Hagyományt teremtünk

Június 30. - az elektronikus aláírás napja

21 éve indult útjára az elektronikus aláírás Amerikában

„A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), az INTEGRITY Kft. és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) hagyományteremtő szándékkal útjára indítja az “Elektronikus aláírás napja” rendezvényt.  

Az ötletet az adta, hogy 21 évvel ezelőtt ezen a napon írta alá Bill Clinton az amerikai elektronikus aláírási törvényt, így azóta ezt a napot “ESIGN Day” néven ismerik az Amerikai Egyesült Államokban. Az elektronikus aláírás iránti globális érdeklődés, és terjedésének rohamos növekedése miatt úgy gondoltuk, hogy ez a nap nagyon jó alkalmat kínál arra, hogy:

  • Magyarországon is szervezzünk országos rendezvényt az elektronikus aláírás népszerűsítésére és ezzel kapcsolatos aktuális ismeretek elterjesztésre,
  • valamint javasoljuk, hogy ez a nap Magyarországon is legyen az elektronikus aláírás napja.

A programot olyan módon állítottuk össze, hogy a terület iránt érdeklődők kaphassanak egy történeti áttekintést is az elmúlt években bekövetkezett változásokról, informálódhassanak napjaink érdekesnek ígérkező aktualitásairól, és egy kicsit kitekinthessenek a jövőbe is azokon a tevékenységeken keresztül, amelyek ma is zajlanak annak érdekében, hogy a jövőben se kelljen nélkülöznünk az elektronikus hitelesítési eljárásokat a hétköznapokban.”

(https://www.cert.hu/esign-day)

Az online rendezvény mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A konferencián az ECDL Elektronikus aláírás modulról is szó lesz, ami éppen 10 évvel ezelőtt került bevezetésre. Az „endorsed product”-ként, vagyis a Neumann Társaság által kidolgozott, de a nemzetközi ECDL Alapítvány által hivatalosan jóváhagyott modul népszerűsége eddig még jóval a többi ECDL modul mögött maradt. Ennek okán, vagyishogy minél szélesebb körben tegyük ismertté a távolból történő hitelesítést, több alkalommal is szerveztünk Elektronikus aláírás webinárokat már 2020. végén, és az idén is 2-szer. A sorozatot, amin csaknem százan vettek már részt, folytatni kívánjuk. A visszajelzések alapján az elektronikus hitelesítés a „közemberek” (értsd: nem informatikusok) számára még sok nehézséget jelent.

Elektronikus aláírás (fotó: unsplash.com)

A téma iránti elkötelezettségünket jelzi, hogy a Neumann Társaság és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) együttműködési megállapodás aláírását tervezi közös célok megvalósítása érdekében.

Rákosi Szilvia