Bővül a vizsgáztatók köre az ECDL-ben, ami már ICDL is

Az ECDL program elmúlt több mint két évtizede alatt, mintegy kétezer informatikai felkészítést tartó kolléga szerezte meg a jogosultságot az ECDL vizsgák megtartására. Természetesen ezt a számot összességében kell érteni, hiszen nem mindegyik vizsgáztató aktív, egy időben átlagosan öt-hatszáz vizsgáztató tart modulvizsgákat.

Az ECDL vizsgáztatói jogosultság megszerzéséhez, az automatikus vizsgáztatás bevezetése után is szükséges a megfelelős ismeretek megszerzése.

A jelentkező kollégák, azaz a leendő vizsgáztatók a vizsgarendszer általános és aktuális tudnivalóiról, a Sophia adminisztrációs és vizsgaszoftver használatáról hallhatnak olyan információkat, amelyek a napi működés során mindenképpen szükségesek. A felkészítés fontos része az ECDL modulok követelményeinek és a vizsgafeladatok típusainak ismertetése. Az ECDL magyarországi rendszerében jelenleg 20 vizsgamodulból lehet vizsgát tenni, ezek közül 10-et automatikus, 10-et pedig manuális vizsgával lehet teljesíteni. Ez utóbbi típusú vizsgák javítása továbbra is „kézzel” történik, az ehhez szükséges irányelveket is el kell sajátítani a felkészítésen.

A jelentkezők a vizsgáztatásra való alkalmasságának mérése távoli vizsgával történik: 45 perc alatt kell a Sophia automatikus, minden modulból részkérdéseiből álló vizsgát tenni. Az egyéb tudnivalókról, 30 kérdéses online tesztet kell megoldani, ez utóbbi egy meghatározott időszakban, 24 órán belül tetszőleges időbeosztással teljesíthető.

Felmerült az az igény is, hogy a vizsgáztatói jogosultság megszerzéséhez szükséges ismeretek elsajátításához nem valós idejű, online felkészítésen legyen szükséges részt venni, hanem akár ez úgyis megoldható legyen, hogy a jelentkezők megkapják a tananyagokat, és egyedileg készülnek fel a vizsgára. A technika adott, a következő lépes tehát ennek megvalósítása.

Igencsak bevált az online forma, többen jelentkeznek, mint korábban. A személyes kontaktus sok szempontból előnyös, de ma már nem tartható fenn. A vizsgázgatáshoz szükséges tudás mérése is a távolból történik.

Rákosi Szilvia

Címke