ECDL/ICDL vizsgafeladatok gyakorlása a Sophia segítségével

Úgynevezett adaptív tréninggel, vagyis az ECDL/ICDL vizsgafeladatok gyakorlására alkalmas programmal gyarapodott a Sophia automatikus vizsgaszoftver.

Adaptív tréningnek nevezett 3 lépcsős, szintfelmérővel egybekötött, az alapvető irodai informatikai készségeket gyakoroltató résszel bővült a rendszer.

Sophia

A felület magyar nyelvre fordítása már elkészült, a tesztelést követően a feladatbank rövidesen a gyakorlatban is kipróbálható lesz. Ezzel egy újabb eszközt lehet majd használni az ECDL/ICDL vizsgákra való felkészítésben, de leginkább az önálló tanulásban. 

Az adaptív tréning 3 „lépcsője” úgy került kialakításra, hogy segítse a felhasználót saját, aktuális digitális kompetenciáinak felmérésében, a hiányosságainak gyakoroltatásával pedig meg is tanítsa azokat.

  • Az első lépcső, hasonlóan például egy ECDL próbavizsgához, egy szintfelmérő tesztet tartalmaz, amely felméri a felhasználó aktuális tudásszintjét. Az adaptív tréning megmutatja a szintfelmérő során ejtett hibákat, egy-egy lehetséges megoldással együtt.
  • A következő, második fázisban a felhasználó csak azokat a részfeladatokat kapja meg, amelyeket a szintfelmérés során hibásan válaszolt meg, és egészen addig próbálgathatja a megoldásokat, míg helyesen meg nem oldja azokat. Ebben a fázisban az adaptív tréning segítséget is ad ehhez, tehát a felhasználónak nem magától kell rájönnie arra, hogy mit kell csinálnia a helyes megoldáshoz.
  • A harmadik, egyben utolsó fázisban a rendszer szintén egy teszt formájában újra felméri a digitális kompetenciákat, majd kiértékeli az eredményt és azt is megmutatja, mennyit fejlődött a vizsgára készülő az első fázis óta.

A tréning az egyes fázisok között bármikor megszakítható, s ugyanonnan folytatható a következő alkalommal, ezzel is rugalmasabbá téve a használatot.  

Az adaptív tréning azoknak is ajánlható, akik csak a tudásukat szeretnék felmérni, de azoknak is, akik még nem sajátították el a vizsgakövetelményeket, és valamilyen automatikus felületen szeretnék azt megtanulni. A szoftver jelenlegi verziójában vegyesen szerepelnek a különböző modulok feladatai, azonban a tervek szerint a legnépszerűbb modulokhoz külön-külön készülnek majd tesztsorok.

 

Köszönjük az LSI Alapítvány és a United Way Magyarország támogatását!

LSI Alapítvány     United Way logo   

 

Címke