Magyar abszolút győztes és három bronzérmes a CEOI-n!

Fantasztikus magyar eredménnyel zárult a CEOI2019 – a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia. Az elért eredmény a diákok, felkészítőik és Társaságunk tehetséggondozási programjának sikere is.

A nemzetközi versenyt 2019. július 23. és 29. között rendezték meg Szlovákiában, Pozsonyban. 13 ország 14 csapata mérettette meg magát, Magyarország pedig minden várakozást felülmúlóan szerepelt. A CEOI abszolút első helyezettje Tóth Balázs, a Budapesti Fazekas Gimnázium tanulója lett. Ekkora sikerre 1994 óta nem volt példa!

Tóth Balázs 374 ponttal kimagaslik a mezőnyből, a szintén aranyérmes helyen végző külföldi diákok 350-350, illetve 342, 327 ponttal követik.

A magyar csapat többi tagja is nagyot alkotott: Molnár Bálint és Nagy Nándor, a Budapesti Fazekas Gimnázium tanulói – és Noszály Áron, a Debreceni Fazekas Gimnázium diákja is bronzérmes helyen végzett. Molnár Bálint 236, Noszály Áron 223 ponttal, Nagy Nándor 208 ponttal zárta a versenyt.

A magyar szupercsapat a CEOI2019-en!
A képen balról jobbra: Dr. Horváth Győző (a magyar csapat helyettes vezetője), Noszály Áron (bronz), Molnár Bálint (bronz), Tóth Balázs (arany, abszolút első hely), Nagy Nándor (bronz), Dr. Horváth Gyula (a magyar csapat vezetője, az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke).

A magyar csapatot Dr. Horváth Gyula, az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke vezette, helyettese Dr. Horváth Győző volt.

Felkészítőként Erdősné Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke, Dr. Horváth Gyula, Leitereg András, Nikházy László és Dr. Zsakó László, az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztály elnöke munkáját emeljük ki. Büszkék vagyunk a diákolimpiára Társaságunk Neumann János Tehetséggondozási Programja keretében felkészült diákok sikerére, gratulálunk a kiváló eredményhez!

A verseny hangulatáról leginkább maguk a versenyzők tudnak mesélni. Felkértük őket, hogy írják meg nekünk élményeiket. Elsőként Molnár Bálint küldte el beszámolóját, ezt közöljük.

Pozsony
Pozsony

CEOI2019 – ahogy Molnár Bálint látta

Július 23-án, délután érkeztünk meg Pozsonyba egy két és fél órás vonatút után. Szállást a Hotel Družbában kaptunk.

Másnap délelőtt tartották a megnyitót, majd a próbaversenyt. Délután egy logikai játék keretében körbejártuk a belvárost: minden feladvány egy nevezetes épülethez vezetett, ahol újabbakat oldhattunk meg.

A versenynapok csütörtökön és szombaton voltak, ezeken 5-5 óra volt 3-3 feladat megoldására. A feladatsor a vártnál jóval nehezebb volt, az egyik feladat pedig eléggé szokatlan is volt: azonos területű poligonokat kellett átdarabolni egymásba, úgy, hogy a vágások és összeillesztések száma limitálva volt, ezen a feladaton nem is sikerült pontot szereznem. Ennek ellenére összességében jól sikerült a verseny, Balázs abszolút első lett, Nándi, Áron és én bronzérmet szereztünk. A versenynapok után se maradtunk program nélkül: csütörtökön a helyi Csodák palotáját látogattuk meg, szombaton pedig „barbeque evening” volt.

A két versenynap között kirándultunk egyet, egy 12km-es hegymászós túra után megcsodálhattuk a dévényi várat, illetve megismertük annak történelmét is, vasárnap délelőtt pedig kipróbálhattuk a raftingot. Ezután a díjátadás következett, majd a Vacuum Labs épületében tartott bankettel zárult a program. Az időjárással nem volt szerencsénk: a túra során a 36 fokos meleg hátráltatott minket, a rafting pedig kis híján meghiúsult az eső miatt.

A szervezés kiváló volt, a verseny során nem voltak technikai problémák, programokból se volt hiány. A fennmaradó időben is el tudtuk foglalni magunkat belvárosi barangolásokkal, sportolással, illetve társasjátékozással, amelyek során megismerhettük a többi versenyzőt is.

Köszönettel tartozom Dr. Horváth Gyulának és Dr. Horváth Győzőnek, akik nem csak elkísértek minket, de a fordítással és a felmerülő problémák megoldásával sokat segítettek a jó eredmény elérésében, illetve Nikházy Lászlónak és Leitereg Andrásnak, akiknek a szakkörein a legtöbbet tanultam.

 

Galéria