ICDL a számok tükrében

2022-ben több ICDL-vizsgát tartottak országosan, mint az azt megelőző 2021. évben

Több mint 27 ezer vizsga zajlott le a tavalyi évben, és ezzel a vizsgák száma meghaladta az előző évi szintet. A Sophia automatikus vizsgaszoftver bevezetése óta eltelt két évben egyre több modulból lehet már automatikus vizsgát tenni. A mindösszesen húsz ICDL modul közül így már a felét, köztük a nemzetközileg is még mindig legnépszerűbb „alapvizsgákat”, mint például a Számítógépes és Online alapismereteket vagy a Szövegszerkesztést is a vizsgaszoftveren keresztül teljesítik a vizsgázók.

Szintén a slágermodulok közé tartozik továbbra is a Prezentáció, amelyből csaknem 4000 vizsgát tettek le a múlt évben. A legutóbb bevezetett Online együttműködés is egyre népszerűbb, ugyanakkor a Kódolási alapismeretek modult, amely szintén a Sophián keresztül teljesíthető, egyelőre még kevesen választják.

ICDL a nagyvilágban
ICDL a nagyvilágban

Az automatikus vizsgák mellett megmaradt annak a lehetősége is, hogy egyes modulok „hagyományos”, úgynevezett manuális vizsgával tehetők le. Ilyenek például az Advanced (Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Prezentáció és Adatbázis-kezelés) modulok, amelyek jelentősége a 2024-től bevezetésre kerülő új egyetemi felvételi rendszerben értékelődik fel, mivel az egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 75 plusz ponttal értékeli azokat a felvételizőket, akik ICDL Advanced modulokból szereznek bizonyítványt.

A vizsgák sikerességi rátája meghaladja a 88 százalékot, amely megfelel az általános nemzetközi trendeknek is. A hagyományos vizsga javára ugyan, de kisebb, csupán 3 százalékos különbség mutatkozik a között, hogy a vizsgázók manuálisan vagy automatikusan teszik le a modulvizsgákat. A vizsgázók legsikeresebben a Prezentációt teljesítik, míg az Adatbázis-kezelés modulból az eredmények valamivel rosszabbak. A mindennapi életünkben egyre nagyobb szerepet betöltő Elektronikus aláírás modul feladatait pedig 2022-ben minden próbálkozó sikerrel oldotta meg.  Ehhez a modulhoz a frissített tananyag és a vizsgakérdések tavaly óta érhetőek el az ICDL honlapjáról letölthető formában.  

Bízunk benne, hogy a felsőoktatási felvételi plusz pontszámba való beszámítás, vagy akár az ICDL új márkanév, illetve a digitális kompetenciák fejlesztése iránti európai uniós és hazai elkötelezettség is új lendületet ad majd az ICDL vizsgázáshoz is.

 

 

Címke