ICDL hírek a nagyvilágból

 

Az elmúlt két hónap eseményeit gyűjtöttük egybe, bemutatva az ICDL világ színes palettáját.

Forrás: icdleurope.org

Új elnököt választottak az olasz AICA élére

Renato Salvatore Marafioti széleskörű tapasztalattal rendelkezik az IKT szakképzés és a kiberbiztonság terén. Céljának tekinti, hogy a több mint 60 éves múltra visszatekintő AICA küldetését, imázsát továbbvigye, valamint, hogy a legfontosabb értéküknek tartott ICDL akkreditált vizsgaközpontok hálózatát bővítse, támogatva őket a piacorientált működében.

2021-es tanulmány a digitális készségek hiányának következményeiről

A Coursera online tanulási platform 2021. évi ipari, munkaerőpiaci készségekről készített 77 oldalas dokumentumában a szerzők kiemelik, hogy a digitális készségek hiányosságai globális problémát jelentenek majd gyakorlatilag minden munkahelyen. 2025-re 149 millió új digitális munkahely jön létre például az adatkezelés, a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia, a felhő alapú szolgáltatás és a szoftverfejlesztés területén. Ennek megfelelően szükséges a munkavállalók átképzését és továbbképzését is kialakítani. (melléklet: Coursera Industry Skills Report 2021)

A digitális társadalom fellendítése Horvátországban

Az ECDL Croatia, az ICDL program horvátországi felelőse, a digitális hálózat fellendítése érdekében aktív részvételt vállal a Horvátországi Digitális Írástudás Hálózat munkájában, amelynek célja a gazdaság szereplőinek, az ágazatok együttműködése, és a kapacitások növelése, kutatások folytatása, jogszabályi irányelvek kidolgozása. A szervezet a digitális állampolgárság fejlesztése, a digitális oktatás fejlesztése és a foglalkozások digitális átalakulása terén fejti ki tevékenységét.

Az ICDL programot Románia nemzeti fejlesztési tervében referenciának tekintik

Az ICDL a digitális kompetenciák tanúsításának referenciaszabványaként kerül említésre a Román Nemzeti Helyreállítási és Reziliencia Tervben. Ebben hangsúlyozzák, hogy a digitalizációnak kiemelt szerepet szánnak. A különböző projektek keretében 30 ezer közalkalmazott, 100 ezer tanár, 1100 könyvtáros, és további 100 ezer állampolgár számára nyílik lehetőség a digitális kompetenciáik fejlesztésére.

Az ICDL programot Romániában államilag is elismerik: a köztisztviselőknek ICDL tanúsítvánnyal kell igazolniuk a digitális készségük meglétét, a tanárok számára pedig a kötelező továbbképzésük teljesítésébe beszámítható az ICDL is.

 

 

Csatolmány Size
Coursera Industry Skills Report 2021 1.63 MB

Címke