bizonyítvány

A Neumann Társaság és a hazai ECDL vezetése bővítette az ECDL bizonyítvány megszerzésének lehetőségét. Úgy határozott, hogy 2021-től nemcsak a jeles, hanem a jó minősítésű informatika ill. informatika alapismeretek érettségi vizsgát tevők is vizsgamentességgel igényelhetik az ECDL bizonyítványt.

ecdl

A mentességre vonatkozó ECDL szabályok liberalizációjára több okból került sor. A járványveszély miatt a diákok számára erősen leszűkültek az ECDL vizsgázás lehetőségei, mivel több mint egy éve, rövid megszakítással az otthonaikba szorultak. Nehezítő körülmény, hogy a vizsgázást az ECDL akkreditációs szabályoknak megfelelően csak akkreditált vizsgatermekben lehet megszervezni, amennyiben a vizsgázó nem kíván élni a távoli vizsgázás lehetőségével. A statisztikák azt mutatják, hogy a vizsgák száma erősen lecsökkent, így azokat a diákokat, akik az elmúlt évben szerettek volna ECDL modulvizsgákat tenni, jelentős hátrány érte. Idén a pandémia miatt az érettségizők csak írásbeli vizsgát tesznek. Meglehetősen általános vélekedés, hogy a szóbeli vizsgák a jegyeket felfelé húzzák.

A fenti szempontok és indokok mérlegelését követően döntött a Társaság a könnyítésről, a vizsgamentesség kiterjesztéséről. Tehát: a négyes és az ötös érdemjegyet szerző érettségizők az érettségi bizonyítvány megszerzésétől számított 3 éven belül igényelhetik az ECDL hétmodulos bizonyítványuk kiállítását.

A világ 150 országában elfogadott nemzetközi ECDL bizonyítvány kiváltásának díja 9000 Ft, az igénylést egy online űrlap kitöltésével és az érettségi okmány másolatának feltöltésével lehet intézni.

Rákosi Szilvia