A 60 éves AICA

Köszöntjük az olasz informatikai testvérszervezetünket!

Az 1961-ben Olasz Automatikus Számítási Egyesület (Associazione Italiana per il Calcolo Automatico) elnevezéssel, Rómában megalakult szervezet csak 1983-ban egészítette ki a nevét az informatika kifejezéssel Associazione Italina per Informatica és il Calcolo Automatico-ra. „Az informatika egy összetett és változatos formájú állat. Van azonban egy ismertetőjele, amely egyesíti a sokféle arcát: a kulturális, a technológiai, a kereskedelmi, a szakmai és a játékos arcát…. Ez az ismertetőjele pedig az, amely a jövő felé irányuló folyamatos és örvénylő változásban mutatkozik meg.” – olvasható Rodolfo Zich, az AICA akkori elnökének hitvallása az Informatikai forradalmakon keresztül című, az AICA 50. évfordulója alkalmából összeállított tartalmas opusban.

A mostani évfordulóról az egyesület méltán a mai kor szelleméhez, online találkozó megrendezésével emlékezett meg. A Társadalmi megújulás motorja digitális címet viselő tanácskozáson szó esett a megalakítás időszakáról és az azóta eltelt hat évtizedről, de a fókuszban azok a gondolatok, feladatok álltak, amelyek Olaszország digitális megújítását célozzák, és amelyeknek az AICA most is aktív résztvevője.

AICA logó

„Az AICA a frenetikus nevezett 60-as években alakult, az Olivetti ekkor helyezte üzembe az első számítógépét, az Elea 9003-at (Elaboratore Elettronico Aritmetico/Automatico), majd ezt követte az első személyi számítógépként számontartott Olivetti P101 (Programma 101). Akkoriban az informatika szó még neologizmusnak számított.” – idézte fel a múltat Giovanni Adorni, az egyesület jelenlegi elnöke.

Egy 2019-ben végzett felmérés szerint a mintegy 60 milliós Olaszországban a 16-74 éves lakosok közül csak 17 millióan rendelkeznek alapszintű digitális ismeretekkel, és 9 millióan vannak azok, akik magasabb szinten alkalmazzák az informatikát. A Digitális Köztársaság koordinátora (Nollo Iacono) a digitális kompetenciák nemzeti stratégiájának fontosságát hangsúlyozta, amelyhez már több száz köz- és magánintézmény is csatlakozott.

„Őrült éhséget érzünk a koordinált együttműködésre, mert sok a jó egyedi kezdeményezés, de nincsenek összehangolva. A stratégiával ez az összefogás most megvalósulhat.” – fogalmazta meg reményeit Franco Patini, aki a Confindustria (az olasz gyáriparosok szövetsége) képviselőjeként segíti az AICA munkáját. Kiemelte, hogy a digitalizációban igen fontos a közigazgatás területén dolgozók tudásának fejlesztése. Az elmaradás annak is betudható, hogy a köztisztviselők átlagéletkora 53 év. A fiatalításon kívül hatalmas lépést jelent, hogy az AICA tanulmánya alapján már jogszabályba foglalták, hogy milyen digitális tudással kell rendelkezniük a köztisztviselőknek, valamint minden közhivatalnál létrehoztak egy úgynevezett digitális átmenetért felelős vezető posztot, szintén az AICA digitális kultúra projektje alapján.

A szakértők az AICA szerteágazó tevékenységéről is beszámoltak, például a „gender gap”, vagyis a női informatikusok alulreprezentáltsága érdekében tett munkájukról, a fogyatékos emberek képzéséről, arról, hogy naponta big data módszerekkel megvizsgálják az álláshirdetéseket, ahol az IKT is, mint elvárás vagy mint meglévő képesség megjelenik. Az ECDL továbbra is fontos terület az olasz egyesület életében. 1997 óta két és fél millióan regisztráltak a rendszerbe, a vizsgázó választása szerinti automatikus vagy manuális vizsgákat 2500 intézményben, főleg iskolákban tehetik le a jelentkezők.

Az AICA 60 év jövő szlogen – AICA#60AnnidiFuturo – is jelzi, hogy az egyesület előre tekint, felvállalva a jelen problémáinak megoldását is. Készülnek arra, hogy a legközelebbi konferenciát, amelynek a témája a mesterséges intelligencia és az oktatás lesz, remélhetőleg már személyes részvétellel tarthatják meg, már most ősszel, Palermoban.

 

Rákosi Szilvia