EGOI – Párhuzamos interjúk – Bemutatjuk Nagy Boglárkát

Bogi szintén Szatmárnémetiből érkezett, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója.

Van-e más tudományterület vagy sport, művészeti ág, ahol hasonló mértékű az érdeklődésed?

Igen, nagyon szeretem a költészetet, irodalmat, sokat olvasok, főleg magyar és külföldi kortárs regényeket, épp most nyúlok a klasszikusokhoz is (Aranyember, Utazás a koponyám körül a két legutóbbi). Évekig matematika versenyekre jártam, jó eredményeim születtek. Hat évet zongoráztam, de arra úgy tekintek, hogy csak hobbi volt, idő hiányában muszáj voltam abbahagyni.

Hogy keveredtél az informatika területére és mikor?

Az iskolában ötödiktől van informatika, ott ismerkedtem meg vele. Kellett pár év, sok munka, aztán jöttek a sikerek. Egyébként hatodiktól versenyezem.

Milyen sikerek vannak már a hátad mögött?

Nemes Tihamér Regionális fordulókon első-második-harmadik helyezést szereztem, a Döntőn harmadik helyezést. Nyolcadiktól mindig behívtak különöző válogatókra, tavaly az Európai Junior Olimpia(EJOI) magyar csapatába is bekerültem. Idén sikerült kijutnom ide, az EGOI-ra, és a CEOI válogatóban is benne voltam.

Matematikából az Országos Magyar Matematika Versenyen 5. helyezést, a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen 6. helyezést értem el, a Zrínyi Ilona matematikaverseny nemzetközi döntőjén 3-4 alkalommal vettem részt. Az Alfa és Omega fizikaversenyen országos 2. helyezést értem el.

Nagy Boglárka

Mit vársz ettől a versenytől?

Legfőképp: tapasztalatszerzést. Azután: élményeket. Ha sikerül helyezést is szerezni, az csak hab lesz a tortán.

Kiknek köszönhető még a siker? Honnan kapsz támogatást?

Hallottam, hogy az előbb Juli (Éles Júlia – a szerk.) mindenkit felsorolt, akiket én is megemlítenék. Akit most mégis külön kiemelnék, az Demeter Csaba tanár úr, aki ötödik óta az informatika tanárom, neki nagyon sokat köszönhetek. A felkészítés során rengeteg segítséget kaptam a magyarországi oktatóktól, és személyesen a legtöbbet Erdősné Dr. Németh Ágnestől, Ági nénitől, aki a mentorom. A szüleim is mellettem vannak, hozzáteszem, hogy ők is ezen a pályán mozognak, szóval nem vagyok „UFO”. A barátaim pedig, tudom, szurkolnak, és ez is nagyon jól esik.

Hogy készültél a versenyre, van valami sajátos trükköd?

Sok típusú feladatot oldok meg, a régi feladatokat pedig újra és újra előveszem. Demeter tanár úrnak köszönhetően az évek óta tartó felkészülés soha nem volt megterhelő, lépésről-lépésre, apránként haladtunk előre.

Nehezebb vajon lányként helytállni? Te hogy érzed?

Én nem érzem úgy, hogy nehezebb lányként. Ahogy azt sem éreztem soha hátránynak, hogy magyar vagyok, Romániában kisebbség. Visszanyúlni a gyökerekhez, nem hátrány.

Milyen terveid vannak a továbbtanulást illetően?

Szerencsére még két évem van kitalálni, mert csak 10-es vagyok. Mindenképp az informatikában szeretnék mozogni, de hogy melyik ország, melyik egyetem, majd eldől. A matematika is érdekel, de az informatika áll a középpontban.

Hogy tudsz kikapcsolódni? Mi okoz örömöt?

Az olvasás, a család, a barátokkal töltött idő. És nagyon fontos az én-idő, a jóga az, ami kikapcsol, ellazít. Meg a filmek és a zenehallgatás. 2013 óta cserkészkedem, abban is örömömet lelem.

Szerinted mi lesz veled 10 év múlva, hol fogsz tartani?

Hű, ezt nehéz megjósolni. A világnézetem változhat, az elképzeléseim változhatnak… Ha abból indulok ki, hogy az elmúlt tíz évben ezek mennyire képlékenyek voltak. Azt hiszem, hogy az informatika lesz a középpontban, és remélhetőleg az élet apró örömeit is módom lesz élvezni, kicsi sikereket is talán… És nagyon remélem, hogy az eszményeim érdekében fogok tudni tenni valamit: a környezetszennyezés visszaszorításáért és az emberi egyenlőség javára. Ezek a szívügyeim manapság, és bízom benne, hogy ez nem fog változni.

A felfogásod szerint mik a legfontosabb értékmérői az életnek?

Azt gondolom, hogy az a követendő, ha az ember nem egy nagy dolgot tart folyton szem előtt, hanem apránként teljesít kisebbeket. „Tenger is cseppekből áll össze” – azt vallom, hogy próbáljunk meg minden nap jobbak lenni, mint tegnap.

 

Dandoy Gabriella

Köszönjük a támogatást!

ntp

      

emmidynatrace