EGOI – Párhuzamos interjúk – Bemutatjuk Éles Júliát

A gyorsinterjú műfajában valamennyi diáklányt bemutatjuk. Éles Júlia Szatmárnémetiből, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból jutott ki az EGOI versenyre.

Van-e más tudományterület vagy sport, művészeti ág, ahol hasonló mértékű az érdeklődésed?

A matek a szívem csücske, de a fizikát is nagyon szeretem.

Hogy keveredtél az informatika területére és mikor?

Hatodikban kezdtem programozási versenyeken indulni, nagy élvezetet nyújtott, már a kezdetkor sikereket értem el, a magyarországi Nemes Tihamér versenyeken mindig díjat kaptam.

Milyen sikerek vannak már a hátad mögött?

A Nemes Tihamér versenyeken mindig nyertem díjat, a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen pedig több alkalommal, illetve az Országos Magyar Matematikaversenyen mindig dobogós voltam. Sajnos a fizika versenyek döntőire soha nem tudtam elmenni, bár a válogatókon túljutottam, de mindig akkor voltak, amikor más versennyel kapcsolatban volt elfoglaltságom.

Éles Júlia

Mit vársz ettől a versenytől?

Próbálom magamból a legjobbat kihozni, bizakodóan tekintek a verseny elé.

Kiknek köszönhető még a siker? Honnan kapsz támogatást?

Elsősorban az informatika tanáromnak, Demeter Csabának (aki a versenyre is elkísérte két tehetséges tanítványát – a szerk.), de természetesen a felkészítés során nagyon sokat segítettek, szeretném őket név szerint is megemlíteni: Erdősné Dr. Németh Ágnes, Nikházy László, Dr. Horváth Gyula, Dr. Zsakó László, Szente Péter és nem utolsó sorban a személyes mentorom, Busa Máté, akihez minden nehézséggel fordulhattam. A családom is mindenben támogat, megadja a lehetőséget, hogy tudjak gyakorolni és készülni, de értetlenül állnak az érdeklődésem és a sikereim előtt, mert ők ezen a területen nem mozognak otthonosan.

Hogy készültél a versenyre, van valami sajátos trükköd?

Rengeteget gyakoroltam, igyekeztem többféle feladatot látni, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Szerintem a megfelelő felkészülés nyitja a gyakorlás, és a nyitás az új dolgok felé.

Nehezebb vajon lányként helytállni? Te hogy érzed?

Én soha nem éreztem azt, hogy nehezebb. Engem az sem feszélyez, ha én vagyok az egyedüli lány a teremben, jócskán volt rá példa.

Milyen terveid vannak a továbbtanulást illetően?

Jövőre érettségizem. Matematika-informatika az irány, de pontos elképzelésem nincs. Valószínűleg Budapest, ELTE, de még képlékeny.

Hogy tudsz kikapcsolódni? Mi okoz örömöt?

Leginkább a cicáim és az olvasás, amitől ki tudok kapcsolni. Vagy csak nézek ki a fejemből, néha már az is elég hozzá.

Szerinted mi lesz veled 10 év múlva, hol fogsz tartani?

Nincs elképzelésem, nem gondoltam még bele.

A felfogásod szerint mik a legfontosabb értékmérői az életnek?

Az emberekhez való hozzáállás, hogy tudjuk elfogadni és értékelni a másikat.

 

Dandoy Gabriella

Köszönjük a támogatást!

 

ntp

 

emmi

 

dynatrace