10 éves a Neumann Társaság és a Next Step Magyarország Egyesület közötti együttműködési megállapodás

ECDL bizonyítvány a boldogulásért

aláírás
Alföldi István és Peter James, 2011.

Az Egyesület elnöke, James Peter annak idején azzal állított be a Neumann Társaság irodájába, hogy a bicskei menekülttáborban ECDL vizsgaközpontot szeretne létrehozni, mivel a táborban lakók munkavállalási lehetőségét jelentősen javítaná, ha ECDL bizonyítvánnyal a kezükben kereshetnének munkát. A különleges körülményeket felmérve és segítségnyújtási szándékkal a Neumann Társaság úgy határozott, hogy nemcsak az akkreditációhoz járul hozzá, hanem jelentős anyagi kedvezményt nyújt, mint ahogyan teszi ezt azóta is, a minden kétséget kizárólag nemes szándék megvalósításához. 

nextstep1
Tanfolyam

Az Egyesület több évvel ezelőtt a budapesti 9. kerületi Ráday utcába helyezte át a székhelyét, és a vizsgaközpont is már itt működik. Az elmúlt egy évtized alatt a Next Step Egyesület csaknem 1500 ECDL vizsgát szervezett, amelyeken a legkülönbözőbb nemzetiségű, Európán kívüli országokból származó külföldiek bizonyíthatták informatikai tudásukat. Számukra fontos, hogy a tudásukról nemzetközileg is elismert, magyar és angol nyelven kiállított bizonyítványt kapjanak.

A hazai, főként belügyminisztériumi, illetve európai uniós támogatásból megtartott képzésekre többszörös a túljelentkezés, de csak azokat a jelentkezőket tudják fogadni, akik megfelelő angol nyelvtudással rendelkeznek. „Pedig a továbblépéshez nagy szükségük volna az ECDL szintű digitális kompetenciákra, amivel persze, ők is tisztában vannak, de sajnos, és ez jellemző az utóbbi évekre, már sokan inkább azt várják az egyesülettől, hogy munkát találjanak nekik, mert akut anyagi problémákkal küzdenek.” – jelzi a nehézségeket James Peter elnök, aki szívügyének tekinti a jogszerűen Magyarországon tartózkodó külföldiek segítését.

nextstep2
Vizsga

A napokban indult egy újabb 15 fős ECDL csoport oktatása, amelyre 50 jelentkező közül választották ki a résztvevőket nyelvtudásuk és motivációjuk alapján. A képzést egy ENSZ Menekültügyi Főbiztosság által kiírt pályázaton nyert forrásból tartják, de mint hangsúlyozzák, a Neumann Társaság hozzájárulása jelentős segítséget jelent továbbra is. 

Rákosi Szilvia