Az ECDL nemzetközisége 2.

Társországi tapasztalatok

Előzőleg összefoglaltuk az ICDL Foundation április közepén tartott vezetői értekezletének stratégiai elemeit. Néhány országból jó gyakorlatokról is érkezett előadás, most ezek tanulságos példáit idézzük fel.

Írország

Írország

Írországról szólt az első beszámoló. Kiváló eredményeket felmutató ország, már túllépte az 1 milliót az ECDL vizsgázók száma (lakossága: 4,8 millió fő vs. mi 550 ezernél tartunk a vizsgákat tekintve). Igaz, valószínűleg előnyt jelent, hogy itt az ICDL Foundation központja. A vizsgaközpontok megoszlása így néz ki összehasonlítva a hazai helyzettel:

  Írország Magyarország
Középiskola 46% 78%
Felnőtt oktatás 31% 1%
Civil szervezetek, közösségek 14% 4%
Tréning cégek 8% 14%
Egyetem, főiskola 1% 3%

Az írországi ECDL/ICDL történetét átfogó ábra mutatja az 1997-es megalakulástól a fejlődés fő mérföldköveit.

Írország diagram

Már 2010-ben elindultak az automata vizsgáztatással, nem sokra rá az e-learninggel, ez is mutatja, hogy ezeket a lépéseket nekünk is meg kellett tennünk.

Az ICDL-re való áttérés módja is tanulságos, míg a régi Base (4 modul) és Standard (7 modul) esetén megmaradt az ECDL brand, addig az új modulok, s még inkább az új célzott csomagok már ICDL megjelöléssel indultak. Érdemes ideidéznünk ezen új csomagokat:

Informatikai karrierre inspiráló csomag:

  • Computing, Big Data, Artificial Intelligence, Internet of Things, Cloud Computing

Távoli munkavégzést megalapozó csomag:

  • Remote Work, Teamwork, Cyber Security, Data Protection

Felnőttek számára a munkába visszatérést támogató csomag:

  • Teamwork, Project Planning, Cyber Security, Spreadsheets, Documents (Advanced)

Csomag vállalkozás indításához:

  • Financial Spreadsheets, Presentation, Digital Marketing, Websites, Data Analytics

Van tehát még lehetőség a digitális kompetenciák célzott, hasznosítható és korszerű oktatásában, valamint a minősítés elismertetésében.

Ausztria

Röviden az osztrák példáról is pár szót. Az ECDL-ICDL áttérés koncepciója teljesen azonos filozófiájú az írországival. Kicsit más, s talán kevésbé jól célzott és definiált csomagokkal indulnak. Viszont a sokat emlegetett sikeres korábbi Uniós EDLRIS projektből származó modulokat (robotika és mesterséges intelligencia két szinten is) hasznosítják az ajánlatukban.

Ami viszont eltérő, érdekes és elgondolkodtató az ausztriai gyakorlatot tekintve, hogy a járványidőszak az iskolai digitális írástudás iránti igény új reneszánszát hozta el, s ezáltal az ECDL vizsgáknak. A járványidőszak első féléve alatt 61 iskola regisztrált új ECDL vizsgaközpontként, s ezzel mára 750 iskolában lehet ECDL vizsgát tenni.

Erről egy videó is készült, s íme, Ausztria térképe a vizsgaközpont lefedettséggel.

Ausztria - ECDL vizsgaközpontok

Szalay Imre

Címke