EGOI – Párhuzamos interjúk – Bemutatjuk Ottrok Veronikát

Roni a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója.

Van-e más tudományterület vagy sport, művészeti ág, ahol hasonló mértékű az érdeklődésed?

A matematika, de a természettudományok, a fizika és a biológia világ életemben érdekelt, 9-10 éve zongorázom, imádok rajzolni, és a költészetet is nagyon szeretem.

Hogy keveredtél az informatika területére és mikor?

Mindenképpen fizika szakos gimnáziumot kerestem, és a Berzsenyiben a fizika szak emelt informatikát is magába foglal.

Milyen sikerek vannak már a hátad mögött?

Informatikából kevés, csak két éve tanulok programozni, a tavalyi Nemes Tihaméren sikerült bejutnom az országosra. Matematikából sok siker van mögöttem: Bólyai országost egyszer nyertem a csapatommal, Zrínyi országosra többször is kijutottam, valamint a Bendegúz versenyen matematikából többször is nyertem országost.

Ottrok Veronika

Mit vársz ettől a versenytől?

Tapasztalatszerzést, új ismeretek megtanulását, és bizonyára az egyetemi felvételi vizsgáknál is jól fog jönni, főleg, ha jobb eredményt érek el.

Kiknek köszönhető még a siker? Honnan kapsz támogatást?

A gimnáziumból főleg Siegler Gábor, az informatika tanáromnak vagyok hálás, a felkészítés során pedig Nikházy László volt a mentorom, neki is sokat köszönhetek. A családom is mellettem áll, ők is logikai beállítottságúak.

Hogy készültél a versenyre, van valami sajátos trükköd?

Semmi trükk, semmi különlegesség. A mentorokkal módszeresen mindenféle jellegű feladatot végeztünk. A feladatokat feladták, azok megoldásával tudtuk ellenőrizni, hogy mennyire értettük meg az adott feladattípust.

Nehezebb vajon lányként helytállni? Te hogy érzed?

Igen, szerintem nehezebb vagy legalábbis vannak hátulütői. Nem azért, mert gyengébbnek nézik, csak egyszerűen jobban kell küzdeni, hogy a lányok is megtalálják az útjukat. Kiskorunktól fogva a társadalom azt plántálja belénk, hogy a fiúk az okosak, a lányok a gondoskodók. Ez észrevétlenül megtépázza a lányok önbizalmát, elhiteti velük, hogy nem lehetnek sikeresek a tudományos területen.

Milyen terveid vannak a továbbtanulást illetően?

11-es vagyok, egyelőre annyit tudok, hogy egyetem és külföld. Főként a skandináv országok, mint például Dánia vagy Svédország a cél, mivel ott ingyenesek a tanulmányok az EU-s diákoknak.

Hogy tudsz kikapcsolódni? Mi okoz örömöt?

A hobbim a programozás. Szeretek kézműveskedni, hímezni és írni. Fantasy történetet írok, főleg magamnak, a magam szórakozására.

Szabadidőmet szeretem a hobbijaimnak szentelni. Többek között programozok, kézműveskedek (főleg hímzek), de írni is szoktam, bár általában csak a magam szórakoztatására.

Szerinted mi lesz veled 10 év múlva, hol fogsz tartani?

Ha minden jól megy, külföldön fogok élni, egzisztenciális okokból programozóként. Esetleg nyitok egy saját kávézót, bár ez inkább csak egyfajta álmodozás, semmint konkrét terv.

A felfogásod szerint mik a legfontosabb értékmérői az életnek?

Azt gondolom, hogy akkor igazán boldog az ember, ha nem másokért, hanem önmagáért él. Hogy ne egy nagy célt teljesítsen be, hanem az apró örömökre koncentráljon. Nincs azzal baj, ha nem írunk történelmet.

 

Dandoy Gabriella

Köszönjük a támogatást!

ntp

      

emmidynatrace