NJSZT Hírlevél - 472. sz. - 2023. 06. 14.

FÓKUSZBAN
Pörög tovább a Neumann 120 – a MúzÉjen találkozunk!

A félév vége felé közeledve már jóleső érzéssel tekinthetünk vissza a #neumann120 év eddigi eseményeire, hiszen számos maradandó érték született – és rengeteg érdeklődőt hozhattunk közelebb Neumann János szellemiségéhez, a Neumann-tudásokhoz.

Mondhatnánk, hogy a Neumann Professzori Cím átadása és az A22 Galériában rendezett, impozáns képzőművészeti kiállítás már megkoronázta az évet – és mi nyugodtan ülhetünk babérjainkon. De erről szó sincs, újabb eseményekre készülünk, jelentős szakmai partnerekkel, országos programokhoz is kapcsolódva.

A legfontosabb, hogy semmiképp se maradjatok le a Múzeumok Éjszakája programjairól!

Velünk hivatalosan két helyszínen találkozhattok!

Múzeumok Éjszakája 2023

Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításán egyszerre ünnepeljük a N120 évet és az ITK 10 éves évfordulóját, hiszen civil szervezetünk – kicsit egy tudományos egyesület lehetőségeinek felső határát súroló – anyagi és szellemi szerepvállalásának köszönhetően már egy évtizede látogatható a múzeum.

Szegedi kutatók alapos, új megvilágítású előadásai szólnak majd Neumannról, a globális történelemről és a játékelméletről, mi pedig az ITK évtizedére tekintünk vissza. Specifikus tárlatvezetések elevenítik meg műtárgyainkat a nagy napon!

Részletes program: Múzeumok éjszakája az ITK-ban, a Neumann 120 jubileum jegyében | Múzeumok Éjszakája - 2023. június 24. (muzej.hu)

Óbudán a MúzÉjen nemcsak Kutor tanár úr IT Evolúció állandó kiállítása, de Neumann 120 pályakép tablókiállításunk is látható lesz az ÓE Neumann Karon. A tárlatvezetések mellett találkozhattok Hargittai Istvánnal és Hargittai Balázzsal, akik bemutatják Idézhető Neumann János könyvünket; beszélgethettek sci-fi írókkal és képzőművészekkel a neumanni hatásról.

A részleteket itt találjátok:

“trendben vagyunk” IT Evolúció kiállítás | Múzeumok Éjszakája - 2023. június 24. (muzej.hu)

A közeljövő eseménye a képzőművészeti diákpályázatunk díjátadója is. Örülünk, hogy a tehetséges rajzoló, alkotó diákok még a szünidő előtt megkaphatják díjaikat a Deák17-ben: 

A Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat eredménye | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Várunk Benneteket a programjainkon! Csatlakozzatok!

Szalay Imre

N120 HÍREK
Neumann Professzorunk társaságában: Karikó Katalin

A világjárvány, az oltás, az mRNS-téma miatt is a 21. század eddig eltelt részének legfontosabb, legismertebb magyar tudósát, Karikó Katalint köszöntöttük a Műszaki Egyetemmel közösen, hiszen új Neumann Professzorunk van:

Az új Neumann Professzor a jubileumi Neumann 120 évben: Karikó Katalin | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Karikó Katalin

Neumann zseni volt, én csak egy szorgalmas ember vagyok – mondja magáról a professzor asszony, akivel több alkalommal is találkozhattunk azon a hétvégén: közvetlen személyiségével megnyerte magának és a tudománynak a diákokat műegyetemi előadásán és az ünnepi szenátusi ülésen. Találkozott képzőművészekkel és a computer art szerelmeseivel díszvendégünkként az A22 galériában. Találkozott kutató diákokkal, bemutatta díjait, elismeréseit. A Szegedi Tudományegyetem cikkét ajánljuk:

 Szegedi Tudományegyetem | „Örüljetek egymás sikereinek!” – mondta budapesti programjain a Neumann-díjas Karikó Katalin (u-szeged.hu)

Emlékérme-kibocsátás Neumann tiszteletére

Az 1968-ban alapított Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tematikai közreműködésével Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt.

Emlékérme-kibocsátás Neumann tiszteletére

A hivatalos sajtóközleményt mi is megjelentettük – és felhívjuk a figyelmeteket a különleges érmére, melynek felirata Neumann Túléljük-e a technikát? című cikkére emlékeztet esszenciálisan, míg a Pelcz Balázs által készített ábra az önreprodukáló automata ötletét ülteti át az éremművészet világába.

Emlékérme-kibocsátás – Neumann János tiszteletére | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

N120 BESZÁMOLÓK
Karikó Katalinnal az A22-ben: Neumann-hommage

Friss szemléletű művekkel tisztelgett Neumann János világhírű matematikus emléke előtt az A22 Galériában nyílt kiállítás. A tárlat a számítógépes művészet hagyományába illeszthető, kortárs műveket vonultatott fel. A kiállításmegnyitó díszvendége Karikó Katalin világhírű biokémikus volt, aki köszöntőjében Neumann János nagyságáról beszélt.

Karikó Katalin: "Neumann zseni volt én nem vagyok az" (magyarnemzet.hu)

A megnyitón Ruzsa Dénes médiaművész elemezte a műveket, értő megnyitó beszédét teljes egészében közöljük:

Ruzsa Dénes: Hommage à Neumann, A22 Galéria | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Karikó Katalinnal az A22-ben

A megnyitó egyben a Magyar Elektrográfiai Társasággal közös #neumann120 képzőművészeti pályázatunk díjátadója is volt. A díjazottakról és a díjátadóról készült cikkünk, képgalériával:

Tudomány és művészet találkozása az A22 Galériában | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Megtekinthetők balatonfüredi konferenciánk videói

A Zsidó Kiválóságok Házában Dömölki Bálint, Hargittai István és Gulyás László szakmai előadásai mutatták be Neumannt, akiről a SZTAKI együttműködésével egy digitális kiállítást is elhoztunk az egyébként is digitális múzeumba.

Zsidó Kiválóságok Háza

Köszönjük a ZSKH vezetőjének, Olti Ferencnek, hogy a videókat közreadta a számunkra is, mindenkinek ajánljuk az egészen a mesterséges intelligencia meglepő neumanni ihletforrásaiig vezető szellemi kalandot.

Lejátszási lista:

N120 - Kiállításmegnyitó, minikonferencia Zsidó, Kiválóságok Háza, Balatonfüred - YouTube

SZAKOSZTÁLY
SzaFARi, jubileumok jegyében

A #neumann120 eseménysorozathoz kapcsolódott a 25 éves Fuzzy Társaság

SzaFARi, Fuzzy Társaság

A negyedszázados jubileumát ünneplő szakosztályunk profi szervezéssel és jól átgondolt, értékes tudományos programmal bizonyította, hogy olyan konferenciaélményt tud nyújtani, amely a fiatal kutatóknak és a nemzetközi tudományos életbe bekapcsolódni vágyóknak is hasznos, de akár egy szélesebb közönség számára is érdekes lehet. Az esemény természetes módon kapcsolódott a matematikai zseni, Neumann János jubileumi ünnepléséhez is - a Bánki épületében, ahol minden arról tanúskodik, hogy a gépészeti tudás ma már a matematikai, informatikai ismeretekkel ötvöződik.

SzaFARi, jubileumok jegyében | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

3D-nyomtatás, kiterjesztett valóság az NKE-n

Az NJSZT Térinformatikai és Távérzékelési Szakosztály következő szakmai programjaként június 20-án az NKE-n egy szakmai látogatást szervezünk.

Tervezett program:
- 3D labor bemutatása: 3D nyomtató technológia bemutatása, különböző nyomtatási eljárások előnyei-hátrányai, mintadarabok bemutatása
- Kiterjesztett valóság szemüveg (Microsoft Holones2) bemutatás, kipróbálása
- Gun Tactical Simulation VR kiképző rendszer bemutatása, kipróbálása

3D-nyomtatás, kiterjesztett valóság az NKE-n

A látogatást követően kötetlen beszélgetés egy közeli étteremben / pubban.

Figyelem! Regisztráció ITT: https://www.eventbrite.com/e/nke-szakmai-latogatas-3d-nyomtatas-kiterjesztett-valosag-tickets-652829299007

Multimédia az Oktatásban

2023-ban XXIX. alkalommal kerül megrendezésre a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferencia a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az Oktatásban Szakosztály által Szegeden, az ITK-ban (Agora), Neumann születésének 120. évfordulóján.

Az idei szakmai rendezvény célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD és felsőoktatási hallgatók kapcsolatfelvételét, tapasztalatok és jógyakorlatok cseréjét, egyes képzési szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését és elősegítse a neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetés. A színvonalas előadások nemzetközi minősítésre és publikálásra kerülnek, valamint az előadók külön díjazásban részesülnek a felhívás szerint.

Multimédia az Oktatásban konferencia 2023

A konferencia nyelve angol és magyar.

Az előadások alapján, a konferencia szakértői bizottsága által javasolt szakmai anyagok lehetőséget kapnak a „Journal of Applied Multimedia” (http://www.jampaper.eu) nemzetközi, MTA "A" minősítésű, referált folyóiratban DOI-számmal történő megjelenésre.

MMO-aktuális (njszt.hu)

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

GIKOF szakosztályunk már a 19. konferenciáját szervezi, a helyszín a PTE Közgazdaságtudományi Kara lesz novemberben. Az OGIK Konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a gazdasági informatika művelői bemutassák és megvitassák kutatási eredményeiket, alkalmazási tapasztalataikat, ismertessék oktatási céljaikat.

OGIK

A legjobb előadásokat meghívjuk a referált-indexelt GIKOF Journal-ban történő magyar nyelvű, illetve a SEFBIS Journal-ban angol nyelvű publikálásra. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját melynek keretében megemlékezünk Neumann munkásságának az üzleti informatika fejlődésére gyakorolt hatásáról is.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ICDL
Legjobb ICDL-gyakorlatok a társországokból
Legjobb ICDL-gyakorlatok

Hosszú idő után személyesen is találkozhattak az ICDL európai országainak vezetői május végén Bécsben. Az ICDL éves igazgatói értekezletének legérdekesebb része volt az egyes országok beszámolói valamilyen sikeres kezdeményezésről, ami az ICDL terjesztésének, bővítésének új útjaira adott inspirációkat. Ezeket foglaljuk össze röviden, továbbgondolkodásra, s esetleges hazai adaptációra. Szalay Imre írása, olasz, osztrák, ír, francia példákkal!

Legjobb ICDL gyakorlatok a társországokból | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Már most készülünk az ICDL Tanévkezdésre

2023. szeptember 21-én ICDL tanévnyitó online fórumot tartunk!

Az eseményt a tanárok időbeosztásához igazodva, délután 3 órakor kezdjük, és mivel a mostani alkalommal főként az ICDL-t érintő kérdések kerülnek napirendre, csak másfél, kétórásra tervezzük.

ICDL

Az online forma ugyan nagyon rugalmas, és ezért praktikus is, de azt már mindnyájan tapasztaljuk, hogy semmiképpen sem szeretnénk lemondani a személyes találkozókról sem.

Mi már most készülünk a 2023/2024-es ICDL tanévkezdésre! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
RoboCup Junior Európa-bajnokság eredmények

Hazatértek a magyar csapatok a június 7-10. között, Horvátországban megrendezett RoboCupJunior Európa-bajnokságról. A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minősített csapatok a nemzetközi versenyen is bizonyítottak. A Baptista Szeretetszolgálat minden Rescue csapata dobogós helyezéssel zárta a versenyeket (Rescue Line Entry I. helyezés, Rescue Maze Entry III. helyezés, Rescue Line II. helyezés), ami nem meglepő, hiszen az elmúlt 11 évben 11 világbajnoki, 8 európa-bajnoki dobogós helyezést értek el. A csapatok mentora Abán Csaba, Robotika Szakosztályunk alelnöke.

RoboCup Junior Európa-bajnokság

A bajnokságon First Steps kategória is indult a legkisebbek számára a Robotszínház mezőnyében. Nagy meglepetés, hogy ezt is magyar csapat nyerte meg, a szegedi Tarján-díjas tanítónő, Özvegy Judit diákjai, a Ritmikus byte-ok végeztek az élen.

Róluk a Délmagyar cikket is megjelentetett: DELMAGYAR - Európa-bajnokok a szegedi robotprogramozó diákok

Részletes cikkünk az összes magyar eredménnyel: https://njszt.hu/hu/news/2023-06-13/robocup-junior-europa-bajnoksag-eredmenyek

A MIRK-en minősített magyar csapatok közül többen képviselhetik hazánkat a júliusi RCJ2023 világversenyen, melynek helyszíne Franciaország lesz.  Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez!

Diákprojektek versenye – NJSZT-különdíjjal

Projektszemlélet és pedagógia találkozása a #neumann120 évben

A Neumann 120 évben Társaságunk támogatta a szekszárdi Neumann versenyünkhöz hasonló lebonyolításban megvalósult DIÁKPROJEKT versenyt, csak itt egyének nem szerepelhetnek, s nemcsak digitális alkalmazásokkal, hanem bármilyen termékkel, megvalósult projekttel pályázhattak.

Diákprojektek versenye

Az első ízben kiírt versenyre, melynek folytatását a következő tanévekben is tervezik, 52 pályamunka érkezett. Számos projekt kapcsolódott a fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz, ezek voltak a leginkább megjelenő tematikák, de igen változatos formában és célkitűzésekkel.

A zsűriben Szalay Imre ügyvezető képviselte a Neumann Társaságot. 

Diákprojektek versenye - NJSZT-különdíjjal | Neumann János Számítógéptudományi Társaság

e-Hód beszámoló

A 2022. évi e-Hód verseny díjkiosztója 2023. június 1-én, délután 2-kor került megrendezésre az ELTE IK épületében. A díjazottak oklevelet és kisebb tárgynyereményeket kaptak.

e-Hód

A verseny népszerűsége töretlen, idén minden eddiginél több versenyző, 283 iskola 37,350 diákja mérette meg magát, melybe határon túli magyar területeken élő gyerekek is bekapcsolódtak. A 2011-ben mindössze 2000-es érdeklődést figyelembe véve közel tizenkilencszeres a szorzó, de a tavalyi verseny érdeklődését (33,467 fő) is sikerült több mint 11 %-kal meghaladnunk.

További részletek: https://njszt.hu/hu/news/2023-06-13/dijatado-e-hod-2022-hoditsd-meg-biteket

Az e-Hód háttere
Bebras

A Bebras nemzetközi workshopon Erdősné dr. Németh Ágnes NJSZT-alelnök, Pluhár Zsuzsa, a Közoktatási Szakosztályunk elnöke és Gaál Bence vettek részt Egyiptomban. Ajánljuk az összefoglaló videót az eseményről!

(311) Bebras (Beaver) Workshop 2023 Egypt Highlights - YouTube

A Bebras közösségről bővebben:

Structure of the Bebras Community | www.bebras.org

A Bebras háttere szórólapon:

Bebras szórólap0001.PDF (njszt.hu)

EGOI felkészítő

Június 12-én, hétfőn elindult az Európai Lány Diákolimpia, az EGOI felkészítője az ELTE Informatikai Kar laboratóriumában.

EGOI felkészítő

A négynapos felkészítő előadásait Tehetséggondozási Szakosztályunk elnöke, Zsakó László tanár úr és tehetséggondozásért felelős alelnökünk, Erdősné dr. Németh Ágnes tanárnő tartja.

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program és a BCG - Boston Consulting Group támogatását!

Most zajlik az EGOI felkészítő | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Méh-Ész

Kiss András, az NJSZT tagja évek óta nagy sikerrel rendezi meg legkisebbeknek szóló robotversenyét. Példásnak tartjuk a verseny összefoglalóját, melyet akár módszertani mintaként is figyelmébe ajánlunk a versenyszervező kollégáknak:

Országos Méh-Ész Logikai Verseny 2023 összefoglaló.pdf (beebotverseny.hu)

Méh-Ész

Idén a versenyzők 559 intézményből kerültek ki, összesen 229 óvodás, 1630 1-2. és 2547 3-4. osztályos gyermek. Várjuk Kiss András aktív bekapcsolódását szakosztályainkba, érdemes lenne a versenyeket összekötni, az átjárhatóságot biztosítani!

Országos Méh-Ész Logikai Verseny (beebotverseny.hu)

Tudós és Tehetség

Több mint 5 millió Ft ösztöndíj a jövő feltalálóinak és tudósainak, 24 millió Ft a legjobb középiskolai tanároknak, ill. középiskoláknak. Megújult formában először, de sorrendben a 32. alkalommal meghirdetett, 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a június 3-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 14 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 800 E Ft-os, a 12 legeredményesebb innovatív középiskola 1 millió Ft-os díjban részesült.  A gálavacsorán Karikó Katalin tartott motiváló előadást. A díjazottak között több ismerős tehetség is feltűnt, köztük fiatal tagtársunk, Vajda Ádám (képünkön) és a Neumann Technikum diákjai: Facebook

OTIO

Gratulálunk!

Kiadvány a díjazottakról: 32_OTIO_kiadvany.pdf (innovacio.hu)

Global Talent Mentoring
GTM

Egyedülálló lehetőség nyílik a Világ Mentorprogramban való részvételre! Kérjük, hívja fel a figyelmét és juttassa el a pályázati felhívásunkat a STEMM (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány, matematika és az orvostudomány) tehetségterületek iránt érdeklődő tehetséges diákok számára!

Pályázati felhívás a Global Talent Mentoring programba való bekerülésre | tehetseg.hu

ÖRÖKSÉG
Kézzelfogható logika – Ördöglakattanás

Minden korábbinál részletesebb időszaki tárlat nyílt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, ahol több száz különböző logikai játék tekinthető meg, ezzel átfogó képet kapunk a különböző típusokról, a leghíresebb tervezőkről, gyűjteményekről és az ördöglakatok történetéről is.

Ördöglakattanás

Játszani mindenki szeret, a játék kikapcsol, a játék feltölt, sőt: játék közben lehet a legkönnyebben tanulni. A Kézzelfogható logika című időszaki kiállítás olyan világba enged bepillantást, ahol a játék a fentieken túl gondolkodtat is. A tárlaton több száz különböző logikai játék tekinthető meg, az interaktív sarokban pedig számos játékot ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Az ország legnagyobb ördöglakat-tárlata a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Szívesen teret adnánk új, friss logikai játékoknak is, ennek kapcsán ajánlunk egy cikket:

https://qubit.hu/2023/06/01/indul-a-zagyvai-andras-jatektervezo-verseny-ezuttal-egyszemelyes-logikai-jatekokat-varunk

Neumann Jánostól Karikó Katalinig
Brilliance in Exile

Hargittai István és Hargittai Balázs új könyve, a Brilliance in Exile, The Diaspora of Hungarian Scientists from John von Neumann to Katalin Karikó (CEU Press, 2023), több mint 50 magyar tudóst mutat be, akik hazájuktól távol futottak be sikeres pályát. Történeteik inspirálóak, felemelőek, de olykor tragikumot is sugároznak. Hargittai István akadémikus, BME, maga is elismert kutató, az ő ajánlóját közöljük:

Neumann Jánostól Karikó Katalinig | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Adattárunk kincsei az MTA könyvtárának repozitóriumában

Informatikatörténettel, tudománytörténettel, gazdaságtörténettel foglalkozó kutatók számára aranybányát jelenthet, hogy az iTF szakosztályunk által megőrzött és rendszerezett írások, tanulmányok felé megnyílt az MTA könyvtárának repozitóriuma, ezen összekötés révén az általunk kikutatott történeti anyagok is tanulmányozhatóvá váltak.

A jelenleg elérhető írások között elsődleges források, tehát eredeti (kor)dokumentumok és másodlagos források, tehát történeti, áttekintő munkák egyaránt találhatóak.

Kérjük, hogy ne csak IT-s, de történész, könyvtáros körökben is terjesszétek a hírt, itt az ideje az összefüggések feltárásának!

Köszönjük Dömölki Bálint és az iTF csapat munkáját!

Böngészés, Szakterület - REAL - az MTA Könyvtárának Repozitóriuma

Új tanulmány a számítógépes oktatás történetéről

Somogyvári Lajos, Szabó Máté és kollégánk, Képes Gábor közös, angol nyelvű tanulmánya jelent meg a patinás De Gruyter kiadónál. A Carmen Flury és Michael Geiss által szerkesztett tanulmánykötet az európai IT-oktatás történetét mutatja be különböző országok (nem teljességre törekvő) példáin keresztül.

Carmen Flury és Michael Geiss

A magyar tanulmány az 50-es évek közepétől az 1980-as évekig ismerteti vázlatosan a magyar informatikaoktatás néhány kiemelkedő iskoláját, műhelyét, beleértve néhány jelentős programozói kurzust, egyetemi- és középiskolai közösséget, szakkört.

A tanulmányt a szerzők Sántáné-Tóth Edit emlékének ajánlották. Az írás forrásként jelentősen merít Informatikatörténeti Adattárunk anyagaiból – és több helyen említi, pozícionálja, megörökíti a Neumann Társaság 55 éves tevékenységét is.

 How Computers Entered the Classroom, 1960–2000 (degruyter.com)

Retrogépesek Mekkája
Bacsis

2023. június 24. szombaton 10-20 óráig, június 25. vasárnap 10-18 óráig immár a 8. alkalommal lesz megszervezve a BRSZK, azaz Bacsis Retro Számítógép Kiállítása! A helyszín változatlan: Füle, Petőfi S. u. 12 Sportcsarnok. A programra elsősorban a régi PC-k, mikroszámítógépek és videojátékok kedvelőit, a retro gamereket, a tuningolókat, az informatikatörténeti hobbistákat várják.

Gyere el a 8. BRSZK-ra | Bacsis-tuning

Neumann nyomában - sok helyen

Részben a Neumann 2023 pályázatnak is köszönhetően, részben saját kezdeményezésként is több múzeum, gyűjtemény Neumann Jánoshoz kapcsolódó előadással, értékbemutatással készül a Múzeumok Éjszakájára.

A MúzÉj oldalon természetesen széles kínálatból válogathatunk, mi két eseményre külön is felhívjuk a figyelmet:

A székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum megkezdte az IT-relikviák gyűjtését

A székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum megkezdte az IT-relikviák gyűjtését. Reméljük, hogy hosszabb távon ez a projekt a város Videoton-örökségének bemutatásához is lökést ad.

"Neumann János és Öröksége" kiállítás | Facebook 

A SZTAKI fantasztikus hardvergyűjteménye ismét fókuszba kerül – és a Primo népszámítógép legendás tervezőjével, Manno Sándorral beszélgethetnek azok, akik meglátogatják a budai épületben!

A SZTAKI is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján | SZTAKI

MEGEMLÉKEZÉS
Elhunyt Póti Imréné

Póti Imréné Magdi a magyar számítástechnika kezdetei óta meghatározó résztvevője volt a számítástechnikai alkalmazások fejlődésének. A KGM Vaskohászati Igazgatóságánál, a Comporgannál, a PMSZK-nál vett részt és irányított gazdasági alkalmazási rendszereket. Jelentős szerepe volt a makroszintű pénzügyi irányítást kiszolgáló Pénzügyi Információs Rendszer (PIR) fejlesztésében és működtetésében. Operatív vezetője volt az 1988-as új Adórendszer Informatikai Projektjének.

PARTNER
Oppenheimer-alternatíva

Nemcsak látványos film kerül a mozikba hamarosan J. Robert Oppenheimer kapcsán, de már egy sci-fi regény is elérhető a Galaktika kínálatában. A sokszoros díjnyertes kanadai szerző, Robert J. Sawyer az atombomba ledobásának 75. évfordulója alkalmából írt regényében azt a tudományos közeget vizsgálja, amelyben megszülethetett ez a pusztító fegyver.

Oppenheimer-alternatíva

Sawyer nagyon alapos kutatómunkát végzett, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kötet végén található – sci-fi regények esetében meglehetősen szokatlan – irodalomjegyzék, ami azok számára nyújt hasznos segítséget, akik még jobban el akarnak merülni a tudomány működésének rejtelmeiben. Az irodalomjegyzékben több ismerős nevet találunk, többek között Hargittai Istvánét.

A kötet azonban vérbeli sci-fi, történelmi alternatíva alapján. Neumann János – Jancsiként és John von Neumannként is – feltűnik a kötet lapjain, mások, például Szilárd Leo mellett. Igazán elgondolkodtató fikciós mű született!

Ajánljuk!

A tudomány: átok vagy áldás? - Gondolatok Robert J. Sawyer: Az Oppenheimer alternatíva című regényéről - Galaktika.hu

AEA Klub: Magyar Közút
Magyar Közút

Június 20-án! A következő klubfoglalkozáson: A Magyar Közút Nzrt. alaptevékenysége a 31 ezer kilométernyi országos közúthálózat üzemeltetése és fenntartása, mely tevékenység napjaink technológia indukálta lehetőségei miatt egyre inkább digitalizálódik.

Ez a folyamat több nagy hatású és gyors intenzitású változást indít el, melyek túlmutatnak egy-egy domain határain. Balázs prezentációjában összefoglalja a változásokat, bemutatja azok irányultságát.

Az előadás után egy beszélgetésben körüljárjuk, hogy miként tud ebben az EA segíteni.

Előadó: Regőczi Balázs, Magyar Közút Nzrt., informatikai alkalmazásmenedzsment osztályvezető

Architektúra változások kihívásai a Magyar Közútnál - AEA klub | AEA Magyar Tagozat (aeahungary.org)

Frey úr ír – Szép magyar könyv

A Szép Magyar Könyv Versenyen a legjobb könyvborítóért járó elismerést, a Tamás László Emlékdíjat idén  a Ludwig Múzeum Frey Krisztián-kiállításának katalógusa, a {Script:Abstract} Frey úr ír / Herr Frey Frei című album kapta, amit  Szmolka Zoltán tervezett. Gratulálunk!

Frey úr ír

A kötet és a kiállítás létrejöttében a Neumann Társaság is együttműködött a Ludwig Múzeummal, ahol gyűjteményünk egyik éke, egy PDP-számítógép is látható volt.

Azóta tudományos meetupon is beszéltünk a computer art témáról.

A díjról: Itt a Szép Magyar Könyvek listája! - Könyves magazin (konyvesmagazin.hu)