Programok Tolnai Gábor gyűjteményéből

HCC szakosztályunk elnökének elhunyta nagy veszteség közösségünknek. Tolnai Gábor tanár úr néhány héttel a halála előtt juttatta el hozzánk magnetofonkazetta gyűjteményét, melyen az 1980-as években készült programok találhatók. A szakosztályból Nickmann László kezdte el a szalagok digitalizálását és restaurálását.

Elsőként egy Homelab-2 és Homelab-3 számítógépekre készült programokból álló gyűjteményt dolgozott fel, amely eddig ismeretlen oktató-, szemléltető- és játékprogramokat tartalmaz.

Tolnai Gábor Homelab gépei
Tolnai Gábor Homelab-3 és Homelab-2 számítógépei

A magyar Homelab mikroszámítógépek oldalán eddig mindössze 9 db eredeti Homelab-2 program volt elérhető az 1980-as évekből. Hamarosan Tolnai Gábor kollekciója (43 db. Homelab-2 és 8 db. Homelab-3 program) is kikerül ezek közé:

HomeLab / Aircomp / Brailab Szoftver (homeserver.hu)

A most - sajnos az "utolsó pillanatban" - megmentett programok között geometriai, matematikai, fizikai/műszaki oktatóprogramok, a gép grafikus képességeit kihasználó ábrák egyaránt megtalálhatóak. Előkerültek eddig ismeretlen játékprogramok és Kanics Miklós MORSE programja is.

Feltehetően a legtöbb BASIC nyelvű oktató, szemléltető program szerzője Tolnai Gábor, aki maga is épített Homelab-2, Homelab-3 számítógépeket. A legtöbb program az eredetitől eltérő karakterkészletet használ, melyet szintén elérhetővé teszünk.

A programokat emulátor segítségével tölthetjük be a mai PC-ken:

HomeLab / Aircomp / Brailab Emulátor (homeserver.hu)

A htp fájlok wav hangfájlokká konvertálása után természetesen a programok eredeti Homelab-gépeken is futtathatók - ezzel a programmal közvetlenül a htp fájlok is:

https://buymeacoffee.com/nickmannstudio/screamer-hle 

A kollekciót Tolnai Gábor emlékére tesszük közzé. Köszönjük Nickmann László munkáját. A kazetták feldolgozása folytatódik!

Képes Gábor