Kiválóan szerepeltek a magyar csapatok az európai RoboCupJunioron

Lassan a robot-Oscart is kiérdemlik a magyar robotszínészek!

A vártnál is több éremmel, számos magas szakmai elismeréssel tértek haza a magyar csapatok az Európai RoboCupJunior bajnokságról, melyet idén Portugáliában tartottak június 1-től 4-ig, Guimarães városában, 21 ország több mint 150 csapata résztvételével. A nemzetközi robotikai versenyre az idén 15 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupáról, mint válogatóversenyről kerültek be a diákok, a budapesti és nyíregyházi versenyeken tartott ligák legjobbjai közül.

A Neumann Társaság a kezdetektől támogatja a magyar diákok robotikai versenyeztetését és ezen belül a RoboCup nemzetközi közösségben való részvételt. A RoboCupJunior magyarországi képviselője a kezdetektől Simon Béláné dr., az NJSZT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke, aki idén is mentorált csapatot a portugáliai versenyen, a Társaság támogatásával.

Az általa vezetett Hu-More-Bot csapat (Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákköre, Virgo Samuel, Szalacsi Máté, Fenyvesvölgyi Zétény) idén az OnStage Liga kategóriában nyerte el a Legjobb Technikai díjat.

Színpadi készülődés a Hu-More-Bot csapattal.
Készülődik a Hu-More-Bot csapat. Fotó: Simon Béláné dr., NJSZT

Ez a kategória gyakorlatilag robotszínházat jelent, melyben a diákok által előre programozott robotok egy összehangolt koreográfia szerint színdarabot mutatnak be. A robotkakas és a robotmalacok által bemutatott, projektoros vetítéssel és élő néptáncbemutatóval gazdagított, tehát ember és gép együttműködésére építő jelenet már Nyíregyházán is nagy sikert aratott.

Robotszínház
A Hu-More-Bot csapat a portugáliai versenyen. Forrás: European RoboCup 2022 | Facebook

A MIRK budapesti ligáinak szervezésében is együttműködő Baptista Szeretetszolgálat idén is brillírozott az európai bajnokságon. A menekítő Rescue Maze kategóriában Abán Csaba – az NJSZT Robotika Szakosztály alelnöke – által mentorált 2_Bit csapat első helyezést ért el. Az ifj. Abán Csaba, Parilla Anna és Cs. Kiss Zsófia Panna által alkotott kis csapat korábban már egy harmadik és két második helyezést is elért nemzetközi versenyen, a 2016 óta tartó sikerszériát koronázza meg az első helyezés.

2_bit csapat
2_bit csapat a dobogó legfelső fokán!

Szintén a Baptista Szeretetszolgálat hozta el az első helyezést a Rescue Line Entry kategóriában (Sensor csapat, Fazekas Kristóf és Tuka Ákos), valamint a Rescue Maze Entry kategóriában a Lightning csapat (Szilágyi Jázmin és Szél Nikolett) egy harmadik helyezést söpört be.

Lightning csapat
A Lightning csapat a harmadik!

A menekítő kategóriában tehát Magyarország kiemelkedően szerepelt, a baptista csapatoknak köszönhetően! Sőt, a virtuális menekítő kategóriában a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium serverhu.eu csapata Legjobb csapatszellem díjat kapott (mentorok: Jurás László, Pacsuta Tibor).

A RoboCup közösség eredeti célja egy nyertes robotfocista csapat kiállítása a FIFA hús-vér sportolóival szemben. Bár ez távlati cél, a robotfoci kategória mindig nagyon népszerű a versenyeken – és sokat fejlődött a technológia is. A Soccer Entry ligában az Optimus Csapat (Esztár, mentor tanár: Czár Krisztián) ért el második helyezést.

Optimus csapat
Az Optimus csapat a második helyen!

Elismerést érdemelnek azok a csapatok is, akik most érmet nem, de tapasztalatokat, élményeket gyűjtöttek. Soha Ferenc, az Agora Robotics mentora (Debrecen) és diákjai a Rescue vonalkövetőben indultak, a Majoros József által mentorált, a Budapesti Eötvös József Gimnázium által indított csapat pedig a RescueMaze-ben versenyzett.

A hazai főszervező, Simon Béláné tanárnő szerint „a 2022. évben megtartott, harmadik Európai RobocupJunioron díjeső hullott ránk. A 15 éves Magyar Ifjúsági RobotKupa – a pandémia ellenére- sikeres összetartó erő volt. Köszönet a fő támogatónknak az NJSZT-nek”.

Gratulálunk az eredményekhez!

A robotika versenyek azért is nagyon fontosak, mert katalizálják a tehetséggondozást a robotika területén is – kicsit más módon, mint az algoritmikus gondolkodás és programozás versenyein, melyeket szintén támogatunk, szervezünk.

Reptéri találkozó
Már hazafelé. A képen balról a második: Simon tanárnő. 

De nagyon fontosnak érezzük, hogy a magyar diákok megismerjék a robotika friss tendenciáit és barátságokat kössenek a külföldi csapatokkal. Simon Béláné elmesélése szerint a hazai robotszínházas csapat nemcsak nagy tapsot kapott a produkcióra, de a francia és a svéd csapatokkal is sikerült közelebbi, baráti kapcsolatot kiépíteni. Mindenki nyer, aki egy nemzetközi találkozóra eljut: nemcsak érmet, de tudást, ötleteket, barátságokat.

A jövő évi Európai RoboCupJunior várhatóan Horvátországban lesz, de addig még drukkolhatunk Abán Csabáék csapatának, ők készülnek Bangkokba is, ahol július 11-étől lesz a RoboCupJunior világverseny!