NJSZT Hírlevél - 469. sz. - 2023. 05. 04.

FÓKUSZBAN
Közgyűlés

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (1054 Budapest, Báthori u. 16) tisztelettel meghív minden tagtársat az online módon, Zoom platformon 

2023. május 16-án, 16 órakor tartandó Közgyűlésére.  

Napirend:  

  1. Ügyrendi szavazások
  2. Beszámoló és vita a 2022-es szakmai programról
  3. 2022-es pénzügyi beszámoló és a Felügyelő Bizottság kiegészítése
  4. Közhasznúsági dokumentumok elfogadása - szavazás
  5. A 2023-as szakmai és pénzügyi tervek bemutatása és vitája
  6. A 2023-as pénzügyi terv elfogadása – szavazás

Határozatképtelenség esetén az Elnök 2023. május 16-án, 16.15 órára azonos helyszínen (azonos Internet címen), azonos napirenddel összehívja a Közgyűlést. 

Ebben az esetben az Alapszabály szerint tekintet nélkül a megjelentek számára, a Közgyűlés határozatképes.  

A Közgyűlés várható időtartama 1,5 óra.  

A napirendekhez kapcsolódó anyagokat ezen az oldalon lehet megtekinteni:  

https://njszt.hu/hu/doc/kozhasznusagi-dokumentumok-2022 

Kérünk minden érdeklődőt, hogy május 15-én 24 óráig regisztráljon a tagjainknak korábban, külön levélben elküldött Zoom-linken.

A regisztráció visszaigazolása tartalmazza majd a belépéshez szükséges adatokat.  

A szavazáson tagok vehetnek részt, akik a Közgyűlés időpontjában tagjai a Társaságnak, a Közgyűlés kezdetéig megfizették a 2023-as évi tagdíjukat.  

Maga a szavazás, a Zoom online felület szavazási rendszerével történik. Hozzászólásra az alkalmazásban, illetve a chat-ben lehet jelentkezni, vagy élőszóban hozzászólni.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alulról építkező civil szervezet, melyben fontos minden tag véleménye, ezért számítunk minden tagtársunk aktív részvételére. Lehetőség nyílik az eddigi munka áttekintésére, értékelésére és a jövő formálására is.  

Üdvözlettel:  

Dr. Beck György, az NJSZT elnöke

1%
1%
HÍREK
#neumann120 a Városháza parkban
#neumann120 a Városháza parkban

Május 15-ig látogatható a Városháza parkban szabadtéri #neumann120 plakátkiállításunk, melyet a Budapest Brand Zrt. együttműködésével valósítottunk meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között, a Magyar Elektrográfiai Társaság művészeinek Neumann János előtt tisztelgő munkáiból.

Sétáljatok el oda! Addig is egy képgaléria: Hommage à Neumann - Plakátkiállítás a világhírű magyar matematikus tiszteletére Városháza Park, Budapest (2023.04.25.) - Google Fotók

A digitális művészetek iránt mélyebben érdeklődőknek ajánljuk Ruzsa Dénes médiaművész elemző megnyitóbeszédét, melyet teljes terjedelmében leközöltünk a honlapunkon!

Ruzsa Dénes: Neumann 120 - Megnyitó | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Túléljük-e a technikát? Neumann-scifik a Kristályban

Szintén a most befejeződött, nagyon színes Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik programja volt sci-fi estünk a Margitsziget különleges színterén!

Rugalmasság, értelem... és felelősség! - gondolta tovább Neumann János emberiségnek szánt „túlélőcsomagját” előző igazgatónk, Alföldi István. Hallhattunk Nemere Istvántól a blöffölő Chat GPT-ről és Csaló tudósokról (utóbbi az egyik izgalmas, új könyve címe is!) - és a mégis reménykeltő fejlődésről.  Minden megszólalótól hallhattunk személyes élményeket a jelen furcsaságairól - és gondolkodásra ösztönző szavakat a jövő hatalmas, veszélyes kihívásairól.

Mund Katalin főszerkesztő és Németh Attila irodalmi szerkesztő a Galaktika áprilisi és májusi lapszámait és egy szórakoztató tudományos ismeretterjesztés gyanánt és sci-fiként is kitűnő, frissen megjelent regényt, az Oppenheimer-alternatívát mutatták be. De az igazi főhősök természetesen nem - pontosabban nem csak - a "szögletes kerekasztalnál" ülő zsűritagok voltak, hanem #neumann120 novellapályázatunk szerzői, akik közül a Neumann János élete és pályája által inspirált műveiből felolvasott:

Fedina Lídia, Kevereschán András, Bálint Endre, Wersényi György és az érettségire készülő Kocsenga Márton.

A teljes novellák az áprilisi Galaktikában és a neumann120.hu oldalunkon olvashatók!

Túléljük-e a technikát? Neumann-scifik a Kristályban

MEGLEPETÉS! A teljes est megtekinthető a Galaktika Youtube-csatornáján! Túlélhetjük a technikát? Neumann János és a jövő - YouTube

Az áprilisi Galaktika: Galaktika 397 - Galaktika bolt

Az Oppenheimer-alternatíva: Az Oppenheimer alternatíva - Galaktika bolt

A képünkön: Képes Gábor kollégánk, Nemere István legendás sci-fi író és előző igazgatónk, Alföldi István a különös színekben pompázó Kristályban.

„A zsenik más bolygóról jöttek”

A Neumann János életét és pályáját közérthetően bemutató tablókiállításunk a Fasori Evangélikus Gimnáziumban megrendezett Neumann-miliő emlékkiállítás után önálló útra indult – és elsőként a Neumann Technikumban volt látható. Várhatóan május 18-án a Neumann-szoba és kiállítás megnyitójára vándorol tovább a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikumba.

„A zsenik más bolygóról jöttek”

Addig is ajánljuk az Óbudai Egyetem alapos, értő cikkét a megnyitóról:

"A zsenik nem más bolygóról jöttek" - Új helyszínen a Neumann 120 vándorkiállítás - ÓE (uni-obuda.hu)

Facebook-oldalunkon pedig megtekinthető, hogyan adta elő saját versét a középiskolás Balla Ádám:

Facebook

Természet Világa
Természet Világa

Jó hír! Ügyvezetőnk, Szalay Imre társszerkesztésében megjelent a Természet Világa Neumann 120 száma.

A tartalom:

Dömölki Bálint: A cselekvő ember és az elefántcsonttorony – Neumann János kettős élete

Simonovits András: Neumann János játékelméleti öröksége – Játékok a valóságban

Hangya Balázs: A mesterséges intelligencia és az agy – Az idegtudomány és az informatika párbeszéde

Varga János: János, mint hadmérnök – A legsokoldalúbb matematikus

Kömlődi Ferenc: A sejtautomata története a kvantumszámítógépig – Életjátékok

Kovács László: Az IAS-gép – Neumann János az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumban

Selmeczi György: Neumann-miliő a szülői házban – Tárgyak – történettel

Ember a jövőből – Egy recenzió szemlézése

Szöllősi-Nagy András: Programozott grafikák – Csízy László kötetéről

Falus András: Gondolatok egy könyv margójára – Hargittai Balázs – Hargittai István: Idézhető Neumann János

A címlapkép Csízy László NJ mester című alkotása alapján készült.

További részletek hamarosan:

Főoldal | Természet Világa (termvil.hu)

SZAKOSZTÁLY
Lezárult a jelentkezés az V. Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyre

Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület által meghirdetett versenyre április 22-ig lehetett jelentkezni. A versenyt 2023. május 25-én Szombathelyen az AGORA Művelődési és Sportházban rendezzük meg. Huszonöt csapat adta be jelentkezését, összesen harmincnégy versenyszámban. A csapatok létszáma 2-3 fő lehet, a versenyszámokra összesítve 61 versenyző nevezett, a csapatokat 11 csapatvezető kíséri, tehát egy-egy csapatvezető több csapatot is kísér.

Lezárult a jelentkezés az Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyre

Az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. évek óta ingyenesen biztosítja az AGORA Művelődési és Sportház infrastruktúráját. Szintén évek óta rendszeresen támogatja a verseny lebonyolítását Szombathely MJV Önkormányzata és a Neumann Társaság. Az idei versenyt első ízben támogatja a NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma. Köszönjük!

Lezárult a jelentkezés az V. Szombathelyi Robotépítő és Programozó versenyre | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Fuzzy Szimpózium

Június 6-án!

A Neumann Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének és az itt működő Fuzzy Rendszerek Tudományos Műhelynek közös szervezésében immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről (SzaFARi 2023) nevű hallgatói konferencia magyar és angol nyelvű szekciókkal. A rendezvény célja, alkalmat adni a hallgatók számára fuzzy rendszerekhez kapcsolódó munkájuk bemutatására, a fuzzy megközelítés mélyebb megismerésére, sokszínűségének bemutatására.

Fuzzy Szimpózium

Az idei rendezvény különlegessége, hogy Neumann János születésének 120, a Magyar Fuzzy Társaság megalakulásának pedig 25. évfordulóját ünnepeljük. Ennek tiszteletére ünnepi megnyitóval készülünk és az eseményt egy pneumobil bemutatóval zárjuk.

Még lehet regisztrálni! Részletek: Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről 2023 | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Robotkaticák a Kossuth Rádióban
Robotkaticák a Kossuth Rádióban

66 évvel ezelőtt Dr. Muszka Dániel Szegeden megalkotta a Szegedi Katicabogár állatmodellt, idén pedig a Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság nevezetes robotika versenyén, a 16. Magyar Ifjúsági Robot Kupán újra feltűntek a katicák és továbbjutottak a nemzetközi RoboCupJunior megmérettetésre is.

A versenyalapító Simon Béláné dr. Balogh Ágnes három kamasz mentoráltja, a Hu-More Bot csapata készítette el az új állatmodelleket, és egy kis színházi előadás keretében mutatták be a robot-ember kooperáció lehetőségeit. Ezzel tisztelegtek a Szegedi Robotkatica és alkotója előtt. Simon Bélánéval, az NJSZT Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének vezetőjével, a Nyíregyházi Egyetem robotintelligenca diákkörének vezetőjével és a RoboCupJunior magyarországi képviselőjével Kálmán Alida készített interjút a Kossuth Rádió május 2-i Trendidők műsorában.

Robotkaticák - Simon Béláné a Kossuth Rádióban - YouTube

ICDL
Új ICDL vizsgaközpont kezdi meg működését Debrecenben

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium egyike azoknak az iskoláknak, ahol az úgynevezett Honvéd kadét szakmát oktatják. A diákoknak a 13. évfolyam végéig kell megszerezniük az ICDL (illetve korábbi néven: az ECDL) bizonyítványt.

Új ICDL vizsgaközpont kezdi meg működését Debrecenben

Az összesen 7 szakmairány mindegyikében kötelező az ICDL 7 modulos minősítés, mert ennek megléte is feltétel ahhoz, hogy a diákok a 13. év végén technikusi oklevelet kaphassanak.

Jó példa, reméljük, hogy ragadós!

Új ICDL vizsgaközpont kezdi meg működését Debrecenben | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
Ezek a diákok képviselik Magyarországot a diákolimpiákon!
Ezek a diákok képviselik Magyarországot a diákolimpiákon!

Pénteken véget ért a világ legrangosabb informatikai diákolimpiáinak kétnapos válogatóversenye az ELTE Informatikai Kar száznál több számítógépet rejtő számítógép laborjában. A válogatón legjobb eredményt elérő nyolc versenyző vesz részt az augusztus 28-ától Szegeden zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI 2023). Négy diák a nyáron Magdeburgban zajló Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI 2023), négy társuk pedig a Romanian Masters of Informatics (RMI) nemzetközi versenyen vehet részt.

“A most lezárult válogatóversenyre csak sok éves felkészülés eredményeként juthattak el a legjobban teljesítő diákok. A Neumann Társaság az ELTE IK-val együttműködve évtizedek óta egy egymásra épülő rendszerben válogatja ki és készíti fel a legkiemelkedőbb tehetségeket, akik hazánkat képviselik a nemzetközi versenymezőnyben. Hálával tartozunk azoknak a tanár kollégáknak, szülőknek és segítőknek, akik évtizedek óta segítik a gyerekeknek megtalálni az utat a versenyprogramozás világába, s folyamatosan inspirálják és motiválják őket arra, hogy fejlődjenek” - mondta el Erdősné Dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

IOI-ra mehetnek: Ezek a diákok képviselik Magyarországot az IOI-n | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

CEOI-ra és RMI-re mehetnek: Itt a lista: ők mennek a CEOI-ra és az RMI-re! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Gratulálunk!

Diákolimpikonok és drónfutárok

Meglátogattam a srácokat a válogatóverseny végén a „Lovarda” fedőnevű számítógéplaborban, ahol a több mint száz számítógép és lapmonitor már azt a hangulatot és környezetet idézi, ahogy az IOI-n, azaz a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián kódolnak majd a versenyzők.

Diákolimpikonok és drónfutárok

A verseny utáni első pillanat légköre feledhetetlen: eufória és fáradtság – valóban a sportversenyeket idézően.  Talán „agyizomlázról” ritkábban beszélünk, de a szellemi teljesítmény és az utána való kellemes fáradtság érzése meghatározó ilyenkor. Én mégis faggatni bátorkodtam a versenyzőket és a verseny főszervezőjét, Horváth Gyulát is…- Képes Gábor írása.

Diákolimpikonok és drónfutárok | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Véget ért az Országos Grafikus Programozási Verseny

Megszülettek az eredmények a OGPV - korábbi, ma is sokak által ismert nevén: Logo - versenyen. Az iskolák, tanulók értesítése már megtörtént. Szeretettel gratulálunk a tehetségeknek, reméljük kedvet kapnak a Nemes Tihamér versenyen és a tehetséggondozás más megmérettetésein való részvételhez is!

Az április 15-én tartott harmadik, országos fordulón a II-III-IV. korcsoport, azaz az 5-6., 7-8. osztályosok és a középiskolás nemzedék vett részt. Ebben a harmadik fordulóban 3-4, már komolyabb, konstruáló, szintetizáló jellegű feladatot kellett megoldani; a rendelkezésre álló idő 3 óra volt. A versenyzőknek e nagyobb lélegzetű feladatok megoldását meg kell tervezniük, a programokat meg kell írniuk, számítógépet használva fel kell éleszteniük. 

Véget ért az Országos Grafikus Programozási Verseny

Köszönjük Zsakó László tanár úrnak a fáradhatatlan munkát – és az információkat! Gratulálunk a versenyzőknek!

Véget ért az Országos Grafikus Programozási Verseny | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Legifjabb tagunk: Vitkai Dániel

Bemutatjuk a Neumann Társaság legfiatalabb tagját, aki május 2-án ünnepelte 14. születésnapját.

Legifjabb tagunk: Vitkai Dániel

Nem lakik messze a legidősebb tagunktól, a 96 éves Obádovics J. Gyula matematikustól - és mindkettejükben közös az a világra való nyitottság és a tudomány iránti lelkesedés, amitől "Neumannos" lesz valaki.

Íme, Dani bemutatkozása, saját szavaival:

A legifjabb tagunk hatéves kora óta programozó akar lenni | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Vajda Ádám újabb sikerei

Március végén közöltünk cikket Ádámról, azóta friss híreket kaptunk tőle: „Örömmel jelentkezem, mint a Neumann Társaság újdonsült tagja. Nagy boldogsággal írom le, hogy a Szegedi Innovatív Informatika Verseny-en egy első, illetve egy második helyezést értem el. Az OTDK informatikatudományi szekciójában, Marosvásárhelyen, pedig különdíjas lettem.

Vajda Ádám újabb sikerei

Csak így tovább! És kérjük fiatal tagjainkat, hogy toborozzanak tagtársakat kortársaik közül!

Mesterséges intelligencia rajongó és feltörekvő programozó  | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ÖRÖKSÉG
Emlékfa Neumann Jánosnak
Emlékfa Neumann Jánosnak

Nagy szeretettel várunk Benneteket - egyesületünk tagjait és az érdeklődőket - május 26-án, pénteken délután 2 órakor a balatonfüredi Tagore sétányon elterülő emlékfaparkban, hogy együtt ültessünk emlékfát Neumann János tiszteletére. A gyönyörű helyszínen beszédet mond Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Beck György, a Neumann Társaság elnöke és Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítványának kuratóriumi elnöke. Az eseményen számítunk az emlékév főtámogatóinak jelenlétére is.  

A koradélutáni kezdés lehetővé teszi a kényelmes odajutást, de ha korábban leértek, figyelmetekbe ajánljuk a nemrég megnyílt Modern Műtárat, ld. https://kultura.hu/megnyilt-balatonfureden-a-modern-mutar/. A faültetés a Kisfaludy szobornál lesz, ott találkozunk! https://goo.gl/maps/ZCAtmzaAoZa5Enra6 

A Neumann születésének 120. évfordulójáról való megemlékezés a Zsidó Kiválóságok Házában folytatott minikonferenciával folytatódik, melyen Dömölki Bálint, Hargittai István és Gulyás László előadását hallgathatjátok meg. 

Bízunk benne, hogy együtt tölthetünk egy csodálatos koranyári napot! 

További információk hamarosan:

Neumann 120 - Emlékév Neumann János születésének 120. évfordulója tiszteletére (njszt.hu)

Exhibition - Zsidó Kiválóságok Háza (zsidokivalosagok.hu)

Online is megtekinthetők hardverfejlesztési konferenciánk videói
Online is megtekinthetők hardverfejlesztési konferenciánk videói

Dömölki Bálint, Kún László, Képes Gábor és Haidegger Géza is előadtak a 2023. április 20-án rendezett hardvertörténeti konferencián.

Az előadások a magyar számítástechnika hajnalától indulva mutatták be, hogyan alakultak meg a SZTAKI elődintézményei, milyen készülékeket fejlesztettek a 60-as és 80-as évek között, majd miként helyeződött át a hangsúly a hardverfejlesztésről a szoftveres megoldásokra.

Nézzétek vissza a videókat! Online is megtekinthetők a Neumann 120: A SZTAKI hardverfejlesztései – Számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl című konferencia előadásai | SZTAKI

Nagy örömünkre – és a SZTAKI-NJSZT szervezés minőségének pozitív visszaigazolásaként – az egyik leglátogatottabb hírportál, a 24.hu részletes cikket szentelt a konferenciának:

https://24.hu/tech/2023/05/01/sztaki-neumann-janos-120-pc-szamitogep-fejlodes-tortenelem/

Képünkön az Intézetben fejlesztett, kultikus PRIMO mikroszámítógép. Nézzétek meg a SZTAKI múzeumában élőben is!

Most: computer art remekek, hamarosan: ördöglakatok

Megyery Károly projektvezetőnk és Kónya Orsolya tárlatvezető-múzeumpedagógusunk bravúros munkája eredményeként pörög a szegedi ITK. A nagy sikerre való tekintettel május 9-ig meghosszabbítottuk a Csízy László programozott grafikái bemutató időszaki kiállítás nyitvatartását!

Most: computer art remekek, hamarosan: ördöglakatok

Programozott grafikák | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

Figyeljétek az ITK oldalát, a Jövő múltját, mert május végén – várhatóan május 27-én – jeles magángyűjtők legszebb darabjaiból mutatunk be egy különleges, átfogó, új tárlatot az ördöglakatokról, logikai játékokról. Az összekötő kapocs: az ÉSZ, a matematika öröme és szeretete. Képünkön egy cseh ördöglakat: Süni a ketrecben. Ki tudnád szabadítani?

Dénes Gábor hírei

Kiváló filmrendező barátunk, Dénes Gábor jelezte, hogy május 24-én, szerdán, 17.00 órakor levetíti a MÚOSZ székházában (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A) az egyórás, híres Neumann-filmjét, így végre ismét igazi, szép nagy vásznon látható az ismert dokumentumfilm. Utána Murányi Gáborral fog beszélgetni. Szívesen várják az érdeklődőket a Társaságtól.

Dénes Gábor hírei

Várhatóan május végén Kecskeméten is találkozhatnak a #neumann120 / #neumann2023 jubileum iránt érdeklődők a Mesterrel.

Addig is ajánljuk egy korábbi előadást az NJSZT ITF egyik programján: Dénes Gábor a „Neumann János” című film létrejöttének előzményeiről és körülményeiről - YouTube

Nosztalgikus fotók az Indexen

„Dezsőke agyát egyértelműen a Videoton gyártmányú EC-7168-as terminál borította meg végérvényesen. Mondom neki, Dezsőke, jó, tudol deriválni, de komolyan asziszed, mert fehérvári a masina, te meg kint voltál a 31. fordulóban a stadionban, mondjuk velem együtt, és mindketten láttuk, Pogány fejese az bizony beakadt, nekünk meg akkor nyolcvankettőben ott úszott el a harmadik hely reménye, akkor itt a nagy Budapesten a Videoton gyártmányú EC-7168-as terminál fogja neked visszamenőleg átírni a múltat? Asziszed, Dezsőke?”

Nosztalgikus fotók az Indexen
MEGEMLÉKEZÉS
Elhunyt Maros István

2023. április 20-án elhunyt Maros István matematikus, a Pannon Egyetem (PE) professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora. Az operációkutatás és szélesebb körben az alkalmazott matematika területén sok éven át folytatott eredményes kutató, oktató munkája elismeréseként -számos díj mellett- a Magyar Operációkutatási Társaság (MOT) Egerváry-díjban, a Neumann Társaság Kalmár-díjban részesítette.

Elhunyt Maros István

Kimagasló eredménye volt a szimplex módszer numerikus, számítógépes megoldásainak továbbfejlesztése. Az iTF 2019-ben készítette el Vele, a munkásságát bemutató videó portrét.

Nyugodjék békében!

Elhunyt Maros István - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Eltávozott a Törvényalkotó

„Az Intel sikere gazdaggá tette alapítóit, így Moore-t is, aki a világméretű „dotcom-buborék” kipukkanásakor – bár ő is vesztett ekkor – sem vált meg a részvényeitől. Nagy gazdagságának jelentős részét az emberiség jólétét erősítő, a katasztrofális jelenségektől való megmentését célzó alapítványokba tette.

Eltávozott a Törvényalkotó

A Moore Alapítványnak csaknem száz alkalmazottja van és évente több száz millió dollárt költ projektekre és ösztöndíjakra.” Gordon Moore-tól Szentgyörgyi Zsuzsa búcsúzik a Népszavában.

Eltávozott a törvényalkotó, Gordon Moore (1929–2023) (nepszava.hu)

PARTNER
Neumann a PM Fórumon

A hazai projektmenedzsment szakma legnagyobb hagyománnyal rendelkező PM Fórum konferenciájára jubileumi 25. alkalommal került sor 2023. április 13-án. A konferencia szervezőbizottságának társelnöke Szalay Imre, az NJSZT ügyvezetője.

Neumann a PM Fórumon

Mivel kezdetektől résztvesz a Fórum megrendezésében, egy előadásban foglalta össze a 25 esztendőről az emlékeket. A Neumann emlékévben nem maradhatott ki a N120 esemény sorozatra való felhívás sem, s pár gondolat arról, hogy Neumann János korában hol tartott a projektmenedzsment.

Három érdekes példa a cikkben!

Neumann a PM Fórumon | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Neumann Nap 2023
Neumann Nap 2023

Sok szeretettel meghívjuk Önöket az Informatikai Kar idei Neumann Napjára, melynek előadásai ez alkalommal a Neumann Emlékév országos rendezvénysorozatába illeszkednek.

Várjuk Önöket május 11-én 9 órától a Mogyoródi József teremben!

További információk: https://njszt.hu/hu/event/2023-05-11/neumann-nap-2023

MI Konferencia - Centrumban a Mesterséges Intelligencia

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Székesfehérvári Szakképző Centrum a Neumann emlékévhez kapcsolódóan konferenciát rendez középiskolai tanárok és diákok részére.

MI Konferencia - Centrumban a Mesterséges Intelligencia

Időpont: 2023. május 25. 10:30-16:30

Helyszín: Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar 8000 Székesfehérvár Budai út 43. S épület

Részletes program: https://njszt.hu/hu/event/2023-05-25/mi-konferencia-centrumban-mesterseges-intelligencia

39. KÖRKAPCSOLÁS KONFERENCIA

Fókuszban a fenntarthatóság

39. KÖRKAPCSOLÁS KONFERENCIA

A PMSZ 39. Körkapcsolás konferenciája a fenntartható projektekről és a körforgásos gazdaságról

A jövőt most, a jelenben kell megalapoznunk és biztosítanunk a következő generációk számára. 

A fenntarthatóság kimeríthetetlen téma, és olyan kulcsterület, ami minden iparágban, minden szervezetben, minden projektben hangsúlyosan jelen van. 

A 39. Körkapcsolás konferencián arról beszélgetünk, hogy kinek milyen szerepe van a körforgásos gazdaságban. Közelebbről is megnézzük, milyen üzleti vonatkozásai vannak a fenntarthatóságnak az egyes szektorokban, és hogyan jelenik meg a szemlélet a projektekben.

A rendezvényre várunk minden, a jövő iránt elkötelezett projektmenedzsert!

Az esemény szakmai partnere a Neumann Társaság!

Az NJSZT tagjai a belépésnél kedvezményt vehetnek igénybe ( NJSZT_10 )!

További információk:

https://pmsz.hu/rendezvenyeink/39-korkapcsolas-konferencia/