e-Hód - HÓDítsd meg a biteket

Mi az e-Hód?

A HÓDítsd meg a biteket a BEBRAS-kezdeményezés magyar partnere.

Bebras: Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny (International Contest on Informatics and Computer Fluency) – MINDENKINEK

A Bebras Dr. Valentina Dagiene litván professzor által életre keltett kezdeményezés, melynek célja, hogy

  • megmutassuk az informatika területének sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit és területeit;
  • felkeltsük az érdeklődést az informatika iránt;
  • feloldjuk az informatikával kapcsolatos félelmeket, negatív érzéseket;
  • segítsük az oktatásban résztvevőket minél színesebb, érdekesebb, motiválóbb informatikai gondolkodást segítő feladatokkal, lehetőségekkel.

A kezdeményezés fő megvalósulása egy verseny, melyhez a Bebras-országok minden évben közösen dolgoznak ki lehetséges és felhasználható feladatokat. Ezek közül a legjobbak kötelezőek lesznek, a többi pedig szabadon választott, illetve az adott ország saját feladatokat is adhat a versenyzőknek.

A feladatokra minden ország adhat be javaslatokat, melyeket május környékén a Bebras workshop-on résztvevők választanak ki vagy dolgoznak át, ha kell. A kiválasztás során a legjobbnak ítélt feladatok, illetve azok kidolgozói jutalmat is kapnak.
Magyarországon többségében az ELTE IK tanárképzésben résztvevő hallgatók által készített feladatok kerülnek beküldésre.

A versenyre minden országban az adott év novemberének második hetében kerül sor a Bebras-héten. Ekkor a résztvevők online kapják meg és válaszolják meg a kérdéseket. A versenyre fordítandó idő egy tanóra, 18 feladat három nehézségi szinten: könnyű, közepes és nehéz.

Nevezni több életkor-kategóriában lehet.

  • 4. osztály, Kishód
  • 5. és 6. osztály, Benjamin
  • 7. és 8. osztály, Kadét
  • 9. és 10. osztály, Junior
  • 11. és 12. osztály, Senior

A verseny mellett további hód-tevékenységekkel is igyekszünk megjelenni – tovább színesíteni a lehetőségeket.

További információ: http://e-hod.elte.hu/


Kapcsolódó hírek

2022. 11. 30.
​​​​​​​A Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya és az ELTE Informatikai Kar szervezésében zajlott e-Hód idén is rekordot döntött a résztvevők számában: 283 iskola 37 350 diákja  mérette meg magát az informatikai gondolkodáshoz a diákoknak kedvet csináló online versenyen.
2022. 06. 10.
A litván Valentina Dagiene professzor által közel 20 éve alapított BEBRAS nemzetközi kezdeményezés a nemzetközi informatikai és számítógépkészség-verseny mozgalmának felső koordinátora több mint félszáz országban. Köztük Magyarországon is, ahol helyi változata, az e-Hód a legnagyobb létszámú informa…
2022. 05. 10.
Több mint kétszáz olyan magyar diákot díjaztak május 5-én, akik a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara által szervezett informatikai versenyeken kimagasló eredményeket értek el. A szervezők számára külön öröm, hogy egyre több lány vesz részt a tanulmányi versenyeken, a 3-6. osztályosok köré…
2022. 04. 26.
Hely: ELTE Informatikai Kara (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)
Dátum:
Az alábbiakban találhatók versenyeink 2022. május 5-i díjátadó ünnepségeinek ütemtervei. Az érdeklődőket nagy szeretettel várjuk.
A helyszín az ELTE Informatikai Kara (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)
2021. 11. 24.
Minden eddiginél több versenyző, 305 iskola 33 467 diákja mérette meg magát Magyarország legnagyobb informatikai versenyén, az informatikai gondolkodáshoz kedvet csináló e-Hódon. A Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya és az ELTE IK rendezésében lezajlott megmérettetésbe a hazai diákokon túl hat…
2021. 10. 27.
Várunk mindenkit Magyarország legnagyobb informatikai versenyén! Az informatikai gondolkodás sokszínűségéből ízelítőt adó kihívás... BitHÓDításra fel!
2021. 10. 20.
2021. október 7-8-án rendezték meg a Budapest Talent Summitot, a Magyarország átfogó tehetséggondozási stratégiáját bemutató nemzetközi konferenciát. Az eseményen az NJSZT kiállítóként vett részt, s nyugodtan mondhatjuk: a szünetekben a mi standunk volt a legnépszerűbb!
2021. 05. 27.
Május 27-én délután, online díjátadó ünnepség keretében lezárult a 2020-as e-Hód verseny.
2021. 03. 04.
A 2021. év első jó hód-híre, hogy új támogatással bővült az idei díjak köre.
2020. 11. 24.
Örömmel tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy idei, tizedik alkalommal megrendezett Hód-versenyünk lezárult. Nem is akárhogyan! 249 iskola több, mint 29.341 diákja vett részt az idei megmérettetésen, ami a tavalyihoz képest 6 %-os növekedést jelent. Magyarországon kívül Szerbiából, Romániából és Szl…