Érezhetően nőtt az érdeklődés az ICDL bizonyítványok iránt

A népszerűségnek nyilvánvaló oka van: vizsgamentességet biztosít a jól sikerült érettségi, amit talán sikerült átültetnünk a köztudatba. A felvételizők több egyetemen is szert tehetnek többletpontszámokra.

A háttér

Az oktatásért felelős miniszter és a Neumann Társaság között korábban létrejött megállapodás értelmében 2020 óta a három évnél nem régebbi, emelt vagy középszintű informatikai és digitális kultúra érettségi vizsgán négyes vagy ötös érdemjegyet szerzők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetnek ICDL bizonyítványt. A mentesség az előrehozott érettségire, valamint az informatikai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyból érettségizőkre is vonatkozik.

icdlA felsőoktatási felvételi eljárások során az egyes intézmények a saját hatáskörükben rendelkeznek az általuk elismert, beszámítható tudásterületekről és többletpontszámokról, így az ICDL-bizonyítványokért nyújtott többletpontszámok mértékéről is, melyek a fenti intézményeknél is eltérnek.

Idén még csak a BME, az Óbudai Egyetem és a Milton Friedman Egyetem ad intézményi többletpontokat ad az ICDL bizonyítványokért, de a jövő évtől már a Pécsi Tudományegyetem, 2026-tól pedig a Széchenyi István Egyetem is csatlakozik hozzájuk.

Kedves digitálisan jóra és jelesre érett leendő felvételizők! Javasoljuk, hogy ha többletpontokra van szükségetek, éljetek a felkínált lehetőséggel!

Az érettségi vizsgát teljesítő diákok a Társaság honlapján keresztül nyújthatják be igénylésüket egy űrlap kitöltésével, de csak a három évnél nem régebbi érettségi bizonyítványok fogadhatók el. A regisztrációs díj befizetése ellenében elektronikus bizonyítványt kapnak, illetve külön díj ellenében papír alapú, úgynevezett keményfedeles bizonyítvány is igényelhető.

Címke