NJSZT Hírlevél - 473. sz. - 2023. 06. 29.

FÓKUSZBAN
Elnökség a magasban. Kellemes nyarat kívánunk!
Elnökség a magasban. Kellemes nyarat kívánunk!

Legutóbbi elnökségi ülésünket a magasságban, a MOL-toronyban tartottuk. Üdvözletünket küldjük Budapest első felhőkarcolójából. A Neumann Társaság kapcsán mi is azt valljuk: a határ a csillagos ég. De néha pihenni is kell, feltöltődni, átgondolni az eddig megtett utat – vagy csak szemlélni a környezetünket, elmerülni a távlatokban.

Ezt kívánom Nektek nyárra!

Hírlevéllel legközelebb augusztus végén jelentkezünk. Persze a nyár folyamán lesz jó pár izgalmas Neumannos esemény, így hírekkel, meghívókkal találkozhattok elektronikus postaládátokban. Figyeljétek az NJSZT honlapját és social media felületeit is! Gondoskodunk friss hírekről a felfrissülés mellé.

Szalay Imre

HÍREK
A legjobb esély az európai tehetséghiány megoldására

2023 januárjának végén a McKinsey (Sven Blumberg, Melanie Krawina, Elina Mäkelä, and Henning Soller) publikált egy tanulmányt Európa női tech-munkavállalóinak vészesen alacsony arányáról, következményeiről és ennek lehetséges felszámolásáról.

A legjobb esély az európai tehetséghiány megoldására

Az európai vezetőknek, akik a technológiai hiányosságok megszüntetésével szeretnének versenyelőnyt és növekedést elérni, érdemes figyelembe venniük egy tényt: az európai vállalatoknál a nők az összes technológiai pozíciónak mindössze 22 százalékát töltik be. 

További részleteket a honlapunkon találtok a témáról:

Nők a technológiában: A legjobb esély az európai tehetséghiány megoldására | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Képünkön idei lány (EGOI) diákolimpikonjaink, a jövő top informatikusai!

„Elég jók a megérzéseink” – a 35 éves Neumann Technikum jövőformáló tevékenysége
„Elég jók a megérzéseink” – a 35 éves Neumann Technikum jövőformáló tevékenysége

35 éves a Neumann Technikum – az alapítókat egy hangulatos és tartalmas házi ünnepséggel köszöntötte az iskola. Mi is ott voltunk, hiszen már csak a „névazonosság” miatt is igen szoros a kapcsolatunk az intézménnyel. Az igazgatót, Menyhárt Erikát kérdeztük: múltról, jövőbe mutató jelenlegi büszkeségekről – és a Neumann Társasággal való kapcsolódásokról.

A beszélgetésben szó esik az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián kapott szép helyezésről, továbbá a Technikum saját versenyeiről.

„Elég jók a megérzéseink” – a 35 éves Neumann Technikum jövőformáló tevékenysége | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

N120 HÍR
Tudomány és Művészet találkozása Egerben

Ezúton szeretnénk meghívni a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT), valamint a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) együttműködésével létrejövő képzőművészeti kiállítás megnyitójára, tisztelegve a 120 éve született magyar géniusz, Neumann János életműve előtt.  Időpontja: 2023. július 22., szombat, 15.00 óra

Helyszíne: Kepes Intézet – Kortárs Művészeti Központ (Eger, Széchenyi István utca 16.)

Tudomány és Művészet találkozása Egerben

A kiállításon a 21. század kihívásaira is reflektáló, a computer art hagyományába illeszkedő képzőművészeti alkotások lesznek bemutatva. Köszöntőt mond: Mirkóczki Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere és Szalay Imre, az NJSZT ügyvezető igazgatója. A kiállítás kurátora: HAász Ágnes Munkácsy-díjas képzőművész, a MET elnöke. A kiállítást megnyitja: N. Mészáros Júlia művészettörténész. Díszvendég: Szemerédi Kepes Anna

A kiállítás megtekinthető 2023. augusztus 19-ig, keddtől szombatig 10.00-18.00 óra között.

https://njszt.hu/hu/news/2023-06-28/tudomany-es-muveszet-talalkozasa-egerben

N120 BESZÁMOLÓK
Múzeumok Éjszakája az ITK-ban

A Szent-Györgyi Albert Agora és a Neumann Társaság IT-kiállítása, az ITK hagyományosan részt vesz a MúzÉj szegedi forgatagában.

Idén van Neumann János születésének 120. évfordulója, erről egész éves programmal, s benne számos nem szokásos rendezvénnyel emlékezünk meg. Ehhez illeszkedett az előadások egy része is. Örömmel tehettük, hiszen szegedi kutatókat, speciális témákkal kértünk fel előadónak, akik Neumann Jánosról nem, mint matematikusról, fizikusról, számítógépesről szóltak, hanem a társadalomtudományok oldaláról mutatták be a világhírű magyar tudóst, illeszkedve az újszerű megközelítéseket megcélzó koncepciónkhoz.

Múzeumok Éjszakája az ITK-ban

Az előadások mellett tárlatvezetések, interaktív programok is színesítették az estét – és egy kis házi megemlékezés arról, hogy idén 10 éves az ITK – amely egy nemzeti IT múzeum jó alapja, „pilot” állandó kiállítása lehet. Várjuk a támogatókat és együttműködőket, hiszen egy informatikai múzeum az ország büszkesége lehet.

MúzÉj az ITK-ban, a #neumann120 jegyében | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

A #neumann120 jegyében az Óbudai Egyetemen is…

Idén harmadik alkalommal csatlakozott az Óbudai Egyetem a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatához június 24-én. Az ÓE Neumann János Informatikai Kar folyosóján látható IT Evolúció tárlat tematikus összeállítással, Neumann János életét bemutató tablókiállítással és könyv-, valamint - egy technikai újdonsággal - digitális tükör bemutatóval várták a látogatókat.

A #neumann120 jegyében az Óbudai Egyetemen is…

A programban a Neumann Társaság is együttműködött, nemcsak #neumann120 rollup kiállításunkkal, de olyan programokkal, amelyekben partnereink, így a Magyar Elektrográfiai Társaság képzőművészei és a Galaktika sci-fi írói is bemutathatták a neumanni szellemiség inspiráló voltát.

IT Evolúció, digitális tükör és Neumann120 a Múzeumok Éjszakáján - ÓE (uni-obuda.hu)

Minecraft-tábor a #neumann120 jegyében

Tanulás és élmény az Óbudai Egyetem és az NJSZT szervezésében… A „Szigetváros fejlesztése zöldenergiával a Minecraft világában” elnevezésű 5 napos Nyári Gyerekegyetemi tábor sikeresen lezárult múlt héten.

Minecraft-tábor a #neumann120 jegyében

Az esemény kiemelkedő fontosságú volt az ökológiai tudatosság és fenntartható fejlődés terén, miközben a Minecraft játék izgalmas és kreatív világába kalauzolta a résztvevőket. A programon Neumann Jánosról is megemlékeztünk - és a gyerekek elsőként láthatták a Neumann Társaság tablókiállítását az ÓE Neumann Karán!

Minecraft-tábor a #neumann120 jegyében | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Megtartottuk a #neumann120 képzőművészeti diákpályázat díjátadóját

2023. június 17-én, szombaton délelőtt tartottuk a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában a Neumann 120 képzőművészeti diákpályázatunk kilenc nyertesének - három korcsoport 1-3. helyezettjeinek - díjátadóját.

Megtartottuk a #neumann120 képzőművészeti diákpályázat díjátadóját

Nagy sikerként könyveltük el, hogy több mint 100 pályamű érkezett a pályázati felhívásunkra. Az első helyezettek tabletet, a második helyezettek vezetéknélküli fejhallgatót, a harmadik helyezettek pedig Csízy László „Programozott grafikák” albumát kapták fődíjként.

A pályaművekből 2023 decemberében nyílik kiállítás a Deák17 Galériában. A kiállításmegnyitót előreláthatólag december 2-án, szombaton fogjuk tartani, és azon nemcsak a díjnyertes alkotások, hanem 43 pályamű fog szerepelni.

Megtartottuk a Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat díjátadóját | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Rajk Neumann Award

Raj Chetty személyében új Neumann-díjast köszöntött a Rajk Szakkollégium. A neves hardvardi tudós kutatásai, a közgazdaságtan széles spektrumát ölelik fel, az adópolitikától, a munkanélküli-biztosítástól és az oktatástól a megfizethető lakhatásig.

Rajk Neumann Award

Fő kutatási területe az egyenlőtlenség és a társadalmi mobilitás, és ezeket a jelenségeket hatalmas mennyiségű, korábban össze nem gyűjtött adat felhasználásával tárja fel. Kutatásaira gyakran hivatkoznak akadémikusok, a sajtó és még az Egyesült Államok Kongresszusa is.

A díjátadón ott voltunk – és a program szervezői is hangsúlyozták a Neumann 120 jubileumhoz való kapcsolódást!

Gratulálunk a díjazottnak!

John von Neumann Award - Rajk Szakkollégium

Karikó-módszer
Karikó-módszer

Idei Neumann Professzorunk, Karikó Katalin számos tanulságot, fiatalok számára megszívlelendő tanácsot rejtő BME-s előadása már teljes egészében megtekinthető. Ajánljuk!

"A Karikó-módszer": útravaló fiatal kutatóknak - YouTube

SZAKOSZTÁLY
3D-nyomtatás, kiterjesztett valóság az NKE-n

A Térinformatikai és Távérzékelési Szakosztály szakmai látogatást tett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Campusán Szatmári Balázs (NKE, Elektronikai Hadviselés Tanszék) vezetésével.

A résztvevők megismerkedhettek a karon működő 3D laboron keresztül különböző nyomtatási technológiák és eljárások előnyeivel, hátrányaival.

3D-nyomtatás, kiterjesztett valóság az NKE-n

Kipróbálhatták, milyen a világ a Microsoft Hololens2 kiterjesztett valóság szemüvegén keresztül, illetve tesztelhették lövészeti képességeiket egy HTC Vive alapú kísérleti Gun Tactical Simulation VR kiképző rendszerrel.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, csatlakozzon a szakosztályunkhoz, hogy időben értesülhessen a szakosztály által szervezett meetupokról, látogatásokról!

Térinformatikai és Távérzékelési Szakosztály | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Nagy siker az MI Szeminárium
Nagy siker az MI Szeminárium

Folyamatos az érdeklődés a MI Szakosztályunk és az ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszék hibrid szemináriumsorozata iránt.

A nyári szünet előtt még a ChatGPT alapú munkafolyamatokról hallhattunk!

"ChatGPT" alapú munkafolyamatok tudásbázis alapú rendszerek megvalósítására | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Multimédia az Oktatásban

2023-ban XXIX. alkalommal kerül megrendezésre a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferencia a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az Oktatásban Szakosztály által Szegeden, az ITK-ban (Agora), Neumann születésének 120. évfordulóján.

Multimédia az Oktatásban

Az idei szakmai rendezvény célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD és felsőoktatási hallgatók kapcsolatfelvételét, tapasztalatok és jógyakorlatok cseréjét, egyes képzési szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését és elősegítse a neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetését. A színvonalas előadások nemzetközi minősítésre és publikálásra kerülnek, valamint az előadók külön díjazásban részesülnek a felhívás szerint.

A konferencia nyelve angol és magyar. A programon #neumann120 szekció is lesz!

MMO-aktuális (njszt.hu)

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

GIKOF szakosztályunk már a 19. konferenciáját szervezi, a helyszín a PTE Közgazdaságtudományi Kara lesz novemberben. Az OGIK Konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a gazdasági informatika művelői bemutassák és megvitassák kutatási eredményeiket, alkalmazási tapasztalataikat, ismertessék oktatási céljaikat.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

A legjobb előadásokat meghívjuk a referált-indexelt GIKOF Journal-ban történő magyar nyelvű, illetve a SEFBIS Journal-ban angol nyelvű publikálásra. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját melynek keretében megemlékezünk Neumann munkásságának az üzleti informatika fejlődésére gyakorolt hatásáról is.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

CINTI 2023
CINTI 2023

Szekciót hirdetünk Neumann János örökségének és hatásának bemutatására az Óbudai Egyetemen 2023 november 20-22 között megrendezésre kerülő IEEE 23rd International Symposium on Computational Intelligence and Informatics (CINTI 2023) konferencián. A szekcióra 4-6 oldalas IEEE formátumú cikkek 2023. augusztus 3-ig történő benyújtásával lehet jelentkezni.

További információk a konferenciáról: CINTI 2023 (uni-obuda.hu)

A szekció kapcsán keressétek Benedek Csaba alelnökünket és Kertész Gábor HPC szakosztály elnököt!

ICDL
Sok pontot érünk… ICDL és a felvételi

Az informatikai szakmát és a digitális kultúra elkötelezettjeit 55 éve összefogó tudományos közösség, a Neumann Társaság egy olyan ajánlást tett, amely a felsőoktatást és a felvételizőket is segíti. Ennek jelentőségét az a kormányzati szándék adja, hogy a felsőoktatási intézmények dönthetnek a 400 felvételi pontszám feletti plusz 100 pont beszámításáról, s ezt már tudják definiálni.

Sok pontot érünk… ICDL és a felvételi

Szerencsére máris egyre több felsőoktatási intézményben jelent extrapontot az ICDL, azaz a nemzetközi számítógép-használó jogosítvány megléte, hiszen a digitális kompetenciák megfelelő szintje már nem csak informatikai területen elengedhetetlen. Ezt ismerték fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem vezetői, akik elfogadták a Neumann Társaság ajánlását – és 2024-től figyelembe veszik a 400 felvételi pontszám feletti 100 pont beszámításánál az ICDL-t. Lehet követni a példájukat, minden segítséget megadunk!

Sok pontot érünk! ICDL és a felvételi | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ICDL bizonyítvány vizsgamentességgel? Lehetséges!

Az Informatika, illetve az Informatikai alapismeretek érettségi vizsgatantárgyból négyes vagy ötös érdemjegyet szerzett diákok jogosultak az ICDL bizonyítvány kiváltására!

ICDL bizonyítvány vizsgamentességgel? Lehetséges!

Informatika és Informatikai alapismeretek vizsgatárgyból utoljára a 2023. október-novemberi vizsgaidőszakban lehet érettségi vizsgát tenni, ezt követően a vizsgatárgy megszűnik, illetve a Digitális kultúra tantárgy váltja fel. Az új tantárgy vizsgakövetelményei ugyan némileg különböznek a jelenlegitől, azonban lényegében továbbra is biztosítják az ICDL vizsgamentességre vonatkozó feltételeket.

Továbbra is lehet vizsgamentességgel ICDL bizonyítványt igényelni informatikai érettségi alapján | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
Közeledik a diákolimpiai szezon!
Közeledik a diákolimpiai szezon!

A nyári szünet előtti utolsó Hírlevelünkre készülve is érdemes megjegyezni, hogy közeledik a diákolimpiai szezon, így a tehetséggondozók és a diákok számára ez az időszak sem fog pihenéssel telni.

Érdemes a Neumann Társaság Facebook-oldalát és az njszt.hu oldalt követni, mert a versenyek állásáról, eredményeiről beszámolunk majd! A diákolimpiai versenyek a jéghegy (pontosabban: a tehetséggondozó piramis) csúcsát jelentik – és egy nagyon intenzív hazai verseny- és felkészülési időszak előzte meg őket.

Összefoglaltuk addig is, hogy kiknek drukkolhatunk – és kiknek köszönhetjük (persze a diákok és tanáraik mellett), hogy idáig eljutottunk…

Közeledik a diákolimpiai szezon | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Érdekes diákprojektek

Idén a Neumann Társaság is bekapcsolódott a diákprojekt versenybe - Diákprojekt (diakprojekt.hu) - melyen a Kandó Büfé projekt #neumann120 különdíjat kapott. 

Két projektet rövid interjú formájában is bemutatunk.

Érdekes diákprojektek

Kandó Büfé

Sándorné Feke Réka tanárnő válaszolt kérdéseinkre, Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum

SprintStream

Foki Zoltán, informatika oktató, mentor válaszolt kérdéseinkre, Bajai SZC Türr István Technikum

Érdekes diákprojektek | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Itt a RoboCupJunior világbajnokság!
Itt a RoboCupJunior világbajnokság!

Július elején a világ egyik legfontosabb robotikai versenyére kerül sor Franciaországban, melyen a Magyar Ifjúsági Robot Kupán minősített magyar csapatok is részt vesznek a Neumann Társaság szakmai támogatásával.

A nyár folyamán mi is beszámolunk majd a kupa eredményeiről.

Robotszínház ligában Simon Béláné tanárnő bravúros kis csapatának drukkolhatunk, akik múzeumunk emblematikus tárgyát, a Muszka-féle Szegedi Katicabogarat választották bemutatójuk mintájául – ezzel a magyar informatikatörténet kiemelkedő alkotása előtt tisztelegnek a világversenyen!

Hajrá, magyar diákok!

Ligues compétition robotique et IA : Majors & Juniors - ROBOCUP 2023

Egy korábbi beszélgetés Simon tanárnővel:

Robotkaticák - Simon Béláné a Kossuth Rádióban - YouTube

Özvegy Judit tanítványai az RCJ-n és a WRO-n is!
Özvegy Judit tanítványai az RCJ-n és a WRO-n is!

A Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolájában oktató tanítónő a két legnagyobb robotikai világversenyen, a RoboCupJunioron és a World Robot Olympiadon is nagyon szép eredményeket ér el tanítványaival. A tanítónő munkásságát 2022-ben Tarján-emlékéremmel ismertük el. Most is szívesen adunk teret munkássága bemutatásának.

Szegedi Tudományegyetem | Első helyen végeztek az Európai Junior Robot Kupán az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai (u-szeged.hu)

ÖRÖKSÉG
Kézzelfogható logika – Ördöglakat a Kossuth Rádióban
Kézzelfogható logika – Ördöglakat a Kossuth Rádióban

Minden korábbinál részletesebb időszaki tárlat nyílt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, ahol több száz különböző logikai játék tekinthető meg, ezzel átfogó képet kapunk a különböző típusokról, a leghíresebb tervezőkről, gyűjteményekről és az ördöglakatok történetéről is.

A Kossuth Rádió június 17-i, reggeli műsorában Megyery Károly, örökség projektjeink mentora (NJSZT iTF) és Gál Péter magángyűjtő, a kiállítás kurátora közösen mutatta be a szegedi ITK-ban nyitott, átfogó kiállításunkat az ördöglakatok, logikai játékok világáról, kitérve a Neumann Társaság sokszínű informatikatörténeti tevékenységére is.

Ördöglakat a Kossuth Rádióban - YouTube

Érdekes sajtómegjelenések az N120 kapcsán

A felvidéki Pátria Rádióban közel háromnegyed órás beszélgetés hangzott el a Neumann Társaság informatikatörténészével, Képes Gáborral Neumann János életéről és pályájáról. A tartalmas és jó hangulatú műsor meghallgatható Youtube-csatornánkon is – hasonló tartalmakért iratkozzatok fel!

Neumann János a tudomány látnoka - Képes Gábor a Pátria rádió Nappali c. műsorában - YouTube

Érdekes sajtómegjelenések az N120 kapcsán

A City TV, azaz az V. kerületi, belvárosi önkormányzat televíziója komplett dokumentumműsort forgatott velünk a Városmesék sorozatban. A film a Fasori Evangélikus Gimnáziumban bemutatott Neumann-miliő kiállításunkat is megörökíti. Neumann Jánosról Képes Gábor, az idén 55 éves Neumann Társaság tevékenységeiről pedig Szalay Imre ügyvezető mesélt a programban.

Városmesék: Neumann Jánosról és az NJSZT-ről (City TV - 2023.05.30.) - YouTube

Több mint 400 tétel a MaNDA-ban

2021 óta veszünk részt aktívan a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (Forum Hungaricum Nonprofit Kft.) digitalizálási programjában olyan módon, hogy a program digitalizáló archivátor munkatársat és eszközöket is biztosít a számunkra.

Több mint 400 tétel a MaNDA-ban

2022 szeptembere óta Ambrus Máté kollégánk tölti be ezt az archivátori pozíciót. Lelkes munkája és az NJSZT iTF csapattal való együttműködése eredménye, hogy az eddig feltöltött műtárgyfotóink, videóink mellett már 322 írott, OCR-erezett dokumentum is böngészhető az adattárban. A dokumentumok között konferenciakiadványaink és informatikatörténeti összefoglalók mellett a MI ÚJSÁG című NJSZT-periodika összes évfolyamának összes száma megtalálható! Érdemes beleolvasni!

A MaNDA adatbázis a tételeket az Európai Unió digitális gyűjteményébe, az Europeanába is exportálja!

Magyar Nemzeti Digitális Archívum • keresés • intézmény: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság - Budapest / #1 (mandadb.hu)

A 8bit evolúciója
A 8bit evolúciója

Hévízen januárig megtekinthető egy új kiállítás a magyar személyi számítógépek hőskoráról, a kiváló magángyűjtőnek, Vidovenyecz Zsoltnak köszönhetően.

A tárlaton a közismert, ezres sorozatban gyártott mikroszámítógépek mellett ritkább konfigurációk, célgépek, kis szériában készült, speciális készülékek is láthatóak az 1980-as évekből.

A debreceni gyűjtő széles spektrumú, színvonalas munkát végez a home computeres korszak dokumentálására – és ebben az NJSZT segítségére is számíthat.

EGREGYI MÚZEUM: A 8 bit evolúciója - Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény (hevizgaleria.hu)

Komputerek a filmekben
Komputerek a filmekben

Nyári érdekességként ajánljuk ezt a pompás adatbázist, amely a muzeális számítógépeket, mint filmsztárokat gyűjti – megjelenésüket mozi produkciókban.

Mivel egészítenétek ki? A magyar számítógépes „filmsztárokat” akár az ITK-ban is összegyűjthetnénk egyszer, a tárgyfeliratokat kiegészítve ezzel az információval!

Starring the Computer

PARTNER
Ki lesz az év projektmenedzsere?
Ki lesz az év projektmenedzsere?

Az Év Projektmenedzsere Díjat minden évben a hazai projektmenedzsment szakma egyik kiemelkedő képviselőjének ítéli oda a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla - az NJSZT szakmai részvételével, támogatásával!

A jelentkezők egy vagy több általuk vezetett, 5 évnél nem régebben lezárult projekten keresztül mutathatják be projektmenedzseri kompetenciájukat, rátermettségüket, problémakezelési módszereiket.

A pályázat kiírója és a Díj adományozója a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla, olyan projektmenedzsment szakmai szervezetek közössége, melyek a példaértékű szakmai eredmények elismerésével kívánnak hozzájárulni a hazai projektmenedzsment kultúra fejlesztéséhez.

Pályázati határidő: 2023. október 1.

Az eredményhirdetés november második hetében, a Projektmenedzsment Világnapjához kapcsolódóan várható.

További részletek és a pályázati kiírás: http://www.evprojektmenedzsere.hu/

Magyar Elektronikus Aláírás Napja
Magyar Elektronikus Aláírás Napja

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az INTEGRITY Kft. és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) hagyományteremtő szándékkal útjára indítja az “Elektronikus aláírás napja” rendezvényt. Az ötletet az adta, hogy 2000. június 30-án írta alá Bill Clinton az amerikai elektronikus aláírási törvényt, így azóta ezt a napot “ESIGN Day” (e-aláírás napja) néven ismerik az Amerikai Egyesült Államokban. Június 30-án találkozunk!

Magyar Elektronikus Aláírás NapjaMELASZ (esignday.hu)

Hévíz kulturális folyóirat – A.I. szám

Megjelent az alapvetően irodalmi, kulturális lap mesterséges intelligenciával kapcsolatos száma. Az egyik szerzőt, Markovics Botondot idézzük (Facebook):

Hévíz kulturális folyóirat – A.I. szám

„A novella címe 'Mi dolga maradt?', főszereplője pedig Neumann János. A történet egy olyan alternatív 1990-es években játszódik, amelyben Neumann nem halt meg tragikusan fiatalon, hanem tovább dolgozott, ötletelt, és a novella ennek az elképzelt következményeiről szól. Neumann egy elképesztő elméjű igazi zseni volt, akiről még Nobel-díjas pályatársai is csodálattal nyilatkoztak, és aki nyughatatlan kíváncsiságával időről időre újabb és újabb, egymástól teljesen eltérő tudományterületbe vetette bele magát, és. Ott volt például a Los Alamos-i atombomba kísérleteknél, foglalkozott játékelmélettel, gyakorlatilag lefektette a modern számítástechnika alapjait, de nagyon korai halála (54-évesen rákban halt meg) miatt szerintem nagyon-nagyon sokat veszített a modern tudomány.

Egy regényemben (Az időutazás tegnapja) már szerepeltettem őt, akkor Einsteinnel mellékszereplőként segítették az időutazás káoszának megakadályozását, most megpróbáltam elképzelni, hogy mi lett volna, ha hosszú élet adatik meg a számára. A novellát még kora tavasszal írtam, és utána jöttem rá, hogy Neumann idén 120 éve született, és a Neumann Társaság - NJSZT 2023-at jubileumi évvé nyilvánította, így még extra aktualitása is van.”

A.I. - Hévíz folyóirat (hevizfolyoirat.hu)