NJSZT Hírlevél - 476. sz. - 2023. 09. 27.

FÓKUSZBAN
Neumann után, szabadon

Neumann János 1955-ös cikke, a Can We survive technology? – Túléljük-e a technikát? – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban.

Látjuk, hogy az emberiség egy egymásra utalt közösség - és tudjuk, hogy az elkerülhetetlen fejlődésnek vannak kockázatai. Szorongás helyett nézzük meg, hogy miben segíthet a tudomány, jelesül az IT abban, hogy a jövő kihívásainak meg tudjunk felelni. Felhő, kvantumtechnológia, informatika – és zöld megoldások...  Mi úgy gondoljuk, az informatikai gondolkodásmód és az IT-s megoldások segíthetnek élhetővé tenni a jövőnk. Más lehetőségünk nincs: "türelem, rugalmasság, intelligencia".

Megfontolt technooptimizmus - Neumann után, szabadon.

A Neumann Társaság és a SZTAKI közös, jövőorientált konferenciáján a friss, új szemléletű előadások mellett az NJSZT hagyományos díjainak átadására is sor kerül. Itt adjuk át a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját is, melyet az Év informatikai újságírója kaphat meg.

Regisztráljatok, ünnepeljünk együtt, a személyes találkozások pótolhatatlanok!

Neumann után, szabadon - A Neumann Társaság és a SZTAKI ünnepi konferenciája a #neumann120 évben | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Neumann után, szabadon
HÍREK
Közeledik a díjjelölés határideje! Segítsetek megtalálni a méltó kollégákat!

A Ti jelöléseiteken múlik, hogy a #neumann120 évben, Karikó Katalin Neumann Professzori Címe mellett még kikhez kerül díj, a jubileumi évben kiket tisztelünk meg.

Segítsetek jelölni, megtalálni a díjra érdemeseket. Sokszor a díjjal való elismerés egyben nagy koponyák belépője is közösségünkbe… Nyitottak vagyunk, hogy elismerjük a múlt kiválóságaihoz méltó kortársainkat.

Közeledik a díjjelölés határideje! Segítsetek megtalálni a méltó kollégákat!
Kovács Attila-díj: Ki lesz az év IT újságírója?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2023. évben is közösen hirdeti meg az „Az év informatikai újságírója” díjat. Október 8-ig várjuk a jelöléseket!

Kovács Attila-díj: Ki lesz az év IT újságírója?
N120 ESEMÉNYEK
Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztünk az MTA-n a #neumann120 emlékév alkalmából

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében 2023. szeptember 14-én került sor a Neumann 120 Tudományos Konferenciára, amelynek fővédnöke Freund Tamás, az MTA elnöke. Az angolul zajló nemzetközi konferencián több rangos előadó foglalkozott Neumann János élettörténetével, más kutatók viszont olyan témákban – például kvantuminformatika, számítógépes intelligencia – adtak elő, amelyek nem valósulhattak volna meg a Neumann-elvek kidolgozása nélkül.

Nézzétek meg a képgalériát:

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztünk az MTA-n a #neumann120 emlékév alkalmából | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztünk az MTA-n a #neumann120 emlékév alkalmából

A főtitkári köszöntő szövege:

20230911_Neumann_120_fotitkari_koszonto.pdf (mta.hu)

Az előadások hamarosan elérhetőek lesznek Youtube-csatornánkon!

Balassagyarmat, Nagykanizsa: #neumann120 tablókiállítás!

Balassagyarmatra, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikumba és Szakképző Iskolába vándorolt tovább rollup-kiállításunk Neumann János életéről és pályájáról. Az iskolában a város polgármestere és a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a megjelenteket, akik Képes Gábor kollégánk előadását hallgathatták meg Neumann János világáról. A tárlat Nagykanizsára vándorol tovább, ahol a Batthyány Lajos Gimnáziumban lesz megtekinthető október másodikától az iskola aulájában.

A 2020-as Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI) is fogadó, kiváló intézmény előadótermében Kovács László tanár úrnak és a tárlat kurátorának, Képes Gábornak köszönhetően ismét ismeretterjesztő előadásokat hallhatnak majd a diákok és a megnyitó résztvevői. Részletes program: 

https://www.blg.hu/hirek/neumann-het-a-blg-ben

Balassagyarmat, Nagykanizsa: #neumann120 tablókiállítás!

A képen Balla Mihály, Balassagyarmat országgyűlési képviselője a tárlat megnyitóján.

NOOL - Kiállítás nyílt Neumann János emlékére a balassagyarmati iskolában

Neumanntól a computer artig – már csak szombatig Egerben!

Neumann zsenialitásához humor is társult. egyik mondása szerint – Ha valaki nem hiszi el, hogy a matematika milyen egyszerű, az csak azért van, mert még nem vette észre, hogy az élet milyen bonyolult. 

Neumanntól a computer artig – már csak szombatig Egerben!

A vándorkiállítás résztvevői is értik a humort és az élet (a valóság) bonyolultságáról sem feledkeznek meg. A Tiszatáj dupla ajánlójából idéztünk:

Hommage à Neumann | Tiszatáj online - irodalom, művészet, kultúra (tiszatajonline.hu)

A tárlatot utoljára szeptember 30-án láthatjátok a Kepes Intézetben!

ÖRÖKSÉG
Kutatók Éjszakája a #neumann120 jegyében, az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem Neumann Karán filmvetítéssel, könyvbemutatóval, beszélgetésekkel - no meg retro játékokkal és kvízzel várja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a tudománytörténetre, informatikatörténetre és egy nagy magyar tudós világára nyitott érdeklődőket.

Vendégünk: Wisinger István riporterlegenda és Dénes Gábor rendező!

Egy különleges programra külön is felhívjuk a figyelmet:

Neumann János és az informatika forradalma

Szelezsán János, az ország első programozója és Ropolyi László tudományfilozófus beszélgetése Neumann János szerepéről a modern számítógépek létrejöttében, a Typotex Kiadónál frissen megjelent Neumann János Válogatott írásai című kötet kapcsán.

Kutatók Éjszakája a #neumann120 jegyében, az Óbudai Egyetemen

szeptember 29., péntek, 20 órától

Óbudai Egyetem Neumann Kar, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B

További részletek:

Kutatók Éjszakája – 2023. szeptember 29 - 30. (kutatokejszakaja.hu)

Kutatók Éjszakája az ITK-ban

Idén rendkívüli programmal várjuk az érdeklődőket 2023. szeptember 29-én, pénteken, a normális nyitvatartáson túl az ITK-ban: a Kutatók Éjszakáján!

Úgy döntöttünk, hogy klasszikus előadások helyett 16 órától folytatódik a teljes kiállítás megtekintése és tárlatvezetése, melyet Kónya Orsolya múzeumpedagógus végez, és speciális, egyedi tárlatvezetéssel összekötött bevezető mondatok fognak csak elhangzani, majd utánuk a tárlatvezetésük.

Kutatók Éjszakája az ITK-ban

Sok érdekességgel lehet majd találkozni, köztük GSM-bázisállomással, MIKROMAT-replikával, régi telefonközpontokkal és ördöglakatokkal!

Kutatók éjszakája az Informatika Történeti Kiállításon! | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

Nagyítás: Neumann János pályája – egy kicsit közelebbről
Nagyítás: Neumann János pályája – egy kicsit közelebbről

A Kossuth Rádió szeptember 24-i Nagyítás műsora Neumann János világát hozta kicsit közelebb a rádióhallgatókhoz. Az új tudományágakat megteremtő matematikusról Ananyo Bhattacharya, az Ember a jövőből című kötet szerzője és az NJSZT képviseletében Képes Gábor mesélt.

Érdemes a személyes vonatkozásokkal teli, ugyanakkor szélesebb összefüggéseket is megvilágító műsort meghallgatni – az ilyen sajtószereplések is a #neumann120 emlékévünk és küldetésünk részét képezik!

Rádió lejátszó Kossuth | MédiaKlikk (mediaklikk.hu)

Kordos Szabolcs könyvbemutatója

Egy város újabb titkai – Budapesti legendák, legendás budapestiek című könyv bemutatójára kerül sor október 4-én, szerdán, 17 órakor a Budapesti Történeti Múzeum Barokk Csarnokában! Regisztráció: petra.finy@21.szazadkiado.hu

Kordos Szabolcs könyvbemutatója

A kötetről Finy Petrával és Huszár Dáviddal beszélget Kordos Szabolcs, Balla Eszter színésznő pedig részleteket olvas fel a könyvből. A kötet egy történelmi képeskönyv, amely egy-egy épület és közterület múltjának leírásával a város számos legendás figuráját mutatja be. A Bajcsy-Zsilinszky úton álló Neumann-szülőház kapcsán, elsősorban Selmeczi György kutatásaira építve, a Neumann-miliő is bemutatásra kerül, az NJSZT támogatásával! Süti, pogácsa, üdítő, kávé szolgálja a felfrissülést.

SZAKOSZTÁLY
Agria Media 2023 – a magas szintű digitális kompetencia a jövő oktatásának kulcsa!

Október 12-13-án az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem információ- és oktatástechnológiai konferenciát tart. A tanácskozáson ügyvezető igazgatónk, Szalay Imre plenáris előadást tart a digitális vizsgáztatás témaköréről, marketingigazgatónk, Képes Gábor oktatástörténetről ad elő, MMO szakosztályunk pedig kerekasztalbeszélgetésben mutatja be a digitális oktatás távlatait, olyan témákat is érintve, mint a drónok, az AR/VR és az űrkutatás oktatási vonatkozásai.

Már olvasható a részletes program!

Program - AgriaMedia - 2023 (uni-eszterhazy.hu)

Agria Media 2023
Magyar Fuzzy Társaság Ifjúsági Díj

A korábbi évekhez hasonlóan a Neumann Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság a lágy számítási módszerek területén nyújtott kutatási-tudományos teljesítmények elismeréseként „MFT ifjúsági díj” adományozását tervezi az idei évben is.

Magyar Fuzzy Társaság Ifjúsági Díj

A díj adományozása két kategóriában történik, felsőoktatásban tanulók (BSc, MSc), illetve PhD hallgatók számára. Mindkét kategóriában a kiemelkedő tudományos és alkotói tevékenység elismerésére szolgál a vonatkozó publikációk alapján.

A pályázatok benyújtási határideje: 2023. október 27. 12.00 óra.

Magyar Fuzzy Társaság Ifjúsági Díj | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Podcast Simon Béláné tanárnővel

A SZON.hu ajánlóját idézzük: „Simon Béláné dr. Balogh Ágnest, a Nyíregyházi Egyetem Természettudományi és Informatikai Kara Matematika és Informatika Intézetének nyugalmazott főiskolai tanárát kérdezzük arról, hogyan ismerkedett meg az informatikával.

Podcast Simon Béláné tanárnővel

A Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének vezetője és életműdíjasa, a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligenca Diákkörének vezetője, a Magyar Ifjúsági Robot Kupa szervezőbizottság elnöke, a RoboCupJunior magyarországi képviselője azt is elmesélte, mennyire játszott úttörő szerepet a robotika magyarországi népszerűsítésében.”

SZON - A robotika nyíregyházi úttörője

Az APEH informatikája

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Fóruma (NJSZT iTF), az Óbudai Egyetem (ÓE) és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közös rendezvényén az APEH informatikája lesz fókuszban: projektek, insfrastruktúra, pótolhatatlan tudások, mindez az örökség, amely csak egy igazi szellemi műhelyben gyűlhet össze az évek, évtizedek folyamán.

Az APEH informatikája

Ismerjük meg az adózás informatikai vetületét – és hogy mennyi átállással, bővüléssel, fejlesztéssel járt a rendszerek, adatok naprakészen tartása!

(A képnek nincs köze a híres Pac-Man játékhoz. Ez az APEH régi logója!)

Az APEH informatika története | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

GIKOF szakosztályunk már a 19. konferenciáját szervezi, a helyszín a PTE Közgazdaságtudományi Kara lesz novemberben. Az OGIK Konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a gazdasági informatika művelői bemutassák és megvitassák kutatási eredményeiket, alkalmazási tapasztalataikat, ismertessék oktatási céljaikat.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

A legjobb előadásokat meghívjuk a referált-indexelt GIKOF Journal-ban történő magyar nyelvű, illetve a SEFBIS Journal-ban angol nyelvű publikálásra. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját melynek keretében megemlékezünk Neumann munkásságának az üzleti informatika fejlődésére gyakorolt hatásáról is.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ICDL
ICDL és digitális intelligencia

Ahogyan már az előző években is, most is ősszel tartottuk az ICDL aktualitásairól, a tervekről szóló és ugyanakkor a digitális kompetenciákra való kitekintést is tartalmazó online tájékoztatót. A fórumra szóló meghívóval együtt küldtük ki azt a néhány kérdésből álló kérdőívet, amelyben többek között arra kérdeztünk rá: várhatóan növekedni fog-e az ICDL program iránt érdeklődők száma? A válaszok alapján a mérleg serpenyője ugyan nem billent el egyik irányba sem, ugyanakkor abban a többség egyetértett, hogy az egyetemi plusz pontszámokba való beszámíthatóság egyértelműen növelni fogja az ICDL programba regisztrálók és vizsgázók számát, főként a gimnáziumokban tanuló diákok körében.

A programon szó volt még az ICDL őszi regisztrációs díj akcióról, a Sophia rendszer megbízhatóságáról, megújult, friss ICDL elektronikus hitelesítés, elektronikus aláírás tananyagról Erdősi Péter Máté tollából, továbbá – többek között – a digitális intelligencia fontosságáról is.

ICDL és digitális intelligencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ICDL és digitális intelligencia
TEHETSÉGGONDOZÁS
Egy arany- és egy bronzérem az EJOI-n!

Georgiában rendezték meg a világ harminc országának legfeljebb 15 és fél éves diákjai számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI) szeptember 8-14 között. A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az eJOI-ra, amelyről egy aranyéremmel és egy bronzéremmel tértek haza.

Egy arany- és egy bronzérem az EJOI-n!
Negyedik Szombathelyi RobOlimpia

November 30-án! Jelentkezési határidő: 2023. október 29.

Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület meghirdeti a Negyedik Szombathelyi RobOlimpia csapatversenyt, - elsősorban - Vas megyei tanulók részére. A versenyen a következő versenyszámok kerülnek meghirdetésre:

Negyedik Szombathelyi RobOlimpia

1. LEGO robot szumoverseny,

2. Gyorsasági vonalkövető robotverseny.

3. Gyorsulási - Drag Racing - robotverseny.

4. RoboRope – Kötélhúzó verseny robotoknak.

Negyedik Szombathelyi RobOlimpia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Algo Pro Club

Október elején új online algoritmikus programozás szakkörök indulnak 10-18 éveseknek. Tehetséggondozási szakosztályunk tagja, Nikházy László sok korábbi diákolimpikonnal és aktív versenyzővel együtt létrehozta hazánk első kimondottan versenyprogramozói egyesületét, az Algo Pro Clubot.

Algo Pro Club

Az egyesület céljai között szerepel informatika tehetséggondozás, nemzetközi programozási versenyek népszerűsítése, és versenyprogramozókból közösség formálása. A szakköreikre, szervezett közös versenyzéseikre és közösségi eseményeikre bármilyen tudásszintű, programozás és algoritmusok iránt érdeklődő diákokat várnak. További információk és jelentkezés az egyesület honlapján:

https://algopro.hu/

Nemzetközi LEGO robotépítési és- programozási verseny Odenseben

Összesen 9 magyar csapat mérte össze tudását a Dániában megrendezett WRO Friendship Invitational Tournamenten. A 2023. szeptember 21-től 24-ig tartó versenyen hazánk tehetséges fiataljai kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Nemzetközi LEGO robotépítési és- programozási verseny Odenseben

Nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási verseny Odenseben | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

A Neumann Társaságban és a MIRK versenyeken is igen aktív Majoros József tanár úr diákjai, a British International School 7 és 12 éves tanulói, Lizanna Ivanka és Laura Ivanka a mesterséges intelligenciát alkalmazó projektjükre Future Innovators – Elementary Age második helyezést kaptak! A felkészüléshez a Budapest Eötvös Gimnázium adott teret! Gratulálunk!

PARTNER
Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2023-ban?

Az Év Projektmenedzsere Díjat minden évben a hazai projektmenedzsment szakma egyik kiemelkedő képviselőjének ítéli oda a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla. A jelentkezők egy vagy több általuk vezetett, 5 évnél nem régebben lezárult projekten keresztül mutathatják be projektmenedzseri kompetenciájukat, rátermettségüket, problémakezelési módszereiket.

A pályázat kiírója és a Díj adományozója a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla, olyan projektmenedzsment szakmai szervezetek közössége, melyek a példaértékű szakmai eredmények elismerésével kívánnak hozzájárulni a hazai projektmenedzsment kultúra fejlesztéséhez.

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2023-ban?

Pályázati határidő: 2023. október 1.

Az eredményhirdetés november második hetében, a Projektmenedzsment Világnapjához kapcsolódóan várható.

További részletek és a pályázati kiírás: http://www.evprojektmenedzsere.hu/

Agilis tapasztalatok - 40. körkapcsolás konferencia

Milyen tanulságokkal szolgálnak az utóbbi 10 év agilis átalakulásai? Milyen hatással van a transzformáció a szervezetekre? Hogyan kezelik mindezt a projektcsapatok, az IT és az üzleti területek vezetői?  Milyen fejlesztési lehetőségek vannak a csapatok, illetve a szervezetek szintjén?

A rendezvény egyedülálló alkalmat nyújt arra, hogy a résztvevők a tapasztalatok megosztásával és elemzésével betekintést nyerjenek számos hazai és külföldi cég agilis gyakorlatába, miközben gyakorlati tudáshoz jutnak, muníciót szerezve a lehetséges jövőbeni fejlesztési irányok meghatározásához.

40. körkapcsolás konferencia

A konferencia szakmai partnere a Neumann Társaság. Tagjaink kedvezményes részvételre jogosultak! A kuponkódért keressétek Képes Gábor kollégánkat az NJSZT titkárságán!

Rendezvények - Magyar Projektmenedzsment Szövetség (pmsz.hu)

Gratulálunk Alföldi István új pozíciójához!

A Neumann Társaság előző ügyvezető igazgatója, Alföldi István lett a Mind Mate Inspiráció Egyesület alelnöke.

Mind Mate Inspiráció Egyesület

A korábbi közösségi formából a napokban alakult meg a Mind Mate Inspiráció Egyesület (MMI). A civil szervezetet 11 sikeres üzleti, fenntarthatósági, szervezetfejlesztési és digitális szakember, témafelelős mentor alapította azzal a céllal, hogy az emberek és szervezetek egyéni, szakmai és üzleti fejlődését segítse.

Sok sikert kívánunk Istvánnak az új feladathoz – és szívesen együttműködünk, hírt adunk az egyesület munkájáról!

Civil szervezet alelnökeként folytatja Alföldi István - digitrendi.hu

CyberSEC

Az Európai Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) szervezésében minden év októberében megrendezésre kerül az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) az online biztonságtudatosság előmozdítása érdekében. A rendezvénysorozat további célja, hogy felhívja az érdeklődők figyelmét a kiberbiztonsági terület fontosságára és a közös felelősségvállalásra.

CyberSEC

Az ECSM kampány kiemelt eseményeként kerül megrendezésre a CyberSec 2023.

A rendezvény lehetőséget teremt a kormányzati és a piaci szereplők aspektusából leginkább érdeklődésre számot tartó témák megvitatására, a fejlesztések bemutatására, továbbá a kihívások és a lehetséges megoldások megvitatására.

https://nki.gov.hu/esemenyek/cybersec2023/

Garai Géza Szabadegyetem

A Garai Géza Szabadegyetem 56. előadása következik!

Mindennapi részecskegyorsítók - a kutatólabortól a mindennapi életünkig

előadó: Dr. Barnaföldi Gergely (Wigner Fizikai Kutatóközpont)

Garai Géza Szabadegyetem

Október 3-án, kedden 18 órakor lesz a Garai Géza Szabadegyetem ötvenhatodik előadása.

http://amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/karunk/hirek/1600-garai-geza-szabadegyetem-2023-oktober-3

Aki tud, személyesen jöjjön!!!

IT Fitneszteszt 2023

Az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért koordinálásával zajlik Magyarországon az IT Fitneszteszt 2023 elnevezésű nagyszabású online felmérés, amely a V4-országokban és Ukrajnában élő diákok, fiatal felnőttek digitális készségeit térképezi fel a gyakorlati ismeretekre fókuszálva és értékes díjakkal jutalmazza a nyereményjátékon kisorsolt diákokat, tanárokat és a legtöbb kitöltést hozó 2 iskolát!

IT Fitneszteszt 2023

A 2023 áprilisa és október 31. közé időzített nemzetközi felmérés összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz öt témakörben: internethasználat, IT biztonság, csoportmunka-szoftverek és közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások használata.   

IT Fitness Test