Újabb Neumann-könyvbemutatóra invitáljuk az érdeklődőket!

Régóta vártuk, hogy megjelenjen Benjamin Labatut Neumann Jánosról szóló fikciós regénye, mely Maniac címmel jelenik meg a napokban az Open Books gondozásában. (E kiadó adta ki tavasszal Ananyo Bhattacharya Neumann monográfiáját is.)

 

3

A több rangos nemzetközi irodalmi díjjal kitüntetett chilei-holland szerző, aki két éve első könyvével robbant be a köztudatba, a magyar kiadás apropójából pár napra hazánkba látogat. Neumannról szóló regényéről a nemzetközi média szinte minden jelentős orgánuma beszámolt Nagy-Britanniától, Spanyolországon át, Németországig és az USA-áig, és rendkívül jó méltatást kapott, a New Your Timestól az El Paísig.

A több tucat nyelven egyidőben megjelenő könyv bemutatóját nemrég rendezték meg New Yorkban. A szerző november végén hazánkba is ellátogat, hogy a magyar közönségnek is bemutassa új könyvét, mely a legkiválóbb dél-amerikai prózahagyományt ötvözi a mozaikportrék és a tudománytörténeti nyomozások izgalmával: tényekből alkotott fikció, valóságból szőtt dráma és krimi.

Ha minden idők legveszélyesebb találmánya az atombomba volt, akkor a számítógép áll a második helyen, köszönhetően a mesterséges intelligencia elmúlt években elért fejlesztéseinek. Mindkettő mögött Neumann János állt, a magyar születésű polihisztor, akit sokan a valaha élt legokosabb emberként írnak le. Bár ma kevésbé híres, mint néhány kortársa – Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer, Richard Feynman – sokan közülük őt tartották a leginkább lenyűgözőnek. Hans Bethe, aki 1967-ben fizikai Nobel-díjat kapott, megjegyezte: „Néha elgondolkodtam azon, vajon egy olyan agy, mint Neumanné, nem jelez-e egy, az embernél magasabbrendű fajt. A hirosimai atombomba ledobása előtt néhány héttel publikált egy tanulmányt, amely egy programozható digitális számítógép modelljét mutatta be. A gépet viccesen MANIAC-nak keresztelték el: Matematikai Analizátor, Numerikus Integrátor és Computer.” The Atlantic

Benjamin Labatut a Magyar Telekom vendége lesz a cég székházában (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36.) november 29-én, szerdán 18 órakor. Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött!