EGOI hírek – gyorsinterjú Kelemen Annával

Az Európai Lány Informatikai Diákolimpia 2021 (EGOI) magyar csapatának egyik ifjú tehetségét, a válogatóversenyen 4. helyezést elért Kelemen Annát sikerült szóra bírnunk. Anna most érettségizett, tizenkét évig a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója volt, a 8-osztályos gimnáziumi képzésen.

Szombathelyen született és él, szüleivel és két évvel fiatalabb öccsével. Amióta az eszét tudja, a matematika volt az a közeg, ahol otthon volt. Informatikai érdeklődése viszonylag újkeletű.

Hogy kerültél kapcsolatba az informatikával?

A matek fakultáció mellé választottam a 10. osztályban. Azért nem választottam a fizikát, bár az talán magától értetődőbb lett volna a matek mellé, mert a mérnöki pálya nálam soha nem jött szóba.

Kelemen AnnaProgramozást tanulni csak egy éve kezdtem, és rögtön, a 11. osztályban belevágtam a programozás OKTV-be, de csak a második fordulóig jutottam el. Idén már a döntőbe is sikerült bejutnom. Először csak a C# programozási nyelvvel ismerkedtem, de az EGOI csapatválogató miatt belefogtam a C++ megismerésébe, a versenyen is ezen a programnyelven kell majd helytállni. Ősszel letettem az emelt szintű informatikai érettségit, és az angolt is, úgyhogy most csak három tantárgyból kellett érettségi vizsgát tennem.

És hogy sikerült az informatika érettségid?

Egész jól, 98 %-os lett!

Gratulálok! Ezek után muszáj megkérdeznem, milyen pályára készülsz?

Három helyre adtam be a jelentkezésemet, és a kardinális kérdésben még nem döntöttem. A dilemma leegyszerűsítve az, hogy tanár legyek vagy matematikus, netalán programtervező informatikus.

Hova jelentkeztél?

Az ELTÉ-re, matematikus, programtervező informatikus és matematika-informatika tanári szakra. Matekból emelt szintű érettségi vizsgát tettem, úgy érzem, elég jól sikerült. Május végén kiderül.

És hogy fogsz dönteni, ha mindhárom szakra felvesznek?

Hát ez az! Nagyon nehéz kérdés, a következő hetekben valószínűleg sokat fogok még gondolkodni rajta, hogy melyiket válasszam.

Mennyi időd van meghozni a döntést?

Július 8-ig kell eldöntenem.

Kire hallgatsz, kitől fogadsz el tanácsot?

Egyrészt a belső hangra, hiszen szeretném azt csinálni és abból élni, ami érdekel és örömöt okoz, de ugyanakkor kikérem a családom véleményét is.

A szüleid milyen területen dolgoznak? A matematikai tehetségedet tőlük örökölted?

Nem tudom, hogy tőlük örököltem-e, de kiskoromban megmutatták a lehetőséget, és támogatták, hogy azt csináljam, ami érdekel. Viszont az öcsém hasonló érdeklődésű, sőt, ő előbb kezdett programozóversenyeken indulni, és nagyon sokat segített nekem.

Van más hobbid? Sportolsz valamit?

Kilenc éve fagotton játszom, a szombathelyi Bartók Béla zeneiskolában. A zenélés örömet okoz, sikerül általa teljesen kikapcsolódnom, kiszakít mindenből, ami amúgy foglalkoztat. Nem sportolok komolyan, de nagyon szeretek futni, ha csak tehetem, találok rá időt.

Nehéz volt az EGOI válogatóverseny?

Nekem az okozta a legnagyobb nehézséget, hogy utána érettségiztem… egyszerre kellett rájuk készülnöm. A verseny két részből állt, az első nagyon jól ment, nem éreztem annyira nehéznek, de a második résszel meggyűlt a bajom. Volt két olyan feladat, amiben, úgy tűnik, volna még hova fejlődnöm, ezeknél sajnos sok pontot veszítettem.

Megpróbálod felidézni, milyen feladat volt?

Befestettek egy kerítést trikolórra, és nem tudni, hol van az egyes színek határa, arra kell rájönni. Az a lényeg, hogy jó kérdéseket kell feltenni, és megszorításképp a kérdések száma limitált. Tehát egy bináris keresést kell jól megoldani.

Aha (bizonytalan). Az EGOI csapatverseny?

Nem, alapvetően egyéni verseny, az indulók külön helyezést érnek el, de négyen képviseljük Magyarországot.

Ismered a többieket, akikkel a magyar színekben versenyezni fogsz?

Nem igazán, személyesen nem találkoztunk, csak a felkészítőkön, online.

Hogy folyt és folyik a felkészítés?

Heti egy felkészítés van, péntekenként fél háromtól, természetesen online. Mindig kapunk feladatokat, amelyeket a következő hétre meg kell oldanunk. Mindannyian kaptunk egy mentort, akitől tanácsot lehet kérni, ha elakadunk, illetve meg lehet beszélni a feladatot, illetve a megoldást. Az én mentorom Deák Bence, aki egyetemista. Nagyon segítőkész, óriási segítség.

Mivel készülsz még a versenyre?

Hétről hétre megoldom a kapott feladatokat, és ha van rá lehetőség, a MESTER feladatbankból is választok továbbiakat. Ha problémám van, elakadok, írok Bencének, a mentoromnak.

Miben ragadnád meg a különbséget mint lány versenyző a fiúkhoz képest?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Először is, a legnyilvánvalóbb, hogy sokkal kevesebb lány foglalkozik informatikával, hiszen az EGOI válogatóversenyen is csak tíz lány vett részt. Ha ez fiú-verseny lenne, sokkal többen feleltek volna meg a versenykritériumoknak.

Mik voltak ezek a kritériumok?

Olyan lányok indulhattak, akik az OKTV második fordulójába vagy a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny döntőjébe bejutottak. Tízen feleltünk meg ennek.

De miért van olyan kevés lány eleve, aki informatika versenyen indul?

Talán még nem fedezték fel a versenyt, de azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ha egy lány azt látja, hogy milyen kevesen indulnak rajta kívül, akkor megijed, hogy ez esetleg nem neki való, vagy azt gondolja, hogy a fiúk ebben jobbak. Mondjuk ez rám pont nem jellemző, mert kiskoromtól fogva versenyeztem matekból, így tudtam, hogy én is jó vagyok, vagy lehetek – ha nem jobb… Azt gondolom, hogy az egész azon múlik vagy bukik, hogy mennyi munkát, energiát fektetünk a felkészülésbe.

Milyen eredményekkel versenyeztél?

Matek megyei versenyeken szinte mindig dobogós helyezést értem el. A Varga Tamás, Arany Dániel, OKTV versenyeken pedig mindig bejutottam a döntőbe.

Ha ajánlanod kellene az informatikai területet, mondjuk nálad fiatalabb lányoknak, mivel érvelnél, miért épp ezt válasszák?

Leginkább az érdekessége miatt. Rendkívül érdekes mint tudományterület. Természetesen hasznos is, hiszen nagyon keresett szakma. A problémamegoldó képességet, gondolkodásmódot óriási mértékben fejleszti, és egy-egy nehezebb feladat megoldása igazi sikerélményt ad. Amióta programozom, a matekra is másképp tekintek, azon kapom magam, hogy ott is a programozási tudást használom fel.

Mit gondolsz, mi lesz veled tíz év múlva?

Hű. Talán még 2031-ben is tanulni fogok. Persze attól is függ, hogy milyen szakot választok. De el tudom képzelni, hogy épp PhD-zni fogok, mert ami érdekel, azt szeretem mélységében megtanulni, megismerni.

A közeljövő viszont…

Svájc helyett online EGOI. Ősztől pedig Budapest, ELTE. Hogy melyik szak, ugye, az még kérdés.

Kíváncsian várjuk a híreidet! A versenyhez sok sikert kívánok, a dilemmához pedig a legjobb döntést!

 

Dandoy Gabriella

Köszönjük a támogatást!

ntp

      

emmidynatrace