NJSZT Hírlevél - 478. sz. - 2023. 11. 06.

FÓKUSZBAN
Ha november, akkor Neumann Konferencia!
Ha november, akkor Neumann Konferencia!

…vagy szerényebben azt is mondhatnánk: ha november, akkor a konferenciák szezonja. A Magyar Tudományos Akadémia is már húsz éve ekkor rendezi meg a Magyar Tudomány Ünnepét, arra emlékezve, hogy Széchenyi István 1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel az MTA elődjének számító Tudós Társaság megalapításához. A történelmi, jó példa lehetne ragadós a tudományos egyesületek támogatására, de most nem ez a cikkünk témája…

Hanem az, hogy mi is hagyományosan novemberben tartjuk az éves Neumann Konferenciát – és előzményét, a Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciákat is általában ebben a hónapban szerveztük meg. GPS-küldetésünknek, ismeretterjesztő igényünknek megfelelően a 2020-as évek összes Neumann Konferenciáját – és a korábbi DE! konferenciákat is visszanézhetitek Youtube-csatornánkon: (748) Neumann Társaság (NJSZT) - YouTube – nem akármilyen áttekintés, tanároknak is hasznos gyűjtemény ez a kortárs IT fejlődéséről.

Idén egy Széchenyihez méltó 20. századi géniusz, Neumann János születésének 120. évfordulóját ünnepeljük, a jubileumi évben a Konferencia is különleges lesz. Az ünnepi évet áttekintő bevezetésem után abszolút jövőorientált előadásokat hallhattok majd, Neumann 1955-ös, látnoki publicisztikájának szellemében: Túléljük-e a technikát?

A konferencia annyiból is különleges, hogy a HUN-REN SZTAKI helyszínbiztosítóból társszervezővé lépett elő, köszönhetően Benedek Csaba alelnökünknek, a konferencia főszervezőjének. Az előadói gárdában is többen a SZTAKI csapatát erősítik.

Aki figyeli social media jelenlétünket, a szinopszisokat már olvashatta, de most összegyűjtöttük Nektek (a nevekre kattintva olvashatóak):

Bacsárdi László, Fekete Gyula, Lovas Róbert, Szűcs Endre, Vanek Bálint.

Regisztráljatok a jelenléti konferenciára, hogy elsőként hallhassátok a jövő nagy kérdéseit érintő előadásokat – és jelen lehessetek hagyományos díjaink és az Infotérrel, IVSZ-szel közös Év újságírója – Kovács Attila-díjunk átadóján!

Neumann után, szabadon - A Neumann Társaság és a SZTAKI ünnepi konferenciája a #neumann120 évben | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Várunk Benneteket, találkozzunk, beszélgessünk, mindannyiunk épülésére!

Szalay Imre

HÍREK
Nagy Lajos-díj

A Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság idén a Nagy Lajos-díjat Képes Gábornak ítélte, elkötelezett és kiemelkedő költői munkássága elismeréséül. 

Nagy Lajos-díj

A Nagy Lajos-díjat Nagy Lajos író-publicista emlékére 1991-ben alapította a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság. Képes Gábor részére 2023 szeptemberében ítélte oda a Társaság vezetősége a díjat. A díjat október 28-án adta át Szepes Erika elnök, Köves István főtitkár és a Nagy Lajos Társaság baráti köre. 

A Litera.hu a szerző – munkatársunk – irodalmi munkássága mellett informatikatörténeti publikációit, tevékenységét is kiemeli. Gratulálunk!

Képes Gábor kapta a Nagy Lajos-díjat | Litera – az irodalmi portál

TEHETSÉGGONDOZÁS
IOI2023 International Study Camp – Október 25-29. között a nemzetközi diákolimpia legeredményesebb diákjait fogadtuk Budapesten!

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) rendezvénye, az IOI Study Camp, amely a verseny lezárultával a legjobb eredményeket elérő olimpikonokat látja vendégül magas színvonalú szakmai és szabadidős programokkal egy héten át. 2023-ban az IOI Study Camp Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán (ELTE IK) került megrendezésre, az ELTE IK és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezésében, a Huawei támogatásával, október 25-29 között.

Beck György, az NJSZT elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy kiemelkedő lehetőség a világ legkiemelkedőbb IT-diákolimpikonjait Neumann János szülővárosában fogadni a világhírű matematikus születésének 120. évfordulóján.

IOI2023 International Study Camp – Október 25-29.  között a nemzetközi diákolimpia legeredményesebb diákjait fogadtuk Budapesten!

A Neumann Társaság a #neumann120 jubileumi év szervezőjeként is örömmel vett részt a programban, ahol Hargittai István akadémikus az NJSZT gondozásában megjelent Idézhető Neumann János című magyar-angol nyelvű albumot is bemutatta, átadta a résztvevőknek. Hangsúlyozta, hogy a Neumann Társaság a kezdetektől partnere a nemzetközi IOI-közösség képviselőinek – és az olyan hazai versenyek és szakkörök szervezője, amelyek a hazai diákolimpikonok kiválasztásában és felkészítésében nélkülözhetetlenek.

Sajtóhírünk:

Egy héten át a világ legtehetségesebb fiatal informatikusait látta vendégül az ELTE és az NJSZT | Neumann János Számítógéptudományi Társaság

IOI2023 International Study Camp – ezek voltak az IOI elnöke, Benjamin Burton első benyomásai
IOI2023 International Study Camp – ezek voltak az IOI elnöke, Benjamin Burton első benyomásai

Benjamin Burton professzor, az IOI – Nemzetközi Informatikai Diákolimpia – elnöke az ELTE IK és a Neumann Társaság által, a HUAWEI támogatásával szervezett IOI International Study Campen is részt vett, lelkesen látogatta a programokat a 27 diákolimpikonnal, a világ arany- és ezüstérmes top kódolófiataljaival együtt. A nyitóceremónia utáni szünetben kérdeztük a táborral kapcsolatos várakozásairól – és szóba került Budapest és a 120 éve született Neumann János is, hiszen az ő jubileuma jelentett alapot ahhoz, hogy a világ idén a szülőhazájára figyeljen.

IOI Study Camp Neumann János szülővárosában | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

…és ahogy a főszervező, Erdősné dr. Németh Ágnes látta

A szakmai programok arra voltak jók, hogy beszédtémát adtak a kapcsolatépítéshez. Megvitathatták a diákok a hallott matematikai és mesterséges intelligencia témákat, lehetőséget kapva a továbbgondolkodásra, az eszmecserére. A szabadidős programokat – például kincsvadászat játékokat – és az esti, levezető, társasjátékos programokat is úgy találtuk ki, hogy különböző nemzetek képviselői kerüljenek egy-egy csoportba és megismerhessék egymást. A gyerekek nagyon szívesen vettek részt ezekben. Egyébként a saját diákjaim példáján is azt látom, hogy a nemzetközi versenyeken, táborokban kialakuló barátságok, kapcsolatok akár még 20 év múltán is fennmaradnak és valódi, szakmai kapcsolatok alapjait jelenthetik.”

…és ahogy a főszervező, Erdősné dr. Németh Ágnes látta

Tehetséggondozásért felelős alelnökünkkel, Erdősné dr. Németh Ágnessel már a Study Camp után beszélgettünk, így alkalom adódott kicsit összefoglalni, hogy miért volt érdekes az esemény, miért jelent hasznot a résztvevőknek, mivel gazdagodhattak általa. Az üzenet: kapcsolatépítés!

Az üzenet: a kapcsolatépítés | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ICDL
Az ICDL vizsgaközpontok online minőségellenőrzése

A Covid járvány folyományaként az ICDL vizsgaközpontok minőségellenőrzése áthelyeződött az online térbe. 2023-ban már közel húsz vizsgaközpont esett át ellenőrzésen, és további tízé esedékes az év végéig. Az auditok egyik megállapítása, hogy a Sophia automatikus vizsgáztatás bevezetése óta mára valamennyi vizsgaközpont zökkenőmentesen és szívesen használja a rendszert.

Az ICDL vizsgaközpontok online minőségellenőrzése

A vizsgaközpontok szerint motiváló tényező, hogy egyes felsőoktatási intézmények felvételi pontszámába beleszámít az ICDL minősítés, egyszersmind bíznak abban, hogy tovább fog bővülni az ilyen intézmények száma.

https://njszt.hu/hu/news/2023-11-06/az-icdl-vizsgakozpontok-online-minosegellenorzese

Magabiztosan és biztonságosan! – meetup a kiberbiztonság jegyében

2023. október 27-én a fenti címmel tartott könyvbemutatót a Neumann Társaság. Az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretében két, már korábban elkészült, de nemrég megújított és kiegészített könyvet ismertettünk: az „ICDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás” és az „IT biztonság közérthetően”.

Magabiztosan és biztonságosan! – meetup a kiberbiztonság jegyében

Az online rendezvényen több mint félszázan vettek részt, megismerve a szerzők, Dr. Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos, valamint a szakmai lektor, Dr. Keszthelyi András gondolatait az ugyancsak aktuális témáról.

https://njszt.hu/hu/news/2023-11-06/magabiztosan-es-biztonsagosan-meetup-kiberbiztonsag-jegyeben

ICDL Europe Forum
ICDL Europe Forum

Az október 19-20-án Prágában tartott ICDL Európa vezetői értekezlet idén az országok közötti tapasztalatátadást tűzte ki céljául. A tanulságokat Szalay Imre összegezte írásában.

https://njszt.hu/hu/news/2023-11-06/icdl-europe-forum

Digitális készségek megújítása online workshop
EPALE logo

Az esemény célja, hogy a résztvevők megismerjenek néhány olyan új lehetőséget, amellyel a digitális kompetenciákat a mai technikai feltételeknek megfelelően fejleszthetik a tanulásban, az oktatásban és az önkifejezés eszközeként.

Az esemény időpontja: 2023. november 22.

Az esemény helyszíne: online

További információ és regisztráció

SZAKOSZTÁLY
XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia

Jövőkép, 25 év tapasztalata alapján – ez a mottója az Egerben, 2023. november 7-9. között megrendezésre kerülő monstre konferenciának, melynek szervezője idén is az ICDL vizsgaközpontként is működő SULISZERVIZ.

XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia

A tanácskozás a köznevelés, szakképzés igazi seregszemléje, erős IT fókusszal, így mindenképp ajánljuk Tehetséggondozási – és Közoktatási Szakosztályaink tagjainak. Idén, a Neumann 120 év tiszteletére a helyszínen lesz megtekinthető a #neumann120 emlékkiállításunk is, melyet Szalay Imre ügyvezetőnk mutat be a konferencia megnyitóján!

XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia (suliszerviz.com)

40 éves az iskolaszámítógép program December elsején az ÓE Neumann Karon!

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Fóruma (NJSZT iTF) és az Óbudai Egyetem (ÓE) oktatástörténeti konferenciával jelentkezik, melynek fókuszában a hazai középiskolai informatikaoktatás és az idén 55 éves Neumann Társaság ahhoz kapcsolódó tehetséggondozási tevékenysége áll.

A nagy szakmai műhelyeket bemutató iTF-sorozatba illeszkedő konferencia, a közoktatásban résztvevő iskolák, tanárok, versenyszervezők előtt tiszteleg. A tanárok, tanítványok, öregdiákok találkozásai mellett ez egy jó alkalom arra, hogy elkezdjük történetileg is dokumentálni az olyan, közel 40 éves versenyeinket, mint a Neumann Verseny és a Nemes Tihamér Verseny – és a diákolimpiai közösségben való jelenlétünket is.

40 éves az iskolaszámítógép program December elsején az ÓE Neumann Karon!

Gyertek el, emlékezzünk, meséljünk – jövőre pedig egy kiállításon is feldolgozzuk a nagy hatáslehetőségű témát!

Az iskolaszámítógép programtól a versenymozgalmakig | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Elkészült Raffai Mária videoportréja!

Az iTF oral history, videoportré sorozata az Adattárból (itf.njszt.hu), a Youtube-ról és a mandadb.hu adatbázisból is elérhető, kereshető. Egy igazi női példaképpel, a gazdaságinformatika nagyasszonyával, az NJSZT évtizedek óta sikeres és hűséges alakítójával, munkatársával, Raffai Máriával készült legújabb portrénk.

Elkészült Raffai Mária videoportréja!

Raffai Mária az egyik legjelentősebb magyar informatikatörténet könyv szerzője, számos konferencia szervezője, előadója, tanár és kutató. A portrén, melyet Talyigás Judit szerkesztő és Abed-Hadi Forát operatőr-vágó készített, kedves egyénisége is átsugárzik!

Ajánljuk!

Raffai Mária videoportréja - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

GIKOF szakosztályunk már a 19. konferenciáját szervezi, a helyszín a PTE Közgazdaságtudományi Kara lesz novemberben. Az OGIK Konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a gazdasági informatika művelői bemutassák és megvitassák kutatási eredményeiket, alkalmazási tapasztalataikat, ismertessék oktatási céljaikat.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

A legjobb előadásokat meghívjuk a referált-indexelt GIKOF Journal-ban történő magyar nyelvű, illetve a SEFBIS Journal-ban angol nyelvű publikálásra. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját melynek keretében megemlékezünk Neumann munkásságának az üzleti informatika fejlődésére gyakorolt hatásáról is.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Innováció és mesterséges intelligencia a szakképzésben

Innovátorok Napja címmel tartott közös konferenciát a magyarországi Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt. A mesterséges intelligencia és a digitális innováció természetesen ma már megjelenik a szakképzésben is. Az előadók a videónkban részletezik, hogy milyen képességekkel és milyen képzettséggel tud ma valaki könnyen elhelyezkedni egy modern cégnél, gyárnál, vállalatnál.

Innováció és mesterséges intelligencia a szakképzésben

Az egyik megszólaló alelnökünk, Gulyás László. Fontos a Mesterséges Intelligencia Szakosztályunkban felgyűlt tudást is kamatoztatni, ahogy látjuk, immár a szakképzés számára is nélkülözhetetlen!

Videó: Innováció és mesterséges intelligencia a szakképzésben - Szakmát Szerzek! (szakmatszerzek.hu)

N120 HÍREK
#neumann120 computer art kiállítás Szegeden, Mérő Lászlóval

IT-múzeumunk otthonába, Szegedre érkezett Neumann képzőművészeti kiállításunk – és neves díszvendég, Mérő László matematikus is jelen volt a megnyitón, október 18-án. Spitzer Fruzsinát idézzük a tárlatról: A kiállítás a digitális művészet eszközeivel állít emléket a Neumann-i életműnek, valamint kutatja a technológia és a művészet kapcsolatát. A gép és ember kreatív együttműködésénél a grafikai szoftverek alkalmazása mellett a hardverelemek felhasználása is fontos részét képezi a tárlatnak. Bemutatásra kerülnek többek között pixel- és vektoralapú számítógépes grafikák, mesterséges intelligencia modellek közreműködésével készített képek, mélytanulást alkalmazó animációk, archaikus szoftverek felhasználásával emulált környezetben készült videók, valamint számítógépes alkatrészekből, tükrökből és LED-világításból összeállított fényobjektek. A kiállító művészek jelentős része a hagyományos képzőművészeti műfajokban is alkot, így ez a tárlat lehetőséget teremt a digitális és a hagyományos alkotómódszerek összhangjára.”

#neumann120 computer art kiállítás Szegeden, Mérő Lászlóval

Vele volt hallható egy érdekes beszélgetés a Pátria Rádió PosztmodeM műsorában, a Mesterséges Művészetet bemutató részben!

MESTERSÉGES MŰVÉSZET? - PosztmodeM a Pátria Rádióban, 2023.10.27. - YouTube

Neumann 120 konferencia New Yorkban!

November 9-én az Egyesült Államokban is komoly, jelentős Neumann-megemlékezésre és tanácskozásra kerül sor, melyben támogatóként is megjelenik a Neumann Társaság. Az előadók között Neumann lányos lánya, Marina von Neumann Whitman, továbbá az Idézhető Neumann János könyvünk szerzője, Hargittai István és korábbi elnökünk, Friedler Ferenc is hallható, olyan ismert tudósok mellett, mint Simonovits András.

Neumann 120 konferencia New Yorkban!

A konferencia Neumann innovációra és tudományra gyakorolt, máig erős hatását mutatja be, számos magyar előadóval és vonatkozással. A magyar konzulátus és Novák Tamás főszervező kérésére #neumann120 kiállítási tablósorunk angol nyelvű változatát is rendelkezésre bocsátottuk, a HUN-REN SZTAKI-val való együttműködésben!

Neumann 120 - Conference (neumannconference2023.com)

Közel 9000 diákot mozgatott meg a Neumann Next

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából szervezett hat hónapos online vetélkedősorozaton tisztelgett a nagyszerű matematikus munkássága előtt közel kilencezer résztvevő középiskolás és egyetemista diák. Az MNB-EduLab Kft. (MNB-EduLab), a Pénziránytű Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) által életre hívott vetélkedő nyertesei számos értékes műszaki eszközzel gazdagodtak.

Közel 9000 diákot mozgatott meg a Neumann Next

A játékban részt vevő diákok havonta más-más témakörben bővíthették gazdasági, pénzügyi ismereteiket, és a 120 éve született Neumann János életébe is betekintést nyerhettek. Az összes fordulóban hibátlanul teljesítő diákok nyerhették el a fődíjakat.

Közel 9000 diákot mozgatott meg a Neumann Next - Pénzmúzeum (penzmuzeum.hu)

ÖRÖKSÉG
Bohus Mihály mesélt a Délmagyar podcastjában
Bohus Mihály mesélt a Délmagyar podcastjában

A Délmagyar Podcast aktuális adásában Bohus Mihállyal, volt egyetemi adjunktussal, a szegedi informatikai kiállítás mindenkori önkéntesével és a Neumann János Számítógéptudományi Társaság tagjával beszélgettek az idén 10 éves kiállításról.

A tartalmas beszélgetésben szó esett az ITK jelképének számító Szegedi Katicabogárról, valamint a múlt nagyjairól és jövőbeli tervekről is. Számítunk Bohus Mihály bölcsességére és lelkesedésére továbbra is – 128 évig!

https://www.delmagyar.hu/helyi-kultura/2023/10/delmagyar-podcast-bohus-mihallyal-beszelgetunk

40 éves a Logi Klub
40 éves a Logi Klub

November 17-18-án (pénteken és szombaton) kerül sor a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban az 1983-ban alapított Logi Klub negyvenedik születésnapi bulijára.

A klubot az NJSZT Bács-Kiskun megyei szervezete, a KSH, Tudományszervezési és Informatikai Intézet, Bács-Kiskun Megye Tanácsa, Kecskemét Város Tanácsa és a SZÜV hozta létre 1983-ban.

A rendezvényen bemutatkozhatnak a tagok, elmondhatják, milyen szerepet játszott életükben a számítógép, a klubban és a klub táboraiban folyó élet. A kétnapos programban lesznek panelbeszélgetések, vetélkedők, kvízjátékok és filmvetítések, a köztes időben pedig igazi, retro számítógépeken való folyamatos játék, kötetlen beszélgetés.

40 éves a Logi Klub | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Virtuálisan is bejárható a HUN-REN SZTAKI kiállítása!
Virtuálisan is bejárható a HUN-REN SZTAKI kiállítása!

A 2022-ben megnyitott „A múltból a jövőbe” című kiállítás magyar és angol nyelven is bejárható a HUN-REN SZTAKI eLearning Osztálya által fejlesztett virtuális túrán. A kiállítás természetesen élőben is megtekinthető.

A virtuális bejáráshoz a WASD-billentyűket és az egeret használhatjuk, a zöld infógombokra nyomva pedig elolvashatjuk a kiállítás anyagát.

Jó példa minden informatikatörténeti kiállítás számára, érdemes tanulni belőle!

https://sztaki.hun-ren.hu/innovacio/hirek/virtualisan-bejarhato-hun-ren-sztaki-hardvertorteneti-kiallitasa

PARTNER
Év Projektmenedzsere díjátadó 2023

November 8-án! Ünnepeld velünk a kiemelkedő projektmenedzseri teljesítményt és tudd meg a siker titkát!

Várunk az Év Projektmenedzsere Díj 2023 nyilvános díjátadójára, ahol kiderül, idén ki nyerte el a megtisztelő címet.

Az Év Projektmenedzsere Díj célja, hogy reflektorfénybe állítsuk a példaértékű szakmai eredményeket, sikeres életutakat. A kiemelkedő kompetenciákkal rendelkező projektmenedzserek elismerésével a projektmenedzsment kultúra fejlődését kívánjuk erősíteni.

Év Projektmenedzsere díjátadó 2023

Ismerd meg az elmúlt év legrátermettebb projektmenedzsereit, a legizgalmasabb projektjeiket és a legnagyobb szakmai kihívásokat, amikkel szembesültek! Az ünnepélyes díjátadót egy kerekasztal-beszélgetés követi a korábbi évek díjazottjaival, akik azóta nemzetközi színtéren is elismerést vívtak ki maguknak. Szó lesz arról, hogy mihez kell ma értenie egy projektmenedzsernek, hogyan fejleszthetőek a szakmai készségek, miben hasonlít és miben különbözik a hazai és a nemzetközi projektek világa, hogyan lehet tudatosan felépíteni egy PM karriert, és mit jelent világelsőnek lenni a mindennapi gyakorlatban.

A jelölteket bemutatja és az okleveleket átadja a Kiválósági Tábla elnöke, ügyvezetőnk, Szalay Imre!

Rendezvények - Magyar Projektmenedzsment Szövetség (pmsz.hu)

Garai Géza Szabadegyetem
Garai Géza Szabadegyetem

A Garai Géza Szabadegyetem 57. előadása következik!

Felhő: erre varrj gombot!

Előadó: Dr. habil. Lovas Róbert (Óbudai Egyetem, NIK)
November 7-én, KEDDEN 18 órakor lesz a Garai Géza Szabadegyetem
ötvenhetedik előadása.

http://amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/karunk/hirek/1614-garai-geza-szabadegyetem-2023-november-7

Aki tud, mindenképpen személyesen jöjjön!!!

TEDxNeumann
TEDxNeumann

November 10-én! A kecskeméti Neumann Egyetem célja, hogy kitűnjön a hazai TED-ek sorából.

A Neumann János Egyetem első alkalommal rendezi meg a nemzetközi, nagy ismertségnek és népszerűségnek örvendő TEDx sorozatba tartozó rendezvényét, mellyel sok más program mellett intézményünk névadója születésének 120. évfordulójának állít emléket. A TED típusú konferenciák rövid, gondolatébresztő, és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek.

A TED teljesen megváltoztatta, más dimenzióba emelte a korábban megszokott konferenciaélményt, így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciájává. A TEDxNeumann rendezvény előadói az innovációról, a fenntarthatóságról, eurázsiai eredetünkről és kapcsolódásainkról - és a minket körülvevő emberi és technikai világról mesélnek majd nekünk, megosztva velünk elképzeléseiket, gondolataikat, tapasztalataikat, történeteiket.

TEDxNeumann Konferencia / A jelen bajnokai - a jövő hősei | Jegy.hu

Neumann Alma Matere

A Csányi5 programja november 28-án!

Erzsébetváros Kincsei: A Fasori Evangélikus Gimnázium története - Hajdó Ákos, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatójának előadása

Neumann Alma Matere

Az előadás apropóját az adja, hogy ebben az évben emlékezünk meg a pesti evangélikus gimnáziumi oktatás elindulásának 200. évfordulójáról (1823). Az előadásban szó lesz a kezdetekről, a főgimnáziummá válásról, a magyar nyelvű oktatás elindulásáról, a jelenlegi épületről, az „aranykorról”, a bezárásról, az újraindításról és a jelenről. Természetesen szó lesz a jelentős tanáregyéniségekről éppúgy, mint a később ismertté vált, hírnevet szerzett tanítványokról is.

A program ingyenes. Erzsébetváros kincsei estek - A Fasori Evangélikus Gimnázium története - Hajdó Ákos előadása | Facebook

A jövő építőkövei

Olyan technológiák megjelenése és elterjedése előtt állunk, amelyek legalább akkora változást hozhatnak az életünkben, mint aminek az elmúlt kétszáz évben tanúi voltunk: potenciálisan, alapvetően változtathatják meg az emberiség jövőjét.

A jövő építőkövei

Magyarország hosszú távú versenyképessége szempontjából meghatározó kérdés, hogy milyen mértékben vagyunk képesek integrálni ezeket a technológiákat a gazdaságba. A változás olyan gyors, hogy amikor egy áttörésről értesülünk, már késő megkezdeni a felzárkózást – elébe kell menni.

A Prométheusz Társaság konferenciája arra tesz kísérletet, hogy beazonosítsa azokat a területeket, amelyeken a technológia a következő évtizedekben a legdrámaibb változásokat fogja hozni, és amelyek ennélfogva a legmeghatározóbb hatással lesznek az egyének, vállalatok, nemzetek sikerére.

A jövő építőkövei (prometheusztarsasag.hu)

European Informatics Conference 2023 - ASIIN

Decemberben, Spanyolországban!

Hatalmas a munkaerőhiány az IT szektorban. Napjainkban az európai vállalatok több mint fele nehezen tudja betölteni az üresedéseket képzett szakemberekkel, és ez a tendencia a következő években felgyorsul.

Ugyanakkor villámgyorsan fejlődik az IT területén az oktatásra váró kihívások sora, gyökeresen átalakítva a hagyományos oktatási piacot. Hogyan lehet ezeket a kihívásokat kezelni? Megoldás lehet az informatikai oktatás európai és globális szintű harmonizációja?

European Informatics Conference 2023 - ASIIN

Új oktatási szolgáltatók váltják fel a „klasszikus” számítástechnikai tanulmányokat? Hogyan alakítható és változtatható az informatika oktatás a (felmerülő) igények és trendek szerint (csak néhány divatos szót említve, mint a mesterséges intelligencia, adattudomány és big data) továbbra is garantálva a felsőoktatás magas színvonalát?

European Informatics Conference 2023 - ASIIN