NJSZT Hírlevél - 471. sz. - 2023. 05. 31.

FÓKUSZBAN
A Neumann Társaság és a nemzetközi kapcsolatok
A Neumann Társaság és a nemzetközi kapcsolatok

Az Európai Informatikai Szervezetek Szövetsége (CEPIS - Council of European Professional Informatics Societies), melynek társaságunk is tagja, a féléves beszámoló közgyűlését tartotta május 4-én. Ebből az alkalomból ismét felidézzük, hogy milyen lehetőségek vannak kilépni az európai porondokra.

Maga az ülés a Madrid melletti Alcala de Henares városban volt. A helység belvárosa a világörökség része, az egyeteme, vagy a szálloda, ahol az összejövetel zajlott, a réginek és a korszerűnek figyelemre méltó együttesét alkotja. S itt található a központban Cervantes szülőháza is. Azért volt itt az aktuális CEPIS tanácskozás, mert a hagyományok szerint az új elnök megválasztása után meghívja országába, városába a tagszervezetek képviselőit egy meetingre. (Luis Fernandez-Sanz megválasztott elnökkel nemrég volt olvasható exkluzív interjú Hírlevelünkben.)

A félévente tartott közgyűlések közül ez épp a 70. volt, amelyen 36-an vettek részt 20 országból, 21 tagszervezetet képviselve (Németországban 2 szervezet van), 6 tagszervezet  mentette ki magát. A kerek szám ellenére  a szokásos módon zajlott az értekezlet, a tevékenységekről szóló beszámoló és a költségvetés áttekintése és elfogadása mellett a szakosztályok (Expert Groups) adtak számot tevékenységükről. Ezekben a szerveződésekben  a szakmai munkát országhatárokon átnyúlóan közösen végzik az aktivisták, s ezeken keresztül van kapcsolat más szakmai szervezetekkel illetve az Európai Unió vonatkozó szakértőivel, bizottságaival. Ezek a szakosztályok:

  • Women in ICT– DiversIT
  • Legal and Security  –  ECSO, EURid
  • Digital Skills Policy – EDSC, DigComp
  • Informatics Education - Informatics4All
  • Information Society – All Digital

Ezek közül csak a Women in ICT csoport munkájában veszünk részt. (Ez a csapat általában a közgyűlés előtt tart ülést, most is így volt, s ezen Bujdosó Gyöngyi részt is vett.) Magán a tagszervezeti meetingen is volt előadás a nők helyzetéről az IT szakmákban, erről az előző Hírlevélben be is számoltunk.

Új kezdeményezés, hogy létrejött egy „Research, Development and Innovation” iniciatíva, mely alulról jövő kérés volt, s szakosztályon átnyúlóan igyekszik megtalálni a feladatokat, szinergiákat. Másik újdonság, hogy a hatókört az önkéntes szakmai szervezeten túlra, az üzleti és akadémiai szférára kiterjeszteni célzó kezdeményezés, az IT Professionalism Europe (ITPE) szervezését, támogatását, adminisztrációját átveszi a CEPIS, hogy valóban a szakmai fókusz és a bővülés megvalósulhasson.

Tehát sok nemzetközi vegyérték van szabadon, ahova érdemes lenne kapcsolatot találni, beilleszkedni az európai, országok közötti vérkeringésbe, ami a hasznot hozható jó gyakorlatok átvétele mellett, az egyre inkább szükségessé váló direkt EU-s finanszírozású projektek felé is kaput nyithat.

Várjuk ehhez a szakosztályok, aktivisták érdeklődését, hogy segíthessünk a kapcsolatok építésében. Az Elnökség erre készen áll. Mint ahogy arra is, hogy pontosan feltérképezzük és közreadjuk jelenlegi nemzetközi relációk hálóját, hiszen számos szakosztály jelenleg is tagja valamilyen országokat-világot összefogó szakmai szerveződésnek.

Szalay Imre

N120 HÍREK
Méltó Neumannhoz: Karikó Katalin a Műegyetemen

Személyesen tart előadást Karikó Katalin a BME-n 2023. június 2-án. A közönség megismerheti az mRNS alapú terápia kifejlesztésének fontosabb lépéseit. 

Méltó Neumannhoz: Karikó Katalin a Műegyetemen

Karikó Katalin másnap, június 3-án, a BME Ünnepi Szenátus eseményén a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Műegyetem közös kitüntetését, a Neumann Professzori címet veszi át!

Nagy örömmel várjuk az eseményt – az előadáson már többszörös telház van.

Karikó Katalin előadása a Műegyetemen az mRNS terápia kifejlesztéséről | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Június 3-án! Hommage à Neumann kiállításmegnyitó és díjátadó
Június 3-án! Hommage à Neumann kiállításmegnyitó és díjátadó

A Magyar Elektrográfiai Társaság (MET), a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és az A22 Galéria nevében szeretettel meghívunk a Neumann 120 emlékév keretében meghirdetett Hommage à Neumann című pályázat ünnepélyes díjkiosztójára és a művekből készült kiállítás megnyitójára.

A kiállítók a MET alkotóművészei, többek között Koffán Károly, Lévay Jenő, Lux Antal, Mengyán András, Nagy Gábor György, Szegedy-Maszák Zoltán munkái tekinthetők meg.

A díjátadó díszvendégünk Karikó Katalin!

Hommage à Neumann kiállításmegnyitó és díjátadó | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

A Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat eredménye

Ezúton is értesítjük a pályázókat a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával közösen kiírt pályázatunk zsűrieredményéről.

A korcsoportonkénti három díjnyertes (ábécé sorrendben): Bába Kristóf Mihály, Csikos Alexa, Elekes Panni, Havai Csongor, Hódy Hanna Borbála, Kanizsai Patrik László, Krolikowski Ambrus Ede, Regele Orsolya és Tóth Péter.

A Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat eredménye

A díjátadóra június 17-én kerül sor, a helyezéseket addig nem hozzuk nyilvánosságra.

Részletes eredménylista a cikkben!

A Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat eredménye | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

N120 BESZÁMOLÓK
Természet Világa

Május 23-án megtartottuk a Természet Világa lapszámbemutató meetupot, melyet Szakály Sándor, a TIT elnöke is megtisztelt jelenlétével. Ne felejtsétek: a Természet Világa új számát teljes egészében Neumann János életének és pályájának szenteltük, a Neumann 120 jubileumi év jegyében! A Gózon Ákos és Szalay Imre szerkesztésében megjelent májusi számban új megközelítésben olvashatunk Neumann informatikai és matematikai pályájáról, játékelméleti örökségéről, hadmérnöki szerepéről és családi környezetéről.

A meetupon két, talán ritkábban emlegetett, de napjainkra nagy hatást gyakorló Neumann-tudást helyeztünk fókuszba:

- A mesterséges intelligencia és az agy: az idegtudomány és az informatika párbeszéde

- A sejtautomata története a kvantumszámítógépig

Az előadók: Hangya Balázs és Kömlődi Ferenc voltak.

Természet Világa

Itt láthattok egy képgalériát az eseményről:

2023. 05. 23. NJ120 - TIT székház - Neumann 120 bemutató - Google Fotók

Ízelítő a májusi számból, mely a Báthori utcai irodánkban is kapható, ha erre jártok…

2023. májusi számunkból | Természet Világa (termvil.hu)

Profi számolástörténeti tárlat nyílt Cegléden a #neumann120 jegyében

Első - Budapesten kívüli - helyszínén, Cegléden, a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum épületében nyílt újra #neumann120 jubileumi tablókiállításunk.

A megnyitón elnökünk, Beck György mesélt az 55 éves Neumann Társaság tevékenységeiről, köztük a diákoknak különösen érdekes tehetséggondozásról, versenyekről és az ICDL-ről, valamint a Neumann 120 Emlékév eseménysorozatról – és Képes Gábor kollégánk adott elő Neumann János pályájáról.

Profi számolástörténeti tárlat nyílt Cegléden a #neumann120 jegyében

A tablókiállítás mellett egy állandó tárlatnak is örülhetnek az iskola tanulói. Salamon József tanár úr igen értékes gyűjteményéből nyílt számolástörténeti tárlat, benne számoló- és könyvelőgépekkel, kultikus mikroszámítógépekkel és ceglédi vonatkozású dokumentumokkal – a kiállítás létrehozásában Megyery Károly kollégánk és az iTF szakosztály is segített!

Profi számolástörténeti tárlat nyílt Cegléden a #neumann120 jegyében | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Neumann Nap az ELTE IK-n

Az ELTE Informatikai Kar 2023. május 11-én rendezte meg az idei Neumann Napot, amelynek előadásai ez alkalommal a Neumann Emlékév országos rendezvénysorozatába illeszkedtek és a kar oktatói és hallgatói különleges előadásokkal és performansszal emlékeztek meg a híres számítógéptudós emléke előtt.

Az eseményen, melyen Szalay Imre ügyvezetőnk is köszöntötte a résztvevőket, az előadások mellett az ELTE IK Neumann János Tehetséggondozó Kör hallgatói tartottak Oszd meg és uralkodj! címmel egy rövid bemutatót.

Neumann Nap az ELTE IK-n

A zenés performansz során bemutatták a Neumann János által kidolgozott összefésüléses rendezést, a MergeSort algoritmust. A Neumann János tehetséggondozó kör tagjait a kar legkiemelkedőbb, már középiskolásként is komoly eredményeket elért hallgatói adják, akik számára a kar egyedi tanulmányi programot és ösztöndíj lehetőséget biztosít.

Neumann Nap az ELTE IK-n – a MergseSort és más érdekességek

Az előadások videói itt megtekinthetők:

ELTE Informatikai Kar | Facebook

Emlékfát ültettünk Balatonfüreden

Május 26-án emlékfát ültettünk a #neumann120 évben, a Tagore sétányon Neumann Jánosnak. Nobel-díjasok fái között egy olyan tudósnak, akit Nobel-díjas kortársai tartottak a legnagyobb zseninek. Balatonfüred önkormányzata nevében Bóka István polgármester, a Zsidó Kiválóságok Háza nevében Olti Ferenc kuratóriumi elnök, a Neumann Társaság - NJSZT képviseletében Beck György elnök ültette el a fát - és írtak be a város emlékkönyvébe.

Emlékfát ültettünk Balatonfüreden

Az eseményen köszöntötte a megjelenteket Gulácsi László professzor, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese is. Nagyon örülünk, hogy az NJSZT és a ZSKH kezdeményezését támogatta Balatonfüred Önkormányzata. Az esemény a ZSKH-ban folytatódott, ahol Dömölki Bálint, Hargittai István és Gulyás László szakmai előadásai mutatták be Neumannt, akiről a SZTAKI együttműködésével egy digitális kiállítást is elhoztunk az egyébként is digitális múzeumba.

Balatonfüreden is tisztelegtünk Neumann János előtt | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

SZAKOSZTÁLY
Új hagyományunk lesz a MI Szeminárium
Új hagyományunk lesz a MI Szeminárium

Észlelt személyiségjellemzők multimodális becslése és lehetséges felhasználása humán-robot közös feladatmegoldás során - Fodor Ádám (ELTE Informatikai Kar, Mesterséges Intelligencia Tanszék) tartott előadást hibrid formában a MI Szeminárium sorozatban.

Úgy látjuk, hatalmas az igény a sorozatra, folytatjuk!

MI szemináriumot tartottunk az ember-robot interakcióról | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Fuzzy Szimpózium

Június 6-án!

A Neumann Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének és az itt működő Fuzzy Rendszerek Tudományos Műhelynek közös szervezésében immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről (SzaFARi 2023) nevű hallgatói konferencia magyar és angol nyelvű szekciókkal. A rendezvény célja, alkalmat adni a hallgatók számára fuzzy rendszerekhez kapcsolódó munkájuk bemutatására, a fuzzy megközelítés mélyebb megismerésére, sokszínűségének bemutatására.

Fuzzy Szimpózium

Az idei rendezvény különlegessége, hogy Neumann János születésének 120, a Magyar Fuzzy Társaság megalakulásának pedig 25. évfordulóját ünnepeljük. Ennek tiszteletére ünnepi megnyitóval készülünk és az eseményt egy pneumobil bemutatóval zárjuk.

Részletek: Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről 2023 | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Multimédia az Oktatásban

2023-ban XXIX. alkalommal kerül megrendezésre a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferencia, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az Oktatásban Szakosztály által Szegeden, az ITK-ban (Agora), Neumann születésének 120. évfordulóján.

Az idei szakmai rendezvény célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD és felsőoktatási hallgatók kapcsolatfelvételét, tapasztalatok és jógyakorlatok cseréjét, egyes képzési szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését és elősegítse a neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetését. A színvonalas előadások nemzetközi minősítésre és publikálásra kerülnek, valamint az előadók külön díjazásban részesülnek a felhívás szerint.

Multimédia az Oktatásban

A konferencia nyelve angol és magyar.

Az előadások alapján, a konferencia szakértői bizottsága által javasolt szakmai anyagok lehetőséget kapnak a „Journal of Applied Multimedia” (http://www.jampaper.eu) nemzetközi, MTA "A" minősítésű, referált folyóiratban DOI-számmal történő megjelenésre.

MMO-aktuális (njszt.hu)

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

GIKOF szakosztályunk már a 19. konferenciáját szervezi, a helyszín a PTE Közgazdaságtudományi Kara lesz novemberben. Az OGIK Konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a gazdasági informatika művelői bemutassák és megvitassák kutatási eredményeiket, alkalmazási tapasztalataikat, ismertessék oktatási céljaikat.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

A legjobb előadásokat meghívjuk a referált-indexelt GIKOF Journal-ban történő magyar nyelvű, illetve a SEFBIS Journal-ban angol nyelvű publikálásra. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját melynek keretében megemlékezünk Neumann munkásságának az üzleti informatika fejlődésére gyakorolt hatásáról is.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
Magyar bronz az IIOT-on
Magyar bronz az IIOT-on

Hazánkat is képviselték tehetséges diákok a hétvégén Egyiptomban rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián, az IIOT 2023-on! A többi diákolimpiától eltérően itt csapatmunka van! A Veres Péter Gimnázium P=NP csapata bronzérmes lett az IIOT-on!

Gratulálunk!

Magyar bronz az IIOT-on | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

EJOI Válogatóverseny eredmények

A május 18-án, az ELTE Informatikai Karán tartott Válogatóverseny teljesítése után az alábbi diákok mennek az EJOI-ra, az Európai Junior Informatikai Diákolimpiára!
Nevek balról-jobbra, pontszám szerint csökkenő sorrendben:

EJOI Válogatóverseny eredmények

Görömbey Tamás

Sánta Gergely

Széles Zsombor

Juhász-Molnár Mirkó

Szeretettel gratulálunk!

EJOI Válogatóverseny eredmények | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Gyönyörű a kódod! EGOI válogatóverseny eredmények és a hátterük!
Gyönyörű a kódod! EGOI válogatóverseny eredmények és a hátterük!

„Csupa lány ült a Lovardában, az ELTE Informatikai Kar számítógépekkel teli nagylaboratóriumában. Versenyfeladatokat írtak, programoztak. És még a felügyelők is nők voltak. Több olvasónk már kitalálhatta – ez a kép május 25-én, az EGOI, azaz az Európai Lány Informatikai Diákolimpia hazai válogatóversenyén tárult elém.”

Azóta az eredmény is ismert: Fülöp Csilla, Keresztély Zsófia, Nagy Boglárka és Nagy Korina megy tovább Svédországba, a nemzetközi versenyre. Gratulálunk!

Képes Gábor kollégánk a válogatóverseny kapcsán a felügyelőkkel, Erdősné dr. Németh Ágnessel, Éles Júliával és Szabó Zsanett-tel beszélgetett:

Gyönyörű a kódod! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

e-Hód díjkiosztó

Közoktatási Szakosztályunk szeretettel vár minden díjazottat (1-3. helyezetteket) és minden további Bithódítót  június 1-én a 2022-es verseny Díjkiosztójára és az előtte szervezett programjainkra az ELTE IK-n.

12:30-kor egy rövid regisztrációt követően, három aktivitás közül választhatnak a résztvevők: 

e-Hód díjkiosztó
  • A hódos, illetve ahhoz hasonló feladatokból készült 15 állomásos akadályverseny, melyen 5 fős csapatok indulhatnak. A csapatok beosztásában segítünk, ne bizonytalanodj el, ha egyedül jössz valamelyik iskolából! 
  • 3D modellezés foglalkozás.
  • Python teknőc programozás 

A díjkiosztó 14:00-kor kezdődik. Itt vehetik át a díjazottak az oklevelüket és kisebb tárgynyereményeiket.

További információk: e-Hód | HÓDítsd meg a biteket! (elte.hu)

Ötödik alkalommal rendeztük meg a Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyt

Május 25-én Szombathelyen az AGORA Savaria Művelődési és Sportház nagytermében zajlottak a különböző versenyszámokkal a versenyek, melyeket a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület hirdetett meg a Neumann Társaság támogatásával.

Ötödik alkalommal rendeztük meg a Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyt.

Április 22-ig 25 csapat adta be jelentkezését 61 csapattaggal. A versenynapon 21 csapat regisztrált. A terepasztal junior kategóriában 11 csapat, a terepasztal senior kategóriába végül is csak egy csapat, a labirintus versenyszámba 13 csapat, míg a labirintus mentőakcióban 5 csapat indult. Vas vármegyei szakosztályvezetőnk, Nemes József beszámolója.

Ötödik alkalommal rendeztük meg a Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyt.  | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ÖRÖKSÉG
Kézzelfogható logika – megnyílt új kiállításunk az ITK-ban!
Kézzelfogható logika – megnyílt új kiállításunk az ITK-ban!

Bozóki Sándor, Gál Péter, Prémecz Gergely, Vígh Viktor magángyűjteményéből nyílt ördöglakat, logikai játék kiállításunk a szegedi ITK-ban és az Agora más tereiben. Kónya Orsolya kolléganőnknek és Megyery Károly projektvezetőnknek köszönhetően egy igen impozáns és a maga nemében egyedülállóan nagyszabású kiállítás képviseli azt a témát, amely a matematikával, játékelmélettel is összefügg – és amelyet egyébként egy hazai IT-úttörőnk, Szentiványi Tibor is szívén viselt. Most bárki megismerheti a geometria, matematika csodálatos játékait kiállítóterünkben!

Kézzelfogható logika- az ördöglakatok csodálatos világa | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

Domborművet kapott Vámos Tibor
Domborművet kapott Vámos Tibor

2023. május 22-én, délután megemlékezést tartottunk a SZTAKI Nagytanácstermében Vámos Tibor (1926-2021), a SZTAKI alapítója, az NJSZT korábbi elnöke (1975-85) és tiszteletbeli elnöke tiszteletére. Az emlékezést Monostori László nyitotta meg a SZTAKI képviseletében. Az eseményen Havass Miklós mondta el gondolatait Vámos Tiborról - a beszédet teljes terjedelmében közöljük.

Megemlékezés Vámos Tiborról | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Neumann a Madame Tussauds kiállításon
Neumann a Madame Tussauds kiállításon

Megnyílt a Belváros új látványossága, a Madame Tussauds kiállítás, ahol a világ egyetlen Neumann János-viaszfigurája is látható. Minket meggyőzött, a Neumannról készült köztéri szobroknál is hitelesebb ábrázolás született a család engedélyével. Neumann bemutatásában a Neumann Társaság is együttműködik – és a museum shopban máris kapható az Idézhető Neumann János című, kétnyelvű kötetünk!

Mi úgy gondoljuk, az igényes panoptikum turistakedvenc lesz – és örülünk, hogy a könnyűzenészek, színészek, politikusok, történelmi személyiségek mellett Neumann képviseli a tudományt!

Madame Tussauds™ legnagyobb sztárjai Budapesten

Ti közvetlenül is beszerezhetitek a könyvet: Megrendelőlap: Hargittai Balázs – Hargittai István: Idézhető Neumann János | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Minden, ami Hungarikum, egyetemes érték is
Minden, ami Hungarikum, egyetemes érték is

A Hungarikum Szövetség eseményén Beck György mutatta be Neumann János életművét.

A tartalmas programról a Magyar Nemzet közölt beszámolót.

Minden, ami hungarikum, egyetemes érték is (magyarnemzet.hu)

Európai rangú költőnk, ezermilliárd verssel

Ki lehet a magyar irodalom legtermékenyebb szerzője? Jókai Mór, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond? Több száz kötetük jelent meg, de még együtt sem érhetik utol Papp Tibor költő roppant életművét. A 2018-ban elhunyt József Attila-díjas alkotó a számítógépes irodalom úttörőjeként a kilencvenes évek elején mutatta be Disztichon Alfa című munkáját, egy versgenerátort, amely a megadott elemek alapján állítja elő az alkotások billióit – kinyomtatva a teljes gyűjtemény több könyvtárat töltene meg.

Európai rangú költőnk, ezermilliárd verssel

Az irodalmi avantgárd nemzetközi rangú alkotójának öröksége a budai identitás része, emlékét egyelőre mégsem ápoljuk jelentőségéhez méltó módon. Ezen változtatna Képes Gábor költő, szerkesztő, muzeológus, a Víziváros Facebook-oldal alapítója. Kezdeményezte, hogy a II. kerület állítson emléktáblát Papp Tibor Csalogány utcai otthonánál.

Európai rangú költőnk, ezermilliárd verssel | Magyar Hang | A túlélő magazin

A kódfejtő, avagy egy zseni rejtett élete

A híres angol matematikust, Alan Turingot szinte mindenki ismeri. Ő törte fel az addig megfejthetetlennek tűnő náci rejtjelező gép, az Enigma kódját, és ezzel több millió életet mentett meg. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a háború évekkel tovább is tarthatott volna, ha a kódot nem sikerül feltörni. A közvélemény erős nyomására 2009. szeptember 11-én a miniszterelnök, Gordon Brown bocsánatot kért a mindenkori brit kormányok nevében, amiért Turinggal embertelenül és méltatlanul bántak, 2019-ben pedig a brit polgárok megszavazták, hogy az ő képe kerüljön az új ötvenfontos bankjegyre.

A kódfejtő, avagy egy zseni rejtett élete

Ki is volt ez a titokzatos zseni? Mitől félt? Mit remélt? Miért volt kénytelen magánéletét a legszigorúbban védeni egészen addig, míg úgy döntött, hogy nem rejtőzködik tovább? A kódfejtő, avagy egy zseni rejtett élete című előadás arra tesz kísérletet, hogy más szemszögből, közel hozva Turing alakját a nézőhöz, betekintést engedjen abba a világba, amibe sokáig csak maga Turing léphetett be.

A kódfejtő, avagy egy zseni rejtett élete – kultúra.hu (kultura.hu)

Benoit Solès:<br>A kódfejtő - 6SZÍN (6szin.hu)

MEGEMLÉKEZÉS
Elhunyt Kiss Imre
Elhunyt Kiss Imre

Sajnálattal értesültünk Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) előző igazgatójának elhunytáról. Az eredetileg bölcsész végzettségű szakember két évtizedig az üzleti életben dolgozott, olyan cégek vezetésében is közreműködött marketing- és HR-területen, mint a BULL és az IBM. Tudását, műveltségét és menedzseri képességeit azonban igazán a múzeumi szférában tudta kibontakoztatni, ahol az MKVM költözése és megújulása is nevéhez köthető.

Remekül beilleszkedett a múzeumi szférába, melynek egyik kulcsfigurája lett. Szövetségesünk volt Szentiványi Tibor emlékének ápolásában, de nyitott volt a számítógépes játék, videojáték kutatására, muzealizálására is.

Nyugodjon békében!

Magyar Múzeumok - Elhunyt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum director emeritusa (magyarmuzeumok.hu)

PARTNER
39. Körkapcsolás konferencia!
39. Körkapcsolás konferencia!

A PMSZ – a Neumann Társaság szakmai partnerségével! - várja a jövő iránt elkötelezett projektmenedzsereket a 39. Körkapcsolás konferenciára!

A rendezvény előadói számos területről hoznak konkrét példákat arra, hogyan értelmezhető és ültethető át a gyakorlatba a #fenntarthatóság a legkülönbözőbb #projektek esetében. Interaktív workshop keretében arról is szó lesz, hogy projektmenedzserként milyen konkrét lépéseket tehetünk a fenntarthatóság érdekében a saját cégünknél, a mindennapi munkánk során. Program és jelentkezés: https://pmsz.hu/rendezvenyeink/39-korkapcsolas-konferencia/

A magyar űrtechnológia újdonságai

Június elsején a Gábor Dénes Díjasok Klubjával!

ELŐADÓK:

Dr Fári Miklós Gábor (kertészmérnök, biotechnológus) és Dr. Veres Szilvia (biológus) - (Debreceni Egyetem MÉK, Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék):
"The wheat problem" 2050-ben. Az űrbeli növénytermesztés jelene és perspektívái a biotechnológus szemével.

A magyar űrtechnológia újdonságai

Solymosi János (BHE Bonn Hungary - űrtechnológiai igazgató, villamosmérnök)

Magyar űrtechnológiai eredmények a mélyűri kommunikációban

Dr. Darvas Ferenc (ThalesNanotechnology Zrt. - elnök, vegyészmérnök)

A világűrben végzett gyógyszerkutatás eredményei és perspektívái egy magyar kezdeményezésű kutatási projekt példáján keresztül.

A magyar űrtechnológia újdonságai | Facebook

Muriel Medard előadása a Műegyetemen
Muriel Medard előadása a Műegyetemen

A professzor asszony a hálózati kódolás területén végez alapvető jelentőségű kutatásokat, kiemelkedő szakmai eredményeinek hatását tükrözi, hogy idézettségét tekintve a világ kutatóinak top 1%-ába tartozik. Személyét a Thomson Reuters 2014-ben a világ legmeghatározóbb tudományos elméi közé sorolta. Már csak ezért is ajánljuk a BME VIK programját! Részletek:

Muriel Medard (MIT), a BME tiszteletbeli doktora előadása 20230602 - BME VIK

A SZTAKI részvételével indult el a tudásplatform fejlesztése

Európa épületeinek 80 százaléka továbbra is használatban lesz 2050-ben. Ezen épületek értékének és megbízhatóságának megőrzése érdekében aktív intézkedéseket kell tennie az európai társadalomnak. A modern országok nagy mennyiségű adatot és információt generálnak épületállományukról, ilyenek például a 3D-s tervek, üzemeltetési és műszaki információk, szenzor adatok.

A SZTAKI részvételével indult el a tudásplatform fejlesztése

Ezek az adatok egyszeri használat után gyakran elvesznek, nem strukturáltak és nem frissítjük, aktualizáljuk őket. Az EU által támogatott BUILDCHAIN HORIZON projekt víziója, hogy ez az információ és adat, a belőlük származó tudás megváltoztathatja az épületeink tervezésének, építésének, karbantartásának és felújításának módját.

A SZTAKI kutatóinak részvételével elindult egy európai skálázható BIM (Building Information Model) alapú decentralizált tudásplatform fejlesztése | SZTAKI