NJSZT Hírlevél - 475. sz. - 2023. 09. 13.

FÓKUSZBAN
Az ELTE konferenciája a neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetése érdekében

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara (ELTE IK)  Neumann János születésének 120. évfordulójáról megemlékező országos rendezvénysorozatba illeszkedően rendezte meg  2023. szeptember 6-án A gondolkodás architektúrái címmel konferenciáját az életműről.

Az eseményen az ELTE IK oktatói (Kaposi Ambrus, Istenes Zoltán, Botzheim János) mellett az  ELTE Bölcsészettudományi Karról Ropolyi László, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karról Mérő László tartottak előadást, de érkeztek előadók a Budapesti Corvinus Egyetemről és a Wigner Fizikai Kutatóközpontból is. Az előadások Neumann János életművének fontosabb pontjait járják körbe a tudós doktori disszertációjától kezdve az általa kialakított számítógépes architektúrákon, a mesterséges intelligencián, a kvantummechanikán és játékelméleten át egészen a közgazdaságtan területén tett inspiratív kirándulásáig.

A konferencia jelentőségét az is adja, hogy az emlékévben sorra kerülő sok esemény, összejövetel után is számos új gondolat, megközelítés gazdagította a Neumannról való mélyebb gondolkodást. Az érdekességek közül a figyelemfelkeltés szándékával néhány kiemelés következik, itt bemutatva, hogy az előadóktól Neumann fantasztikus eredményeiről a nem szokásos témákban is ízelítőt kaptunk:

  • a halmazelmélet, ma Neumann-Bernays-Gödel néven ismert axiómarendszernek bemutatása az informatikai nyelveknél használt definíciós struktúrákkal
  • Brouwer-féle fixponttételen alapul Neumann híres tétele, amely megalapozta a játékelméletet, és erre épül a közgazdasági matematika tucatnyi Nobel-díjas eredménye
  • a kvantummechanikai mérést „von Neumann-mérés”-ként nevezi meg a tudományos közösség. Könyvében Neumann egy valószínűségi folyamatot ír le, ahol nem játszanak szerepet az ún. rejtett paraméterek, s azt sugallja, hogy a természetben valódi véletlen folyamatok játszódnak le.
  • Neumann Univerzális Konstruktor modellje a kiindulópontja az ún. bioinspirált informatikának, így az evolúciós algoritmusoknak, a bakteriális programozásnak, valamint az élet-szimulációs algoritmusoknak
  • Neumannt a korai kibernetika McCulloch-Pitts neuronhálózati modellje inspirálta a számítógépek logikai architektúrájának tervezésekor.

Szalay Imre

HÍREK
Kovács Attila-díj: Ki lesz az év IT újságírója?
Kovács Attila-díj: Ki lesz az év IT újságírója?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2023. évben is közösen hirdeti meg az „Az év informatikai újságírója” díjat. Október 8-ig várjuk a jelöléseket!

Kovács Attila díj – Az év informatikai újságírója 2023 | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Jelöljetek a díjainkra!

A Ti jelöléseiteken múlik, hogy a #neumann120 évben, Karikó Katalin Neumann Professzori Címe mellett még kikhez kerül díj, a jubileumi évben kiket tisztelünk meg.

Segítsetek jelölni, megtalálni a díjra érdemeseket. Sokszor a díjjal való elismerés egyben nagy koponyák belépője is közösségünkbe… Nyitottak vagyunk, hogy elismerjük a múlt kiválóságaihoz méltó kortársainkat.

Jelöljön Ön is! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Jelöljetek a díjainkra!
Kutatók Éjszakája 2023

Az Óbudai Egyetem Neumann Karán filmvetítéssel, könyvbemutatóval, beszélgetésekkel - no meg retro játékokkal és kvízzel várja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a tudománytörténetre, informatikatörténetre és egy nagy magyar tudós világára nyitott érdeklődőket.

Kutatók Éjszakája 2023
MTA konferencia ONLINE

Freund Tamás MTA-elnök fővédnökségével és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával egy angol nyelvű, nagyon változatos és értékes nemzetközi konferenciát tartunk szeptember 14-én a Magyar Tudományos Akadémián. Jelentős külföldi előadók segítik nekünk megérteni a Neumann-hatást, Neumann János azon, gyakorlati területeket forradalmian megalapozó matematikai, tudós tevékenységét, melyből igazából már az egész #neumann120 év során felvillantottunk részleteket. Hogy Neumann nemcsak az a tudós, akinek oly sokat köszönhet a számítástechnika – az ő világa, az ergodtól a kvantummechanikáig egy sokkal több és sűrűbb összefüggésekkel teli szellemi tudásháló.

Egy kis lépés egy géniusznak, hatalmas ugrás a tudománynak!

A TELTHÁZas konferenciához ONLINE még LAST MINUTE csatlakozhattok:

von Neumann 120 Scientific Conference registration for online viewing | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Jó hír! Lényegében konferenciánkhoz kapcsolódik a Rényi Intézet másnap, szeptember 15-én megrendezésre kerülő workshopja, ahol újabb, részletes – és ismét nemzetközi – előadásokat hallhatunk Neumann munkájának gazdag matematikai vetületéről:

Rényi - Neumann120 (renyi.hu)

MTA konferencia ONLINE
A mesterséges intelligencia és az emberi agy versenye

2023. szeptember 28-án 17:00-kor, az Óbudai Egyetem F09-es termében tartja a Gábor Dénes Díjasok Klubja új estjét a mesterséges intelligenciáról. A házigazda tiszteletbeli elnökünk, Dömölki Bálint!

ELŐADÓK: Dr. Prószéky Gábor főigazgató, Nyelvtudományi Kutatóközpont – ELKH

Az előadás címe: Mesterséges intelligencia, vagy “csak" számítógépes nyelvi modellek?

Dr. Magyar Gábor címzetes egyetemi tanár, Budapesti Műszaki Egyetem

Az előadás címe: Mesterséges intelligencia mindennapi munkafolyamatokban

Részletek:

A mesterséges intelligencia és az emberi agy versenye | Facebook

A mesterséges intelligencia és az emberi agy versenye
N120 TOVÁBBI ESEMÉNYEK
#neumann120 vándorkiállításunk Egerben

A Neumann János életét és pályáját új, friss nézőpontból bemutató vándorkiállításunk Egerbe érkezett, ahol az egri Neumann János Gimnázium 35 éve viseli a géniusz nevét. Hatalmas köszönet vármegyei titkárunknak, Nemcsik Jánosnak, aki igazán méltó megnyitót szervezett szeptember 8-án reggel 8 órakor: az iskolagyűlésen a gimnázium összes tanulója és tanára mellett Eger alpolgármestere és számos közéleti személyisége, médiája is jelen volt.

(617) Vándorkiállítás érkezett a Neumannba - 2023.09.08. - YouTube

#neumann120 vándorkiállításunk Egerben
Neumanntól 120: Balassagyarmat!
Neumanntól 120: Balassagyarmat!

Vándorkiállításunk következő helyszíne: Balassagyarmat. Mindenkit szeretettel várunk a megnyitón szeptember 18-án!

NOOL - Neumann Jánosra emlékeznek születésnapján a balassagyarmati kiállítással

Neumanntól a computer artig – szeptember 30-ig Egerben!
Neumanntól a computer artig – szeptember 30-ig Egerben!

Neumann zsenialitásához humor is társult, egyik mondása szerint – Ha valaki nem hiszi el, hogy a matematika milyen egyszerű, az csak azért van, mert még nem vette észre, hogy az élet milyen bonyolult. A vándorkiállítás résztvevői is értik a humort és az élet (a valóság) bonyolultságáról sem feledkeznek meg. A Tiszatáj dupla ajánlójából idéztünk:

Hommage à Neumann | Tiszatáj online - irodalom, művészet, kultúra (tiszatajonline.hu)

Elárult paradicsom
Elárult paradicsom

A Magyar Elektrográfiai Társaság és a Neumann Társaság közös szervezésében nyílt meg augusztus 31-én Kuzma Eszter Júlia Elárult paradicsom című kiállítása a XI. kerületi MET Galériában.

Szeptember 15-én, pénteken 15 és 18 óra között a látogatók részt vehetnek a MET Galériában az Interferáló hullámok című workshopon, szeptember 16-án, szombaton pedig tárlatvezetés lesz a kiállítótérben, ugyancsak 15 órától Kuzma Eszter Júliával.

Elárult Paradicsom: új kiállítás nyílt a MET Galériában (magyarnemzet.hu)

Karikó Katalin Neumann Díja is látható az MTA Könyvtár kiállításán

A Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább  címmel nyílt kiállítás az MTA Könyvtár és Információs Központban, amely a  Szegedi Tudományegyetem együttműködésével jött létre és a Budapest V. ker., Arany János u. 1. alatt található könyvtár 2. emeletén, november 14-ig látogatható. Karikó Katalin akadémikus, a szintetikus mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora diákéveinek és akadémiai időszakának dokumentumai mellett a tudományhoz kötődő legérdekesebb kitüntetéseit mutatja be a kiállítás.

Karikó Katalin Neumann Díja is látható az MTA Könyvtár kiállításán

A tárlat eredeti kitüntetéseket, emlékérmeket és kisplasztikákat is fölvonultat, továbbá műtárgyfotók képzőművészeti alkotásként mutatják be a díjakat. Karikó Katalin idén vehette át a Neumann Professzori Díjat, a Budapest Műszaki és Gazdasági Egyetem és a Neumann Társaság kiemelt díját. Ez a díj is eredetiben látható a kiállításon.

Karikó Katalin Áttörések Életem és a tudomány című könyve október elején jelenik meg magyarul a Helikon Kiadó gondozásában.

SZAKOSZTÁLY
Agria Media 2023 – a magas szintű digitális kompetencia a jövő oktatásának kulcsa!

Október 12-13-án az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem információ- és oktatástechnológiai konferenciát tart. A tanácskozáson ügyvezető igazgatónk, Szalay Imre plenáris előadást tart a digitális vizsgáztatás témaköréről, marketingigazgatónk, Képes Gábor oktatástörténetről ad elő, MMO szakosztályunk pedig kerekasztalbeszélgetésben mutatja be a digitális oktatás távlatait, olyan témákat is érintve, mint a drónok, az AR/VR és az űrkutatás oktatási vonatkozásai.

Részletes program hamarosan!

Főoldal - AgriaMedia - 2023 (uni-eszterhazy.hu)

Agria Media 2023 – a magas szintű digitális kompetencia a jövő oktatásának kulcsa!
MI Szakosztály hírmozaik: ICCCI 2023

Ősszel az MI Szakosztályunk is újult erővel folytatja népszerű szemináriumát! A félév folyamán összesen 3-4 szemináriumot tervezünk, pontos időpontok és előadók később kerülnek meghirdetésre.

Tervezett témák: Az AI szabályozása (European AI Act), A ChatGPT hatékony felhasználása üzleti folyamatokban, Bemutatkozik az új magyar AI EDIH (Artificial Intelligence, European Digital Innovation Hub) és még várhatóak más érdekességek is.

MI Szakosztály hírmozaik: ICCCI 2023

Szakosztályunk támogatásával egy nemzetközi konferenciára is sor kerül a számítógépes kollektív intelligencia területén végzett kutatások számára. Az ICCCI 2023 által bemutatottak kiterjednek az autonóm forrásokból származó adatok és ismeretek feldolgozásával kapcsolatos összes témára, különösen a következő területeken: kollektív feldolgozás, tudásintegráció, adatintegráció, csoportos döntéshozatal, több kritériumú döntéshozatal, konszenzusos számítástechnika és közösségi hálózatok.

ICCCI 2023, 15th International Conference on Computational Collective Intelligence | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu) 

Az APEH informatikája

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Fóruma (NJSZT iTF), az Óbudai Egyetem (ÓE) és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közös rendezvényén az APEH informatikája lesz fókuszban: projektek, insfrastruktúra, pótolhatatlan tudások, mindez az örökség, amely csak egy igazi szellemi műhelyben gyűlhet össze az évek, évtizedek folyamán.

APEH logó

Ismerjük meg az adózás informatikai vetületét – és hogy mennyi átállással, bővüléssel, fejlesztéssel járt a rendszerek, adatok naprakészen tartása!

(A képnek nincs köze a híres Pac-Man játékhoz. Ez az APEH régi logója!)

Az APEH informatika története | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

GIKOF szakosztályunk már a 19. konferenciáját szervezi, a helyszín a PTE Közgazdaságtudományi Kara lesz novemberben. Az OGIK Konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a gazdasági informatika művelői bemutassák és megvitassák kutatási eredményeiket, alkalmazási tapasztalataikat, ismertessék oktatási céljaikat.

OGIK logó

A legjobb előadásokat meghívjuk a referált-indexelt GIKOF Journal-ban történő magyar nyelvű, illetve a SEFBIS Journal-ban angol nyelvű publikálásra. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját melynek keretében megemlékezünk Neumann munkásságának az üzleti informatika fejlődésére gyakorolt hatásáról is.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Kutyabarát Neumann Társaság

A Neumann Társaság közismerten kutyabarát, Báthori utcai irodánkban is „dolgozik” egy kutya kolléga, Szerenád (tagoknak és más bennfenteseknek: Makákó). És gyakran látogatót is kap, Talyigás Judit Pamacs kutyusa is gyakorta tiszteletét teszi nálunk.

Kutyabarát Neumann Társaság

E-Hétköznapok Szakosztályunk vezetője nagyon komolyan veszi a „kutyakérdést” és annak morális, emberi és akár informatikai, sőt! robotikai vonatkozásait. Kiváló tollú kolléganőnk cikkeit mindig a legnagyobb örömmel ajánljuk, most ebben az üdítő „kutyatémában”! A képen: Pamacs őfelsége.

Esti séta….kutyával - Hova? Tovább! | Városi Kurír (varosikurir.hu)

Kutyák és robotkutyák | Városi Kurír (varosikurir.hu)

ICDL
Szeptember 21-én: ICDL tanévnyitó

A 2023/24-es tanévnyitó fórumot az ICDL vizsgaközpontok, vizsgáztatók részére hirdetjük meg, de az elmúlt évekhez hasonlóan, a témában érdekeltek, például az ICDL vizsgára felkészítő tanárok is részt vehetnek rajta. Az iskolában oktató tanárok időbeosztását is figyelembe véve, az eseményt 15 órától tartjuk.

A fórumon áttekintjük az ICDL nemzetközi, és hazai helyzetét, adatait, a digitális kompetenciák oktatásának és minősítésének aktuális trendjeit. A napi működéssel kapcsolatos kérdésekre is kitérünk, olyanokra, mint például az online minőség-ellenőrzés lebonyolításának részletei, vagy a vizsgázók motiválása a felsőoktatási felvételi plusz pontokkal összefüggésben. Bemutatjuk az ICDL elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás frissített modultankönyvet, és azt is, hogyan készíti fel erre az egyre fontosabb tudásra a diákjait egy gyakorló oktató.

A már harmadik éve működő Sophia automatikus vizsgaszoftver fejlesztésekről az osztrák partner számol be, és alkalom nyílik arra is, hogy az egyedi problémákra is választ kaphassanak a vizsgáztatók, az eseményen résztvevők.

ICDL online tanévnyitó fórum | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Szeptember 21-én: ICDL tanévnyitó
Kommentár nélkül: a Chat GPT 3.5 az ICDL-ről
Chat GPT logó

Az ICDL képesítés megszerzése és annak népszerűsítése által az emberek hatékonyabbá válhatnak a digitális világban, és növelhetik foglalkoztathatóságukat. Tudja ezt a gépi intelligencia is, „akit” megkérdeztünk az ICDL-ről és még néhány tanácsot is kértünk. Jó marketinges a mesterséges intelligencia, a gépi tanácsok vállalhatóak is!

Hogyan növeljük a vizsgázók számosságát – automatikus tanácsok vizsgaközpontoknak – és persze nekünk.

Kommentár nélkül: a Chat GPT az ICDL-ről | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
IOI 2023: egy ezüst- és öt bronzérem!

Nagyon jó eredményeket értek el a magyar diákok az idén augusztus 28. és szeptember 4. között Szegeden megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI). Rendező országként hazánk két csapatot indíthatott, a nyolc diákolimpikon egy ezüst- és öt bronzérmet szerzett, de a további két csapattag is dicsérettel tért haza a világ legrangosabb informatikai versenyéről, amelyre a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében készültek fel a versenyzők.

Egy ezüst- és öt bronzérmet hoztak haza a magyar diákok a Szegeden tartott Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

A verseny után az egyik bronzérmessel, tapasztalt diákolimpikonunkkal, Németh Marcival beszélgettünk, aki Cambridge-ben folytatja tanulmányait!

Előzés: Magyarországról Cambridge-be | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

IOI 2023: egy ezüst- és öt bronzérem!
„Legyetek észnél!” – Horváth Gyula, a Csapatvezető
„Legyetek észnél!” – Horváth Gyula, a Csapatvezető

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) közösségéért tett szolgálataiért kiemelkedő díjban (Distinguished Service Award) részesült Dr. Horváth Gyula kollégánk, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke. A díjat az – idén hazánkban, Szegeden rendezett – IOI záróceremóniáján adta át Benjamin Burton professzor, az IOI Nemzetközi Bizottságának elnöke. Büszkén gratulálunk Horváth Gyulának, aki néhány napja meglátogatott minket a Báthori utcában – az NJSZT irodájába igazából hazajár! – és tudtunk beszélgetni néhány szót. Az exkluzív interjút Képes Gábor készítette.

„Legyetek észnél!” | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

EJOI – jó esélyek!

A Hírlevél kiküldésének óráiban, ma délután lesz hivatalos záróceremónia és eredményhirdetés az EJOI-n, az Európai Junior Informatikai Diákolimpián (mi is posztolunk majd róla a Facebookon). Az online ranking már addig is nyilvános: http://ranking.ejoi2023.kiu.edu.ge/Ranking.html

- ez alapján is kimondhatjuk, hogy igen jól, büszkeségre okot adóan szerepeltünk! A képeken a felső sorban Széles Zsombor és Görömbey Tamás, az alsó sorban pedig Juhász-Molnár Mirkó és Sánta Gergely kódol.

EJOI – jó esélyek!

Most nem látszódnak, de a biztos hátteret biztosítják: Dr. Horváth Győző csapatvezető és helyettese, Nikházy László tanár úr, mindketten az ELTE Informatikai Karról.

A diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel - és a mi versenyeinken léptek előre egészen eddig a nemzetközi versenyig.

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program - 1823 támogatását, várjuk a folytatást!

ÖRÖKSÉG
Az ITK és a Neumann-jubileum
Megyery Károly

Informatikatörténeti Kiállításunk (ITK) mentora, Dr. Megyery Károly újabb áttekintéssel jelentkezik a #neumann120 évhez kapcsolódó szép, példás munkákról. Érdemes Szegeden – akár egyénileg, akár osztálykirándulókkal – megtekinteni az állandó tárlatot és a kapcsolódó időszaki kiállítást. Tárlatvezetések, játékok, sok élmény vár mindenkit!

Megyery Károly cikke. Az előző hírlevelünkben megjelent összeállítás folytatása!

https://njszt.hu/hu/news/2023-08-28/mult-orokseg-neumann120-jegyeben-2 

Az IOI nemzetközi vezetése az ITK-ban

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia nemzetközi vezető szakmai közössége, az IC látogatott ma a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítására, a Szent-Györgyi Albert Agorába.

Informatikus vendégeinknek nagyon tetszett a múzeum, a videojáték szoba és az Ördöglakat időszaki kiállítás is.

A múzeumon Bohus Mihály tanár úr és Kónya Orsolya múzeumpedagógus kalauzolta végig vendégeinket. Nagyon örülünk, hogy megtekintették a magyar IT emblematikus tárgyait a Neumann 120 évben!

A képen Bohus Misi bátyánk mutatja be Dr. Muszka Dániel utolsó alkotását az IC tagjainak.

További képek az NJSZT Facebookon!

Az IOI nemzetközi vezetése az ITK-ban
MEGEMLÉKEZÉS
Szedlák Ádám halálára

Meghalt Szedlák Ádám. Az egyik legkiválóbb tudományos újságíró. És csupaszív ember. És reneszánsz ember. Akinek az IT és a sci-fi a Kultúra része volt és a kultúra az IT része - ma már a tantárgyat is úgy hívják, helyesen, hogy Digitális kultúra. A Digitális kultúra egyik legjobb krónikása.

Akit akkoriban ismertem meg, amikor a Dragon Gyut, a Molnár Csabát, a Straub Ádámot, a Szilágyi Árpit, a Nagy Attila Károlyt, a Stöckert Gábort, csodálatos, nagybetűs szakembereket, nagyjából nemzedéktársakat, akikkel értettük egymást. Én muzeológusként vittem be nagy alapélményünket, az otthoni számítástechnikát, videojátékot a nagybetűs Kultúrába, ők újságíróként, rádiósként, honlapokon, portálokon, nyomtatott lapokban, majd podcastokban.

Szedlák Ádám halálára

Aztán jöttek a 2010-es, 2020-as évek. Olyanok, amilyenek. Mi meg... Voltunk.

És volt a Szedlák Ádám. A Kelt. Hatalmas veszteség, a nemzedékünknek és a világnak, ami egy kicsit jobb volt, amíg itt volt. 

Képes Gábor (eredeti megjelenés:  Facebook )

A Qubit búcsúja: Elhunyt az online újságírás egyik legélesebb elméje, Szedlák Ádám, azaz Kelt (qubit.hu)

Búcsú Fekete Gábortól
Búcsú Fekete Gábortól

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy Fekete Gábor barátunk, a magyar információs társadalom és közigazgatás-fejlesztés egyik legnagyobb kiválósága, a XVI. kerület első szabadon választott polgármestere méltósággal viselt betegsége után 2023.08.15-én végleg eltávozott közülünk. Az Infotér nekrológja:

Fekete Gábor Nekrológ (infoter.eu)

PARTNER
Agilis tapasztalatok - 40. körkapcsolás konferencia

Milyen tanulságokkal szolgálnak az utóbbi 10 év agilis átalakulásai? Milyen hatással van a transzformáció a szervezetekre? Hogyan kezelik mindezt a projektcsapatok, az IT és az üzleti területek vezetői?  Milyen fejlesztési lehetőségek vannak a csapatok, illetve a szervezetek szintjén?

A rendezvény egyedülálló alkalmat nyújt arra, hogy a résztvevők a tapasztalatok megosztásával és elemzésével betekintést nyerjenek számos hazai és külföldi cég agilis gyakorlatába, miközben gyakorlati tudáshoz jutnak, muníciót szerezve a lehetséges jövőbeni fejlesztési irányok meghatározásához.

A konferencia szakmai partnere a Neumann Társaság. Tagjaink kedvezményes részvételre jogosultak! A kuponkódért keressétek Képes Gábor kollégánkat az NJSZT titkárságán!

Rendezvények - Magyar Projektmenedzsment Szövetség (pmsz.hu)

40. körkapcsolás konferencia
DATA – így hálóznak be az adataid

Janosov Milán adattudós és hálózatkutató új könyvét mutatták be a fiatal gondolkodó mentora, Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató és fizikus vigyázó tekintetétől kísérve. A rendezvény elnevezése Hálózatok éjszakája, a jelenlévők által elkapkodott könyv címe pedig DATA – Így hálóznak be az adataid.

DATA – így hálóznak be az adataid

Az Open Books nem fut el az újdonságok, a formabontó publikációk megjelentetése elől, az elmúlt három évben olyan szerzők műveit dobta piacra, mint Rubik Ernő, Csányi Vilmos, Polgár Judit vagy éppen bejáratott házi szerzője, Barabási. Meglehet, most már Janosov Milán is közéjük fog tartozni, mármint a bejáratottak közé. Megérdemelné!

Index - Tech-Tudomány - Kapaszkodjanak meg: egy dologért hálásak lehetünk a pandémiának

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2023-ban?

Az Év Projektmenedzsere Díjat minden évben a hazai projektmenedzsment szakma egyik kiemelkedő képviselőjének ítéli oda a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla. A jelentkezők egy vagy több általuk vezetett, 5 évnél nem régebben lezárult projekten keresztül mutathatják be projektmenedzseri kompetenciájukat, rátermettségüket, problémakezelési módszereiket.

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2023-ban?

A pályázat kiírója és a Díj adományozója a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla, olyan projektmenedzsment szakmai szervezetek közössége, melyek a példaértékű szakmai eredmények elismerésével kívánnak hozzájárulni a hazai projektmenedzsment kultúra fejlesztéséhez.

Pályázati határidő: 2023. október 1.

Az eredményhirdetés november második hetében, a Projektmenedzsment Világnapjához kapcsolódóan várható.

További részletek és a pályázati kiírás: http://www.evprojektmenedzsere.hu/

Art of Projects

A PMI Budapest angol nyelvű kedvcsinálójából:

„Art of Projects conference will take place for the 11th time this year in Budapest, in one of the most important automotive engineering centers of the Bosch Group in Europe, at the 90,000 square meter inaugurated last year Bosch Budapest Innovation Campus, on 9 November 2023.

Art of Projects

Prepare yourself for an immersive experience that will expand your knowledge, connect you with industry experts, and revolutionize the way you approach projects and AI. 

How will AI influence and transform the project management profession? Let's dig deeper!”

11th Art of Projects Conference | Budapest

Színpadon a Tudomány

A Magyar Színpadon a Tudomány szervezőbizottsága tanárok és tanárjelöltek jelentkezését várja a nemzetközi Science on Stage fesztiválon (2024. augusztus 12-15., Turku, Finnország) Magyarország képviseletére.

Színpadon a Tudomány

Újító kedvű és örömmel kísérletező matematika-, fizika-, kémia-, biológia- és informatikaszakos tanárok és tanárszakos hallgatók, továbbá általános iskolában természetismeretet vagy környezetismeretet magyar nyelven tanító kollégák jelentkezését várjuk hazánkból és a határainkon túlról. A nemzetközi fesztivál célja a természettudományokat tanítók eszmecseréjének előmozdítása, a jó oktatási gyakorlatok bemutatása és megosztása.

Az on-line válogató 2023. novemberében kerül megrendezésre.

Bővebb információk és jelentkezési lap: https://www.bolyai.hu/files/Hirek_2023_Szinpadon...

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 24.

M.I. – Az ember tragédiája?

Szeptember 21-én, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékkel:

1) MI és a társadalom, 2) az MI élettani alkalmazásai, 3) MI és IT technológiák.

Az előadások most is aktuálisak, a legjobb szakmai előadóktól: https://www.tmit.bme.hu/node/3456

Regisztráció: https://forms.gle/xWtftNNxVgrchRrw9

M.I. – Az ember tragédiája?