Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

Sajtóközlemény
Budapest, 2024. március 20.

Az Algo Pro Clubbal és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziummal együttműködésben a Neumann Társaság 2024. március 10-én rendezte meg a Kódkupa versenysorozat döntőjét. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló, 7-12. évfolyamos diákcsapatok részére szervezett Kódkupa az egyetlen Neumann Társaság által gondozott csapatverseny algoritmikus programozásból. A legjobb helyezettek a nemzeti fordulóból a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT) jutnak tovább, amelynek harmadik éve vagyunk tagországa.

“A verseny fő célja, hogy motiválja a tizenéveseket az informatikai pálya iránt. Ebben a hiánypótló versenyben csak úgy lehetnek sikeresek a fiatalok, ha képesek együttműködni, megvitatni egymással a megoldások stratégiáját. Tehát a tudáson kívül más készségekre is jócskán szükség van, úgymint: megfelelő érvek, asszertív kommunikáció, fejlett retorikai készség. Egyszóval: az eredményekhez együttműködésre van szükség. Amit most elsajátítanak, a későbbi karrierjük során a vállalati munkakultúrában elengedhetetlen lesz – de minimum jól fog jönni” - mondta el Nikházy László, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója, a Kódkupa verseny főszervezője.

Már az elmúlt években jól érzékelhető volt, hogy a csapatverseny arra készteti a diákokat, hogy az együttműködés során képezzék és ösztönözzék egymást, egy-egy programozásban jártasabb diák húzza magával a csapattársait. A nemzetközi versenyre kijutás lehetősége hatalmas motivációs tényező a diákok számára.

A világversenyre az országos első helyezett és a döntőt szervező iskola legjobb helyezést elért csapata jut ki. Idén a döntőt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium „42” nevű csapata (Molnár István Ádám, Nagy Martin, Koós Andor, Szörényi Zalán András) nyerte. A második helyezett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium „Zöld, és ha fáról rád ugrik, meghalsz” csapata (Fodor Gergely, Hajdu Márton, Hevesi Dániel, Tarján Bernát), a harmadik a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium „Fazekas Igazi 2.” csapata (Baran Júlia, Jurácsik Marcell, Márkus Dániel, Görömbey Tamás). A negyedik, egyszersmind az IIOT világversenyre kijutott második csapat a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium „Dzsanos Buliáj” nevű csapata (Czanik Pál, Juhász-Molnár Erik, Simon László Bence, Szin Attila).

Az idei IIOT világverseny Szíriában kerül megrendezésre, tekintettel a rendező ország közbiztonsági és geopolitikai helyzetére, a magyar csapatok online vesznek majd részt a megmérettetésben. Az elmúlt három évben a hazai csapatok összesen 5 bronzérmet szereztek az IIOT versenyeken. Magyar résztvevője először 2021-ben volt a versenynek, akkor három csapatot küldtünk a nemzetközi döntőbe.

A döntő résztvevői és az elért pontszámokat is tartalmazó eredménylista a Kódkupa oldalán tekinthető meg.