Európai Lány Informatikai Diákolimpia 2021 (EGOI)

Február 12-én megkezdődik a felkészítés az Európai Lány Informatikai Diákolimpiára (EGOI), melyet első alkalommal rendeznek meg, Zürichben (Svájc). Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország alapító országként vesz részt a versenyen.

A verseny nemzetközi megmérettetés, a hazai mezőnyben legkiválóbbak motiválására szolgál, példát mutatva arra, hogy a lányok ezen a területen is lehetnek sikeresek. A versenyen való részvételtől azt várjuk, hogy a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián is nagyobb számban jelennek meg a lányok a versenyzők közt. A verseny motiválja őket arra, hogy az informatikai szakmákban tanuljanak tovább és helyezkedjenek el.

Zürich

 

A versenyről és a versenyzőkről

A csapat tagjai olyan lányok lehetnek, akik a 2020-21-es tanévben legfeljebb középiskolások. Az EGOI a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) előversenye, az olimpiákon alulreprezentált lányok részére. Az Európai Lány Matematikai Diákolimpia mintájára létrejött versenyen a tehetséges lányok önbizalmat szerezhetnek azáltal, hogy lehetőséget kapnak a megmérettetésre. Az eredmények megdönthetik azt a sztereotípiát, hogy az MTMI tárgyakban, speciálisan az informatikában való versenyzés a férfiak kiváltsága.

A versenyen résztvevő fiatalok a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny programozás kategóriájának második vagy harmadik korcsoportjában, illetve az OKTV Informatika II. (programozás) kategóriájában döntősök. 

Megemlíthetjük, hogy előfordultak már magyar lányok is az olimpiákon, Janzer Lili 2017-ben és 2018-ban is bronzérmet szerzett az IOI-n, Horváth Anna Lili 2017-ben pedig az EJOI-n szerzett bronzérmet.

A felkészítésről

A felkészítési ciklus 2021. február 12-én kezdődik, és heti rendszerességgel tartják, online. Hogyan? Előadásokkal TEAMS-en és az online elérhető MESTER feladatbank és online versenyek használatával, melyből minden héten kijelölnek pár feladatot, melyek megoldásötleteit a következő alkalommal beszélik meg a résztvevők.

A lányok önbizalmat szerezhetnek a versenyzéshez. A résztvevők megismerkednek más női informatikusokkal, női példaképeket találnak. A felkészítőn az érdeklődést felkeltő izgalmas feladatok ösztönzik a gondolkodást és segítik az algoritmusok kreatív alkalmazásában rejlő öröm felfedezését. Az online versenyeken való részvétel időnyomása felkészíti őket az éles versenyhelyzetre, megtanulnak megküzdeni a hibamentes kódolás időre történő végrehajtásával.

A versenyfelkészítést első alkalommal Dr. Zsakó László tartja. A versenyfelkészítő szakemberek az ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék munkatársai vagy az ELTE Doktori Iskolájának hallgatói, kik sokat publikáltak a programozás tanításának módszertani kérdéseiről. A felkészítők közt számos diákolimpikont is találunk, akik hatalmas tapasztalattal rendelkeznek a versenyprogramozás terén.

Köszönjük az EMMI és a Nemzeti Tehetség Program támogatását!

NTPEMMI