A Neumann Társaság egész éven át tartó programsorozattal emlékezik a százhúsz éve született Neumann Jánosra

Sajtóközlemény

Idén lenne százhúsz éves a napjainkban széles körben alkalmazott számítógépek működésének alapelvét megalapozó matematikus, Neumann János. A nevét több mint félévszázada viselő számítógép-tudományi társaság egész éven át tartó rendezvénysorozattal készül, hogy Neumann szellemi örökségét minél szélesebb körben megismertesse a szakmán kívüliekkel is. Az emlékév nyitórendezvényének az Óbudai Egyetem ad otthont, amely több szállal kötődik a Társasághoz, és számos – a Társasághoz kötődő – szakosztály központja is.

Budapest, 2023. január 18.

2023-ban ünnepeljük a XX. század legmeghatározóbb magyar tudósa, a modern számítógépek működési elveit is kidolgozó Neumann János születésének százhuszadik évfordulóját. A neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetése érdekében 2023 végéig tartó, nagyszabású megemlékezés-sorozattal készül a Neumann Társaság, hogy a sokoldalú gondolkodó munkássága a széles közvélemény szemében is méltó helyre kerüljön, büszkeséget jelentsen. 

Neumann nagysága nem önmagában matematikai, tudósi zsenialitásában rejlik, abban, hogy új diszciplínákat alapozott meg a kvantumelmélettől a játékelméletig, hanem kiváló szintetizáló képességében, mely lehetővé tette számára annak felismerését, miképp kamatoztathatók a gyakorlatban az elért tudományos eredmények a közgazdaságban, vagy az atomenergia felhasználásban. S a felmerülő gyakorlati problémákat hogyan segíthetik a számítógépek, a számítógépek új architektúrája, amit Neumann-elveknek neveznek ma is.

Foglalkozott a tudományos és technikai fejlődés morális problémáival is, mindezeket figyelembe véve méltán választotta a Financial Times 1999-ben az évszázad emberének. 

A Neumann-emlékév nyitó szakmai rendezvénye a Neumann Társaság stratégiai együttműködő partnerével, az Óbudai Egyetemmel közösen megrendezett Magyar Informatika Napi konferencia, ahol munkásságának mai hatásáról hangzanak el szakmai előadások: a Neumann játék- és növekedéselméletéről, továbbá arról, hogyan léptünk a Neumann-elvű feldolgozástól az elosztott mély gépi tanulásig. Az emlékévet videóüzenetben köszönti Neumann lánya, az Egyesült Államokban élő Marina von Neumann Whitman, az emlékév tiszteletbeli fővédnöke.

Marina von Neumann-Whitman videóüzenete.
Marina von Neumann-Whitman videóüzenetét hallgatják a sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: Óbudai Egyetem

A Neumann 120 emlékév során számos szakmai rendezvény – úgymint MTA konferencia, Nemzetközi Informatika Olimpia –, mellett alkotópályázatok is igyekeznek a legszélesebb közönséget elérni (az első díjátadásokra már ma sor kerül), akár a neves művészek, akár a kreatív diákok által létrehozott munkák által. Nem hagyva említés nélkül a balatonfüredi faültetést a Tagore sétányon, az MNB emlékérmet, vagy a Neumann-pikniket sem, ezek remélhetőleg bőven túllépnek a szakmai körök elérésén.

„Különösen fontos társaságunk számára, hogy a névadónk emlékének szentelt Neumann120-at méltóképpen ünnepeljük meg, példaképül állítva a modern számítógépek működési elveit is leíró sokoldalú gondolkodót, nemcsak a szakma, hanem a széles közvélemény, egyszersmind az informatikus társadalom potenciálisan következő generációi számára. Törekvésünket támogatja az Óbudai Egyetem is, melyhez egy sikeres ICDL-vizsgaközpont és a Neumann Társaság számos szellemi műhelye, szakosztálya kötődik. Az egyetem több konferencia és verseny kiemelt helyszíne is lesz a jubileum apropóján. Örülünk, hogy ipari partnereket is sikerült bevonnunk, és reméljük, hogy még továbbiakat is sikerül megnyerni az emlékév támogatására.” – kommentálta a Neumann 120 nyitóeseményét Dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

Dr. Beck György beszél az Óbudai Egyetemen
Dr. Beck György beszél a sajtótájékoztatón. Fotó: NJSZT

A Magyar Informatika Napját a Neumann Társaság kezdeményezésére ünneplik meg minden évben arra emlékezve, hogy 1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus – a Neumann-elvek alapján működő – számítógépet, a szobányi méretű M-3-at: így ez a dátum tekinthető a magyar számítástudomány megszületésének.

Neumann és kortársai olyan oktatásban részesültek, hogy páratlan tudásukkal ’ki tudták forgatni sarkaiból a világot’. A mi célunk sem lehet kevesebb, mint az, hogy hallgatóinkat a lehető legmagasabb színvonalú oktatásban részesítsük.” – nyilatkozta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

Az évfordulók fontosak számomra. Idén, 2023-ban cégvezetőként és informatikai szakemberként is van mit ünnepelni: 40 éve alapítottuk a SERCO-t, az első, informatikával foglalkozó magyar vállalatot, és 120 éve született a legendás Neumann János, a magyar számítástudomány atyja. E két dátum apropóján a Neumann Társasággal közösen rengeteg izgalmas, érdekes programmal készülünk, és főtámogatóként aktívan kivesszük a részünket a két dátumhoz kapcsolódó események megszervezésében, kialakításában” – mondta Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója.

Az esemény honlapja: www.neumann120.hu

N120

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot készített, mely a www.neumann120.hu címen található. Ízelítőképp néhány esemény, melyre minden érdeklődőt szívesen várnak: Koszorúzás szülőházánál Neumann János halálának 66. évfordulóján, vándorkiállítás Neumann életéről Budapesten és országszerte, informatikai versenyek vagy a Múzeumok- és Kutatók éjszakája programsorozat eseményei. Mindenről részletesen a fenti honlapon lehet tájékozódni. A programsorozat nyitott, a Neumann Társaság örömmel veszi új csatlakozók részvételét.

Koszorúzás
Prof. Dr. Kovács Levente, Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes és Dr. habil Rácz Ervin oktatási rektorhelyettes az Óbudai Egyetem, Dr. Beck György és Szalay Imre a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, Dr. Eigner György, Prof. Dr. Sima Dezső alapító főigazgató, Dr. Kertész Gábor a Neumann János Informatikai Kar dékánhelyettese, Odri Kornél a SERCO Informatika Zrt. szolgáltatási igazgatója, Dr. Balogh-Madár Emese alpolgármester , Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatala nevében koszorúzta meg Neumann János mellszobrát az egyetem szoborparkjában. Fotó: Óbudai Egyetem

A Neumann120 irodalmi pályázatok nyertesei

A Magyar Informatika Napja konferencián hirdetik ki a Neumann-év keretében meghirdetett két irodalmi pályázat legjobbjait is.

A Neumann Társaság és a Galaktika Magazin közös sci-fi novellapályázatán a számítógép atyjának zsenijét változatos módokon (humorosan, klisémentesen) ábrázolták a nyertes pályázók: az első helyezett Fedina Lídia, a második helyezett Kevereschán András, a harmadik pedig Szirtes György lett.

Milyen történész lett volna Neumann, milyen emberszemlélet jellemezte a tudóst, milyen hatások érték, alakították világlátását? A társaság Élet és Tudomány hetilappal közös esszépályázatának első helyezettje, Vágfalvi Zoltán Csaba a matematikus és a globális történelem viszonyát mutatja be merészen és újszerűen. A szakmai zsűri kiemelt dicséretben részesítette Vid Gábort is, aki az első helyezett mellett ugyancsak publikációs lehetőséget kap a tudományos hetilapban. 

Mindkét pályázat zsűrije számos további pályázót részesített dicséretben kiemelkedő színvonalú írásaikért: az összes pályamű olvasható lesz 2023 folyamán a Neumann 120 emlékév honlapján.  

A díjazottak és megdicsértek teljes listája:

Neumann 120 novella- és esszépályázataink nyertesei | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

A jelenleg is zajló, a Deák17 Galériával közös Neumann 120 képzőművészeti diákpályázatra 2023. február 24-ig várják a pályaműveket.

                 

 

Címke