NJSZT Hírlevél - 467. sz. - 2023. 03. 30.

FÓKUSZBAN
Neumann Tavasz
Neumann Tavasz

Ahogy vártuk is, egy igen sűrű, szakmailag és emberileg is felemelő, izgalmas márciusban volt részünk, jó érzés fog el minket visszatekintve az eseményekre így, hogy a hó végéhez közeledünk. Szeged után Szekszárdon és Budapesten is kiállításokat nyitottunk a #neumann120 emlékév jegyében, nagy versenyeinken is ünnepi Neumann-előadásokat tartottunk és tartunk. S közben irodánk dolgozói egy újabb, kellemes kötelezettséget kaptak a tagi ügyek és az ICDL-ügymenet megszokott teendői mellé: folyamatosan csomagoljuk és postázzuk a megrendelt Idézhető Neumann János köteteket – a magánszemélyek és a könyvtárak részéről is folyamatos az érdeklődés, mindenki szeretne a limitált Neumann-albumból egyet…

Március 15-én, a 48-as forradalom és szabadságharc ünnepén nagy öröm ért minket: Pro Civibus-díjat kapott a Neumann Társaság Belváros-Lipótváros Önkormányzatától. A díjat én vehettem át Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester úrtól, de a díj mindannyiunknak szól (a díjátadó a képen). Azt is elismeri, hogy Neumann legszűkebb otthonában, szülőhelyén, a Lipótvárosban őrizzük az emlékét – és nemcsak koszorúzunk, de igyekszünk a jövőformáló nagy gondolkodót örök kortársunkként itt tartani köztünk, méltó helyére emelve a köztudatban. S hozzáteszem, hogy országos egyesület létünkre azért van bennünk lokálpatriotizmus, hiszen évtizedek óta itt van központi irodánk Neumann szülőházától pár lépésre, a Báthori utcában. És nemcsak megemlékezünk, de a helyi közösséget is szolgáljuk, évek óta a kerületi idősek digitális kompetenciáit fejlesztjük programjainkkal.

Áprilisban kicsit Budapest kerül a középpontba, nem véletlenül, hiszen most lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál! A Budapest Brand aktív támogatásával egy plakátkiállításon a járókelőknek és a turistáknak is megmutatjuk, milyen nagyszerű modern munkák születettek a Magyar Elektrográfiai Társasággal közös művészeti pályázatunkra. Gyertek, sétáljatok április 25-én a Városháza Parkba! A hónap folyamán megjelenik a friss Galaktika, 3 díjazott Neumann-scifivel - és mellé még tizenegy dicséretes írást elérhetővé fogunk tenni a neumann120.hu oldalon! Budapest egyik friss kulturális rendezvényterében, a Kristály Színtéren fogunk az írókkal, irodalmárokkal beszélgetni Neumann szellemében: „Túléljük-e a technikát?” Gyertek el április 27-én, már lehet regisztrálni!

S persze még Szegeden is hetekig nyitva a Csízy-kiállítás, Szekszárdon a Neumann-hommage – és társszervezetekkel is készülünk programokra, többek között a SZTAKI-val. Figyeljétek a hírlevelet – és kapcsolódjatok!

Búcsúzóul egy régi szlogent szeretnék idézni: „Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt”. Ismerős? Nem véletlenül, hiszen a kitalálója több mint 20 évig alakította az NJSZT arculatát. Reméljük, hogy úgy látja, sikerült ennek szellemében folytatnunk! Örökifjú Neumannosunk, Alföldi István tegnap, március 29-én volt 75 éves, erőt és alkotókedvet kívánunk neki még nagyon sokáig!

Szalay Imre

HÍREK
Neumann-miliő – megnyitottunk!
Neumann-miliő – megnyitottunk!

Neumann János visszatért az alma materébe! Sőt! a gyerekkorában általa ismert családi bútorok, tárgyak nézhetőek meg a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében – egy olyan tablósor mellett, melyet az ország több pontjára elviszünk majd, minél több diáknak, érdeklődőnek bemutatva a Neumann-életművet, pályaképet. A Fasori Gimi után a BMSZC Neumann Technikumba, majd az Óbudai Egyetemre, majd… még egy sor iskolába, művelődési intézménybe…

Az enteriőr viszont csak a mostani helyszínen tekinthető meg, összesen öt alkalommal. Éljetek a lehetőséggel!

Az emlékkiállítás megnyitója igazán felemelő esemény volt, Kroó Norbert akadémikus hiteles szavaival, támogatóink gondolataival, az iskola tanulóinak igényes műsorával. A megnyitóról a következő hírlevélben számolunk be részletesebben.

A képen Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester köszönti a közönséget.

Öt alkalommal lehet megnézni a Neumann-család relikviáit a publikumnak a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Hommage à Neumann

Március 23-án megnyílt a Magyar Elektrográfiai Társasággal közös #neumann120 képzőművészeti kiállításunk Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban. Szerencsés – és szándékos – együttállásként ugyanabban a városban, ahol a Neumann Nemzetközi Programtermék Verseny is zajlott, így a döntősök részesei lehettek az eseménynek. A kiállítás egy igazi ünnep, hiszen 30 kortárs képzőművész szemüvegén át láthatjuk Neumannt – és a számítógép legalább olyan jó eszköz, mint az ecset, sőt! Az informatikai gondolkodás számos izgalmas megoldást tett lehetővé. Láthatunk „áramtermelő” japán rajzfilmfigurát, mesterséges intelligencia közreműködésével készült sejtautomatát és persze több újszerű Neumann-portrét is.

Hommage à Neumann
IT Akták 2. – Az ember a jövőből

Neumann János eredményei mind a mai napig korszerűek, évről évre egyre hátborzongatóbban. Élete kész regény: nem sokan vehettek részt ilyen tevőlegesen a történelem és a tudomány alakításában. Az ember a jövőből című világsikerű könyv, amely 2023 februárjában jelent meg az Open Books kiadásában, a magyar zseni pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.

IT Akták 2. – Az ember a jövőből

A téma szakértői: Szalay Imre, ügyvezető igazgató, Neumann Társaság, Büchler András, ügyvezető, Open Books Kiadó, Odri Kornél, szolgáltatási igazgató, SERCO Informatika Zrt.  Műsorvezető: Kánai András, Meraki Marketing, B2B kreatív igazgató

Az ember a jövőből - YouTube

Multiverzum
Multiverzum

Az Óbudai Egyetem Neumann Karán forgatott az MTVA csapata. A Multiverzum műsorában egy igazi időutazást tehetünk: Neumann János világától – melyet Szalay Imre mutatott be – egészen a chatbotokig, robotokig, önvezető autókig. Hol tartunk a digitális forradalomban, milyen hasznok, előnyök és kockázatok láthatók – és ebben a magyar kutatói, egyetemi szféra, hogy kap szerepet? Neumann kiengedte a szellemet a palackból – tegyünk azért, hogy az IT egy barátságos, jó szellem legyen!

Multiverzum, 2023.03.19-i adás | MédiaKlikk (mediaklikk.hu)

Könyvismertetés az Anyagvizsgálók Lapjában

„Kortársaimtól, az egyre idősödő korosztályom tagjaitól jól érzékelhetően sűrűbben hallom azt a kiszólást, hogy „nekem már nem lehet meglepetést okozni”! Úgy látom, hogy mégis részesülhetünk ilyenben, méghozzá kellemes meglepetésben! Most, 2023 elején a Hargittai-család „fiú-vonulata” tette le asztalunkra ezt, méghozzá nagyon szép kivitelben. A Szent-Ferenc Egyetem kémia professzora (Loretto, Pennsylvania, U.S.A.) Hargittai Balázs és édesapja, Hargittai István a BMGE professor emeritusa, számos külföldi egyetem tiszteletbeli doktora és akadémiák tagja a Neumann Társaság gondozásában olyan könyvet jelentett meg Neumann János (1903-1957) születésének 120. évfordulója alkalmából, amelyet „öröm kézbe venni”. Az idézőjelbe szorított kifejezés nem is képes érzékeltetni azt a hangulatot, érzéshullámot, amely a könyv címlapjára rápillantva, majd kézbe véve és az oldalakat lapozgatva elönti a Tisztelt Olvasót!”

Könyvismertetés az Anyagvizsgálók Lapjában

Tóth László tollából jelent meg igen alapos, értő és számunkra hízelgő recenzió az Idézhető Neumann János albumunkból. Köszönjük!

https://anyagvizsgaloklapja.hu/view_article.jsp?article=1338

SZAKOSZTÁLY
5. Térinforrás Meetup
5. Térinforrás Meetup

2023-ban is folytatjuk térinformatikai és távérzékelési tematikájú meetup sorozatunkat, a Térinforrást! Találkozzunk április 4-én, a Premier Cultcaféban! Fontos: a meetupon a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles az EventBrite felületén! (https://www.eventbrite.com/.../5-terinforras-meetup...)

Előadók és témák:

1) Vörös Fanni (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet): Beépített autós GPS-ek: tetszenek nekünk jelenlegi formájukban?

2) Szatmári Balázs (NKE, Elektronikai Hadviselés Tanszék): Műholdas navigáció zavarása

3) Birinyi Edina (Lechner Tudásközpont): Nagyfelbontású növényállapot- és kártérképezés

4) Zelenka András (Noispot Innovations Kft.): Földmegfigyelési Információs Rendszer feloldva

 5. Térinforrás Meetup | Facebook

Van-e helye a nőknek a digitális szektorban?

Women in Technology Egyesület (WiTH) szerint igenis van! És a Neumann Társaság szerint is!

Március 20-án, a kerekasztal-beszélgetésben bemutatkozott néhány olyan sikeres nő, aki a technológiai szektorban találta meg hivatását és meséltek arról, hogy milyen szerepe volt iskoláiknak, tanáraiknak pályaválasztásukban. A beszélgetésben érintették azt is, hogy mit tehetünk a lányokkal, nőkkel kapcsolatos munkahelyi, társadalmi sztereotípiák ellen és hogy milyen ma nőként dolgozni és sikeresnek lenni egy ilyen férfias területen.

Van-e helye a nőknek a digitális szektorban?

A beszélgetés egyik résztvevője alelnökünk, Erdősné dr. Németh Ágnes.

Az online eseményről készült videó már megtekinthető

Van-e helye a nőknek a digitális szektorban? A Women in Technology Egyesület szerint igenis van! - YouTube 

Az OCR jövője
Az OCR jövője

MI szakosztályunk március 31-i hibrid eseményén Ivan Zagaynov, az ABBY csoport számítógépes látás csoportjának vezetője és a Moszkvai Egyetem adjunktusa tart angol nyelvű előadást The future of OCR: from supervised character classification to unsupervised end-to-end training címmel. 

Az OCR jövője | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
Ilyen volt a Neumann Verseny

Immár 19. alkalommal rendezte meg Kovács Győző versenyalapító szellemében a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között és egy Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák számára kiírt különdíj átadásával került sor a döntőre.

„Az oktatásban az egyik legnagyobb kihívás ma Magyarországon, hogy minél több arra érdemes fiatalt tereljünk a műszaki terület, a természettudományok, a matematika és az informatika irányába. Ez a verseny a jövő kihívásaira készíti fel a résztvevőket, olyan szakmákra, amelyek ma még nem is léteznek. Ezekhez éppen olyan képességek szükségesek, mint amelyekre ez a megmérettetés is épül” – értékelte a versenyt Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnöke, aki a verseny ötletgazdáját, Kovács Győzőt, majd Dr. Zsakó Lászlót követi a zsűrielnöki székben. 

Cikkünk: Talpraesett diákprogramozók és profi képzőművészek tisztelegtek Neumann János előtt Szekszárdon | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Ilyen volt a Neumann Verseny
Mesterséges intelligencia rajongó és feltörekvő programozó

A 2023-as Neumann Versenyen a zsűri egyik Neumann120-különdíját (az Idézhető Neumann János című albumunk egy példányát) Vajda Ádám nyerte el, aki egyben két második helyezést is elhozott a versenyről: a megépített automata berendezés és vezérlése kategóriában a Radar felhasználása pózfelismerésre című pályaművével és a KeySniff című programjával az Alkalmazói programok – Középiskola kategóriában.

Ádám minden előadását egy-egy Neumann János előtti tisztelgéssel kezdte, majd olyan magabiztosan és felkészülten beszélt, akár egy egyetemi előadó. Igazi kutatási projekteket gondoz, a tudományos előadások protokollja szerinti forrásjelöléssel – nem lepődnénk meg, ha néhány év múlva valamelyik nemzetközi topegyetem hallgatói között látnánk viszont.

Mesterséges intelligencia rajongó és feltörekvő programozó

A Neumann Társaság is jelölte Felfedezettjeink 2023 ösztöndíjra Ádámot. Mint a jövő egyik reménységét, szívesen mutatjuk be az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium 11. osztályos tanulóját, saját szavaival… Mesterséges intelligencia rajongó és feltörekvő programozó | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Szigetváros fejlesztése zöld energiával – a Minecraft világában

Okosan használnád ki a nyári szünetet? Jelentkezz nyári táborunkba!

10-14 év közötti diákok jelentkezését várjuk, akik játékos módon ismerkedhetnek meg a megújuló energiaforrásokkal, a zöld alternatívák rendszerszintű működésével, az okos városfejlesztés módszertanával, eszközeivel az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán. A Minecraft segítségével egy innovatív és közkedvelt virtuális térben van lehetőség elmélyíteni a fizikai, matematikai, villamosipari és energetikai tananyagelemeket.

A nyári táborban a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és az Óbudai Egyetem együttműködésének részeként jubileumi Neumann 120 előadáson mutatjuk be élvezetes, közérthető módon Neumann János pályáját - és a 20. század kiemelkedő matematikusának élete egy kiállítási tablósoron is megtekinthető.

Szigetváros fejlesztése zöld energiával – a Minecraft világában
ÖRÖKSÉG
A SZTAKI hardverfejlesztései: számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl
A SZTAKI hardverfejlesztései: számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl

2023. április 20-án, 9:30-kor kezdődik „A SZTAKI hardverfejlesztései – Számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl” című konferencia és tárlatvezetés a SZTAKI Kende utca 13-17. szám alatti épületének alagsori Nagytanácstermében. A program során a résztvevők előadásokat hallgathatnak a magyarországi számítástechnika korai éveiről, illetve a SZTAKI hardverfejlesztésének különböző időszakairól. Az NJSZT és a SZTAKI közös konferenciája két irányból közelíti meg az idén 120 éve született Neumann János örökségét: a róla elnevezett Neumann-elvű számítástechnika előretöréséről, ami lehetővé tette a SZTAKI-hoz hasonló kutatóintézetek megalapítását; valamint a számítógéptudomány magyarországi fejlődéséről, ami Neumann János közvetlen behatásai nélkül is virágzásnak indult, már az 1950-es években.

A Neumann Társaság színeiben Dömölki Bálint és Képes Gábor adnak elő! Mindenkit szeretettel várunk!

Neumann 120 – A SZTAKI hardverfejlesztései | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Mennyit ér egy antik egér?
Mennyit ér egy antik egér?

Amikor a régi hardvereszközöket tonnákban mérjük, néha érdemes elgondolkodni azon, hogy az informatikatörténet egy apró remeke is lehet hatalmas anyagi és szellemi érték, műkincs. Erre szolgáltatunk egy példát!

Steve Jobs: Rare computer mouse that inspired Steve Jobs sells for £147,000 - The Economic Times (indiatimes.com)

MEGEMLÉKEZÉS
Gordon Moore emlékére
Gordon Moore emlékére

A Moore-törvényéről alighanem azok is hallottak már, akik a mikroelektronika, az integrált áramkörök gyártásának részleteit nem ismerik. A számítógépek harmadik és negyedik generációja elképzelhetetlen lett volna az IC-forradalom nélkül – és ez nyitotta meg az utat az igazi személyi számítógépeknek is. A most elhunyt Gordon Moore az Intel egyik alapítójaként és a nemzetközi informatikai élet jeles szereplőjelént is nagy hatást gyakorolt az iparágra, olyan szövetségesekkel, mint Gróf András és Vadász László.

Nyugodjon békében!

Index - Tech-Tudomány - Meghalt az elektronika legendás alakja, Gordon Moore

Elhunyt Dr. Fedina László

Sajnálattal értesültünk a szakember elhunytáról, aki 1975-től vezetőségi tagja volt a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság Orvosbiológiai Szakosztályának. Társalkotója volt a CHRONOS krónikus betegkövető rendszernek. Kutatásai során a logikai következtetések problémáit vizsgálta az orvosi eredmények értékelésénél, különös tekintettel az alakfelismerés alkalmazásaira. 

Elhunyt Dr. Fedina László

Dr. Fedina László nemcsak oktató és kutató volt, de jeles irodalmi műfordító is. Az alma nem esett messze a fájától: lánya, Fedina Lídia lett a Galaktikával közös irodalmi pályázatunk első helyezettje…. Osztozunk a gyászában!

Elhunyt dr. Fedina László – Semmelweis Hírek

KÖSZÖNTŐ
mozAIk – AI75!
mozAIk – AI75!

Március 29-én ünnepelte 75. születésnapját előző – több mint két évtizedig aktív - igazgatónk, Alföldi István! AI máig tevékeny részese közösségünknek, legutóbb a Neumann-emléktáblánál hallhattuk gondolatait, e mellett Jelenből a jövőbe blogunknak máig ő az önkéntes lektora. A mai NJSZT arculatához nagy mértékben járult hozzá István, hiszen a mai ICDL elődje, az ECDL hazai berobbanása az ő sikertörténete volt – és épp idén 10 éve ő adta át szegedi IT múzeumunkat is. Továbbra is számítunk a lelkesedésére, tudására – 55 éves az NJSZT és ő 55 éve a tagunk. Isten éltesse sokáig!

Kereken 5 éve készült beszélgetésünk AI-vel:

https://njszt.hu/hu/news/2018-03-29/pygmalion-projekt

Portréja az Informatikatörténeti Adattárban:

Alföldi István portré - YouTube

Köszönünk mindent, Gabi!

Április elsejével elköszön a Neumann Társaságtól Horváth Gabriella, aki 17 éven keresztül dolgozott a Társaságunknál. Szerteágazó feladatai közé tartozott az ICDL vizsgaközpontok akkreditációjának, minőségellenőrzésének intézése ugyanúgy, mint a képzések és rendezvények szervezése. Munkája során sok száz kollégával, partnerrel tartotta a kapcsolatot, megbízhatósága, kedvessége, türelme sokban hozzájárult Irodánk pozitív megítéléséhez, közös munkánk sikeréhez.

Köszönünk mindent, Gabi!

Igazi csapatjátékosnak köszönjük meg most sokéves, eredményes munkáját, és kívánunk felhőtlen boldogságot nyugdíjas, új életéhez!

Rákosi Szilvia és az NJSZT összes munkatársa

PARTNER
A Kürt-dosszié. Könyvbemutató
A Kürt-dosszié. Könyvbemutató

Megjelent a Libri Kiadó gondozásában az információbiztonsággal és adatmentéssel foglalkozó, világhírű Kürt Zrt. társalapítójának, Kürti Sándornak A Kürt-dosszié – A világhír titka, avagy vezess a szíveddel című könyve. A kötetből egyrészt megismerhetünk egy tartalmas életpályát, másrészt útmutatást és jótanácsokat kapunk arra vonatkozóan, hogyan lehet sikeres a vállalkozásunk, és miként lehetünk mi magunk is jó cégvezetők.

Mindenkit várunk április 3-án a könyvbemutatóra!

Kürti Sándor: A Kürt-dosszié | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Jubileumi Projektmenedzsment Fórum!
Jubileumi Projektmenedzsment Fórum!

PROJEKTMENEDZSMENT A GAZDASÁGBAN konferenciára 2023. április 13-án kerül sor Budapesten a margitszigeti Ensana Thermal hotelben. Az idei Fórum központi témája a projektmenedzser életút, a KARRIER lesz. 

Az esemény támogatója a Neumann Társaság – és az előadók között is több Neumannos kollégával találkozhatunk!

Itt a részletes program: Program - Projekt2023 - HTE site

Neumann Kiválósági Díj
Neumann Kiválósági Díj

Második alkalommal adták át a Neumann Kiválósági Díjakat a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A rangos kitüntetést 2022-ben a Neumann János Egyetemért Alapítvány azzal a szándékkal hívta életre, hogy az intézmény kollégái közösen ünnepelhessék és a külvilágnak is megmutathassák mindennapi munkájuk kimagasló teljesítményeit. 2023-ban a látványos gála keretében 14 munkavállalói díjat és 6 hallgatói díjat vehettek át a kitüntetettek.

Gratulálunk!

Neumann Kiválósági Díj 2023 (hiros.hu)

Neumann Next

Amellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki Neumann tiszteletére, az MNB-EduLab Kft., a Pénziránytű Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) hat hónapon át tartó országos kvízversenyt hirdet. A verseny során két kategóriát hirdetnek, ennek értelmében középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat.

Neumann Next

A feladatok pénzügyi, matematikai jellegűek, valamint Neumann János munkásságával kapcsolatosak. A kérdéstípusok igaz-hamis, feleletválasztó, párosító, sorba rendező, szövegkiegészítő, illetve halmazba rendező jellegűek.

Neumann Next (penzmuzeum.hu)

Konferenciát rendeztek a Neumann-emlékév alkalmából
Konferenciát rendeztek a Neumann-emlékév alkalmából

Ma az a feladatunk, hogy biztosítsuk azokat a feltételeket, azt a támogató környezetet, ahonnan elindulhatnak korunk Neumann Jánosai - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Neumann-emlékév alkalmából rendezett konferencián.

A tanácskozás tartalmáról meséljen ez a cikk:

Konferenciát rendeztek a Neumann-emlékév alkalmából (kormany.hu)

1%
1%