Ilyen volt az OGIK 2023 a Neumann 120 évben!

 

2023.november 10-11-én rendezték meg a hazai gazdaságinformatikai szakemberek vezető szakmai konferenciáját a Országos Gazdaságinformatikai Konferenciát a Pécsi Tudományegyetemen.

Az NJSZT GIKOF (Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Gazdaságinformatikai Kutatási és Oktatási Fórum) szakmai szervezet immár tizenkilencedik alkalommal szervezte meg az évente nagy érdeklődéssel kísért konferenciáját.

OGIK

A rendezvény célja volt, hogy lehetőséget biztosítson a hazai és a külföldi szakembereknek, az egyetemi kutatóknak, doktoranduszoknak, ipari szereplőknek és fejlesztőknek a témához kapcsolódó munkáik bemutatására, vélemények ütköztetésére, kutatói hálózatok építésére, az üzleti szféra és az oktatás kapcsolatának erősítésére, a hasznos eszmecserére.

A 2023. évi konferencia különös hangsúlyt fektetett az értékláncok és a digitalizáció kapcsolatának vizsgálatára, a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségekre.  A konferencia számokban kifejezhető sikeressége: 6 külföldi és 50 magyar résztvevő szereplésével, 5 angol nyelvű plenáris előadás, 3 angol és 3 magyar szekció 4-4 előadással, valamint 10 poszterbemutató lett megtartva. A rendezvény keretén belül megemlékeztünk Neumann János születésének 120. évfordulójáról is egy Neumann kvíz formájában. 

A pécsi konferencia idejére jelent meg a társaság magyar nyelvű GIKOF és az angol nyelvű SEFBIS folyóiratának 13. illetve 15. száma - immáron minden cikk esetében DOI számmal ellátva. 

A konferencia témájához kapcsolódóan több mesterséges intelligencia alapú újításra is sor került: úgymint MI által kialakított szekciók, az előadókhoz címzett MI generált kérdések, digitális poszterek.

A konferencia zárásaként több résztvevő is díjazásban részesült a munkája és előadása elismeréseként.