Elhunyt Tolnai Gábor, az újjáalakult HCC szakosztály elnöke

Ügyvezetőnk, Képes Gábor emlékező írása

 

Péntek hajnalban elhunyt Tolnai Gábor tanár úr.

Tolnai Gábor

Az Újpesti Műszaki Szakközépiskola (Landler) tanára volt, szívvel-lélekkel pedagógus, csodálatos tudással, emberséges stílussal és igazi tanári orgánummal. A klasszikus nagy tanárok egyike, a rájuk jellemző szerénységgel.

A Simonyi Endre - féle HCC klub régi tagjai közé tartozott, azon nagyszerű, újdonságokra nyitott honfitársaink közé, akik az otthoni számítógépek hőskorában kezdtek el saját számítógépet építeni. Homelab-2 gépét Kutor tanár úr - Óbudai Egyetem Neumann Karán lévő - gyűjteményének adományozta, a Homelab-3 gépét viszont otthon őrizte és még alkalmanként használta is.

Tolnai Gábor Homelab-számítógépei
Tolnai Tanár Úr Homelab-gépei. A jobbra látható Homelab-2 Kutor László gyűjteménényébe, a televízió az NJSZT-hez került.

Az én kiállítási tevékenységemet is támogatta, a School-Computer tárlatunkon, a Báthory utcában ott is a kis piros Junoszty televízió, amit ő cipelt be, hogy segítsen nekünk. Az irodámban pedig egy külön polca van a Tőle kapott dokumentációknak...

A Neumann Társaságban újjáalakult HCC szakosztály újjáalapításában 2023-tól tevékenyen részt vett - és őt választottuk a szakosztály új elnökének. Kellemes, integratív, rokonszenves egyénisége miatt - és mert folytonosságot képviselt a régi HCC-vel.

HCC szakosztály újjáalakítása
A szerző szelfije a HCC 2023-as foglalkozásán. 

Ebben a közösségben ő mindig egy fontos, segítő személyiség volt. A tanár, a hardverhez és szoftverhez is értő fejlesztő, programozó. Egy higgadt, baráti hang.

Tevékenységéből egy apró ízelítőt ad egy digitalizált dokumentuma is:

BASIC program görbére illeszkedő polinom kiszámítására • Magyar Nemzeti Digitális Archívum (mandadb.hu)

Mindenképp érdemes meghallgatni Kutor László Vele készült interjúját:

https://youtu.be/4J6QhmrFK9I

Tolnai Gábor Kutor László kiállításán
Tolnai tanár úr az általa épített Homelab-2 gép mellett Kutor László kiállításán.

Homelab-3 gépének restaurálása is megtekinthető, Attila Nagy munkájaként:

https://www.youtube.com/watch?v=Hw8gbmurX-c

Gábor néhány hete hozta be hozzám a 40 évvel ezelőtti HCC-világból megmentett kazettagyűjteményét, rajta számos általa írt programmal. Nickmann László barátom, HCC szakosztályunk tagja vállalta el a kazetták digitalizálását, a felvételek restaurálását. Elsőként a Homelab-2 és Homelab-3 programok feldolgozásához kezdett hozzá. Gábor már kórházban volt, de arról még sms-eztünk a napokban, hogy sikerült a betölthető felvételeket rekonstruálni. Nagyon örült a hírnek.

Laci ezt a munkát folytatni fogja - és a kivételes gyűjteményt a homelab.homeserver.hu oldalon és az NJSZT felületén is közzé fogjuk tenni. A Homelab-2 géphez alig maradt fenn néhány eredeti program - így a sajnos tényleg az utolsó pillanatban átadott anyag nagy mértékben járul hozzá, hogy képet kapjunk róla, hogy egy mérnök-tanár szakember mire használta a magyar fejlesztésű mikrogépet.

Gábor gondoskodott róla, hogy örömünk legyen a munkáiban. Nagyon fog hiányozni a találkozóinkról. Nyugodjon békében!

KG